Tökéletes karácsonyi ráhangolódás 6 lépésben

Tökéletes karácsonyi ráhangolódás 6 lépésben

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tökéletes karácsonyi ráhangolódás 6 lépésben

Karácsonyt megelőzően akadnak olyanok, akik már novemberben teljes lázban égnek, mások még december közepén sem érzik túlságosan felemelőnek az ünnepek közeledtét. Ha te is inkább utóbbiak táborát erősíted, ideje megkeresned a kiváltó okokat, majd legyőzve őket tökéletesen hangolódni a karácsonyra.

Lehangol a munka?

Sokan alapjában véve várják a karácsonyt, de tudják, hogy az odavezető út nagyon rögös.

Rengetegen nem tudják félretenni a munkát a nyugodt készülődés érdekében, így aztán az eleve megterhelő időszakot az ajándékokért való rohangálás zárja le.

Nem csoda, hogy ebben a helyzetben nem sok kedved van ünnepelni, de szerencsére van megoldás.

Ha sokat dolgozol, akkor egész biztosan rengeteg teendőt kell a fejedben tartanod, így érdemes a karácsonyi elintéznivalóknak is egy részt fenntartanod a határidőnaplódban.

Egy oldalt jelölj ki erre a célra, és ha bármi eszedbe jut (vacsoraötlet, ajándék, elintéznivaló), akkor csak vésd fel ide, és ha van időd, legalább a gondolkodásra, keresgélésre nem kell már hosszú perceket, órákat szánnod.

Ne félj lazítani!

A karriert építgető nők gyakorta képtelenek lazítani, azok pedig, akiknek már családjuk van, lényegében nem is tudnak erre időt szánni.

Pedig egyszerűen muszáj pihenni, hiszen ha te nem vagy boldog, akkor a családod sem lesz az. Ne félj időnként nemet mondani, vagy eltolni egy teendőt, ha úgy adódik!

Van rá esély, hogy a karácsony előtti néhány hétben erősebben oda kell tenned magadat, de akkor az ünnepek alatt valóban a pihenésre koncentrálj.

Nem dől össze a világ, ha a nagyszülőknél vacsoráztok, vagy megkéred őket, hogy dobjanak össze valamit, mert már nem lesz időd rá.

Az idősebb szeretteid nem csupán várják a kéréseket, örömmel teljesítik is azokat, hiszen sokkal jobban ráérnek, mint te.

Persze, ne élj vissza a lehetőséggel, de néhány szívességet egész biztosan megtesznek neked.

Családi gondjaid vannak?

A másik, igen gyakori ok, amiért rengetegen nem várják az ünnepeket, az valamilyen családi, magánéletbeli probléma.

Az a gond az ünnepekkel, hogy felerősítik a boldogtalanság érzetét, rávilágítanak a hiányokra, hibákra, márpedig ezekkel sokan képtelenek szembenézni.

Akkor sincs merszük, ha semmilyen különleges alkalom nincs a közelben, nemhogy akkor, amikor „hivatalosan” boldognak kellene lenni.

Tekinthetsz gyűlölködve az ünnepekre, irigyelheted mások boldogságát és bomlaszthatod a jó hangulatot, de attól még nem fog változni semmi.

Nem hozhatod vissza az elhunyt szeretteidet, nem fogsz kibékülni az exeddel, és a szüleiddel sem lesz hirtelen jobb a viszonyod.

A karácsony kiváló alkalom arra, hogy szembenézz a problémáiddal és végre eldöntsd, mit szeretnél célként kitűzni.

Ne legyél mártír!

Bármilyen családi gonddal küzdesz, senkin sem segítesz a mártírkodással.

Ha kedves és jóindulatú vagy, akkor egész biztosan nem kell egyedül töltened az ünnepeket, egy barátnőd, rokonod meg fog hívni magához, mert őszintén szeretné, ha boldog lennél.

Azonban ha lehangolt vagy és mindenkire ráragasztod a rosszkedvedet, akkor senki sem fog szívesen látni, hiszen ilyenkor az öröm megosztása a cél, és ezt neked is el kell fogadnod.

Ha biztosan tudod, hogy egyedül akarsz lenni, akkor ne sajnáltasd magadat, ez a te döntésed.

Viszont ha hasznosan, vagy boldogan töltenéd az ünnepeket, arra ugyancsak van módod, akár közeli ismerősök, családtagok körében, akár úgy, hogy te is beállsz a jótékonykodók sorába.

Sokan választják az utóbbi lehetőséget, ami azért kiváló terápiás lehetőség, mert szembesülhetsz vele, hogy mások is járnak hasonló cipőben, sőt, rosszabban, mint te.

Mit tisztázz magadban?

A problémák belső tisztázása mellett sokat segít, ha szakítasz időt a tudatos hangoldósára.

Fixáld le időben, hol és milyen körülmények között töltöd az ünnepeket, ha ez már egy biztos pont, akkor jóval egyszerűbb és élményekben gazdagabb lesz készülődni.

Emellett talán mindennél fontosabb, hogy vélt vagy valós problémák esetén se várj túl sokat az ünnepektől. A karácsony egy szép alkalom, de mindent összevetve semmiben sem másabb, mint egy átlagos nap.

Reggel ugyanúgy felkelünk, ugyanúgy készülődünk, tartjuk magunkat időtartamokhoz, szokásokhoz, hagyományokhoz, pontosan úgy, mint egy megszokott hétköznapon.

Jó esetben nem vitázunk, veszekszünk szeretteinkkel, és kellemes élményben is lesz részünk, de ne várjunk tűzijátékot és nagy csinnadrattát, mert akkor azt fogjuk érezni, hogy ez a karácsony is unalmas és sablonos volt.

Legyen olyan, amilyet te szeretnél!

Végül, de nem utolsó sorban a karácsony lehet pontosan olyan, amilyet te elképzeltél magadnak. (Persze ,az említett merev ragaszkodáson felül, ami mindig csalódáshoz vezet.)

Ha unod a rokonlátogatás során megrendezett bájvigyorgást, akkor idén markold fel a családodat, és utazzatok el valahova.

Ha nem szeretnél egy fél napot eltölteni valamelyik unokatesódnál, akkor szervezz arra a napra másik programot is, és mentsd ki magadat a hosszú tartózkodás alól.

Nem kötelező szenteste ajándékozni, nincs kőbe vésve a töltött káposzta és a bejglievés, sőt, egyáltalán nem muszáj karácsonyfát sem állítanod, ha nem akarsz. Válogasd ki az ünnepekből azt, ami neked szimpatikus, formáld olyanra a karácsonyt, hogy neked örömet okozzon!

Ha egyedül vagy, akkor magadon felül senkinek sem kell megfelelned, ha párban élsz, akkor pedig beszélj erről a kedveseddel, egész biztosan találtok olyan kompromisszumot, ami mindkettőtök számára elfogadható.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást