Ez a tökéletes húsvéti sonka receptje. Vásárlás, elkészítés és tárolás

Ez a tökéletes húsvéti sonka receptje. Vásárlás, elkészítés és tárolás

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a tökéletes húsvéti sonka receptje. Vásárlás, elkészítés és tárolás

A húsvéti sonkának minden keresztény országban nagy hagyománya van, de ha idén kicsit megújítanád ezt a fogást és új köntösbe öltöztetnéd, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet!

A legjobb sonkák kétségtelenül házi mázzal készülnek és az összetevőknek egytől egyig funkciójuk van. A lekvárok merész, citrusos, édes ízt adnak a húsnak, a mustár csípős, karakteres aromát biztosít, míg a cukor elősegíti, hogy a máz könnyebben karamellizálódjon, így ropogós, fényes étel kerülhessen az asztalra.

Mire lesz szükséged?

A különleges, ünnepi sonkához csontos sonkát érdemes vásárolnod, mert ezek jobb ízűek lehetnek és kevésbé könnyen száradnak ki, mint a csontozott változatok. Választhatsz előre főzött sonkát is, de ha magas főzöd, akkor a levet is felhasználhatod egy különleges fogás, akár babgulyás készítéséhez. Cukor gyanánt érdemes nádcukrot választanod, ez ugyanis extra színt az a máznak, ráadásul gazdagabb, mélyebb ízt biztosít. A lekvárt tekintve nagyon jól jönnek a citrusosabb változatok, pl. a narancs, ami frissítő, karakteres és nagyon különleges ízt ad, miközben gyengéd, szinte alig észrevehető kesernyésséget is biztosít. A mustár sem maradhat ki a sorból: a dijoni mustár ellensúlyozza a máz édes összetevőit és egészen enyhén csíp csak.

Az aromás, szinte bizsergető fűszer, a szegfűszeg képes némi karácsonyi visszhangot csempészni a sonka mellé, ami igazán szép lezárása a mögöttünk álló hideg hónapoknak.

bhofack2/depositphotos.com

Hogyan csináld?

  • A mázhoz keverd össze a cukrot, a lekvárt és a mustárt, majd melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ami az arányokat illeti, használj 1 rész cukrot, 1 rész lekvárt és 0,5 rész mustárt.
  • A sonka felületét vágd be kb. fél-egy centi mélyen, próbáld megcélozni a rombuszformákat. 
  • A rombuszok közepébe tegyél egy-egy szegfűszeget.
  • Tedd be a sütőbe a sonkát a vágott oldalával lefelé és letakarás nélkül süsd kb. 2 órán keresztül.  
  • Óvatosan vedd ki a húst a sütőből, majd ecset segítségével alaposan kend meg az elkészített páccal. 
  • További, 15-20 percig süsd és időnként kend át újra a mázzal.
    Tipp: akár grill funkcióra is válthatsz a végén a még ropogósabb eredmény érdekében. 
  • Hagyd kicsit hűlni és már szeletelheted is!

Hogyan tárold és használd újra a húsvéti sonkát?

A maradék húsvéti sonkát (miután teljesen kihűlt) légmentesen zárható edényben érdemes tárolnod a hűtődben és legkésőbb 4 napon belül fogyaszd el. Ha nagyon sok maradna, kisebb darabokba elosztva a fagyasztódba is teheted, de érdemes újragondolnod és különféle fogásokat kreálnod belőle.

Pl. másfajta fűszerezéssel kiegészítve lehet belőle gyros és a szálakra szedett hús szendvicsbe is tökéletes – saláták vagy éppen torma társaságában. A korábban említett babgulyás helyett (vagy mellett) másfajta levesekbe is beleszelheted, de tekinthetsz rá töltelék alapként is, amivel zöldségeket bélelhetsz ki és még a salátádat is gazdagíthatod általa. 

Nyitókép: Liliboas/istockphoto.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!