A húsvéti sonkának minden keresztény országban nagy hagyománya van, de ha idén kicsit megújítanád ezt a fogást és új köntösbe öltöztetnéd, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet!
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A legjobb sonkák kétségtelenül házi mázzal készülnek és az összetevőknek egytől egyig funkciójuk van. A lekvárok merész, citrusos, édes ízt adnak a húsnak, a mustár csípős, karakteres aromát biztosít, míg a cukor elősegíti, hogy a máz könnyebben karamellizálódjon, így ropogós, fényes étel kerülhessen az asztalra.
Mire lesz szükséged?
A különleges, ünnepi sonkához csontos sonkát érdemes vásárolnod, mert ezek jobb ízűek lehetnek és kevésbé könnyen száradnak ki, mint a csontozott változatok. Választhatsz előre főzött sonkát is, de ha magas főzöd, akkor a levet is felhasználhatod egy különleges fogás, akár babgulyás készítéséhez. Cukor gyanánt érdemes nádcukrot választanod, ez ugyanis extra színt az a máznak, ráadásul gazdagabb, mélyebb ízt biztosít. A lekvárt tekintve nagyon jól jönnek a citrusosabb változatok, pl. a narancs, ami frissítő, karakteres és nagyon különleges ízt ad, miközben gyengéd, szinte alig észrevehető kesernyésséget is biztosít. A mustár sem maradhat ki a sorból: a dijoni mustár ellensúlyozza a máz édes összetevőit és egészen enyhén csíp csak.
Az aromás, szinte bizsergető fűszer, a szegfűszeg képes némi karácsonyi visszhangot csempészni a sonka mellé, ami igazán szép lezárása a mögöttünk álló hideg hónapoknak.
