Hasznos tippek, hogy a karácsonyi készülődés ne készítsen ki

Hasznos tippek, hogy a karácsonyi készülődés ne készítsen ki

Címlap / Otthon / Háztartás / Hasznos tippek, hogy a karácsonyi készülődés ne készítsen ki

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, ugyanakkor a legmegterhelőbb a velejáró készülődés miatt. Ha szeretnéd, hogy minden tökéletes legyen, akkor fogadd meg tippjeinket!

Tervezzünk el mindent

Hogy tökéletesen teljen a szeretet ünnepe, ahhoz számos dolognak rendben kell lennie. Először is szögezzük le, nincs olyan, hogy tökéletes. 
Fontos, hogy az otthonunk tiszta és ragyogó legyen, az ételek szuperül sikerüljenek, az ajándékok pedig mindenkinek örömet okozzanak, mindennel időben elkészüljünk és mi magunk is ragyogjunk az ünnepen, de arra előre készítsük fel magunkat, hogy nem mindig minden sikerül majd mintaszerűen. 
Nehéz mindezeket összeegyeztetni, ezért pontos tervet kell készítenünk, hogy miként és milyen ütemben fogjuk végrehajtani a karácsonyi készülődéssel járó teendőket. 

Ajándékvásárlás

A vásárlást ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Ha eddig még tettük, akkor kezdjük el megtervezni, hogy kit, mivel szeretnénk meglepni. Írjunk listát róla, és minél előbb kezdjük el beszerezni az ajándékokat.
Puhatolózzunk szeretteinknél, hogy ki mire vágyik, így a legjobb ajándékot tudjuk majd adni. A költségvetést is tisztázzunk, hiszen szempont lehet, hogy mekkora összeget fordítunk ajándékozásra. 

Takarítás, díszítés

A lakás nagytakarítását és a díszítést már elkezdhetjük néhány nappal előbb, hiszen ha mindent az utolsó pillanatra agyunk, akkor csak idegeskedés és kapkodás lesz az eredménye.
Ne akarjunk mindent egyedül csinálni; vonjuk be családtagjainkat az előkészületekbe, a legtöbb gyerek szívesen segédkezik például a lakás díszítésénél.
Mindenkinek legyen valami feladata, ez fokozza az összetartozás érzését is, és remek mulatság együtt serénykedni a konyhában is.

Alapanyagok beszerzése

Az ételekhez használt alapanyagokat időben szerezzük be. A nem romlandó ételeket előre elkészíthetjük, bedobozolhatjuk esetleg mélyhűtőben tárolhatjuk, így szenteste ezeket csak ki kell venni a fagyasztóból.
A süteményeket is elkészíthetjük előző nap, így az ünnep napján nem lesz annyi feladatunk, és lesz időnk a többi fontos dologra. 

Főzés, vacsoratippek

Tervezzük meg jó alaposan a menüsort. Szent este előtt elkészíthetők és dobozban eltarthatók a karácsonyi formát öltő linzerek, pralinék, marcipános csillagok, vaníliás kifli, püspökkenyér, mákos-, csokis kuglóf és az elmaradhatatlan diós-, mákos-, gesztenyés beigli.
Az ünnep és az azt megelőző nap hagyományos ételei a töltött káposzta és a mákos guba. Halászlé az örök klasszikus, de különlegesek és a kedveltek a krémlevesek is, a gyöngytyúk leves például igazi különlegességnek számít.
 
Rántott-, párolt halak majonézes burgonyával vagy a kacsa-, illetve pulykasült vagy belőlük készült roládok, tűzdelt szárnyasok szintén remek választásnak bizonyulnak. Bármelyiket is készítjük el, biztosan ízletes ünnepi vacsorában lehet részünk.

Szépítkezés, készülődés

Hagyjunk magunknak időt a regenerálódásra. Előző este egy illatos gyógynövényes fürdő csodákat tehet, vagy egy kellemes beszélgetés egy pohár bor mellett. Egy jó könyv olvasása, mely kikapcsol a mindennapokból szintén segítségünkre lehet, hogy amikor ünnepelünk kipihentek és kisimultak lehessünk.
Ennyit meg kell engednünk magunknak, hiszen senki nem kíváncsi egy agyonhajszolt társra. Jusson időnk elmenni fodrászhoz, kozmetikushoz. És ami a legfontosabb; ne csak a lakásunkat, hanem a szívünket is öltöztessük díszbe. Teremtsünk kellemes meleg szeretettel teli hangulatot az ünnepekre. Mindezt akkor tudjuk megtenni, ha lelkünkben harmónia uralkodik. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást