Ide kell költöznöd, hogy sikeres legyen a fogyásod 

Ide kell költöznöd, hogy sikeres legyen a fogyásod 

Címlap / Életmód / Egészség / Ide kell költöznöd, hogy sikeres legyen a fogyásod 

Te is azok közé tartozol, akik igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy még néhány dekát lefaragjanak magukról?

Ha igen, akkor nem vagy egyedül: talán már a kisujjadból kirázod a praktikákat. Egyél kisebb tányérból, tedd félre az ételt, mielőtt végeznél, igyál almaecetes vizet… A kutatókat is foglalkoztatják a különféle lehetőségek és rendszeresen megvizsgálják, melyek hatékonyak valójában. Ezúttal egy olyan praktikát vettek közelebbről szemügyre, ami jó eséllyel elkerülte eddig a figyelmedet, vagy legalábbis nem gondoltad, hogy befolyásolhatja fogyásod sikerét.

Közel kell lakni a konditeremhez?

Lehet, hogy ez is befolyásolja a végeredményt, de a kutatók szerint nagyobb hatással van a fogyásod sikerére az, hogy mennyire laksz biztonságos helyen. A közelmúltban 122 elhízott személyt vizsgáltak meg. Étrendi tanácsokat, edzéstervet és viselkedésterápiát is biztosítottak számukra, kitöltettek velük egy kérdőívet, majd útjukra bocsátották őket. Ezután rájuk bízták, milyen mértékben tartják be az életmódváltáshoz szükséges feltételeket, senki sem ellenőrizte, mennyit edzenek, mit esznek, hogyan élnek. 

A program kezdetekor, majd 10 hét és 18 hónap után is megmérték a résztvevők súlyát, magasságát, valamint derékbőségét annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjanak alkatuk változásairól. Az eredményeket pedig összevetették azzal a teszttel, amit az életmódváltók kitöltöttek. Utóbbi – többek között – a környék biztonságát, társadalmi összetételét, az élelmiszerboltok, valamint a sportlétesítmények elérhetőségét vizsgálta. 

boggy22/istockphoto.com

Ezután megnézték, hogyan befolyásolja a környék a testsúlyt

Bár az életmódbeli beavatkozások, mint pl. a bevitt kalóriák csökkentése, valamint a testmozgás bevezetése döntő fontosságúak az elhízás kezelésében, az egyéb körülményeket ritkán vizsgálják a kutatók. Most viszont megtették, és érdekes dolgok derültek ki. Először is azok, akik biztonságban érezték magukat, már az első 10 hét után is többet fogytak és ez az arány fennállt még 18 hónapot követően is. Pusztán azzal, hogy nyugodt környéken laktak, a diétázók többet fogytak, mint társaik.

„Valószínű, hogy az emberek kevésbé hajlandóak kimenni a szabadba, ha nem érzik magukat biztonságban, aminek következtében kisebb a fizikai aktivitásuk”

– mondta Boëlle Brouwer, a Brouwer of the University Medical Center Rotterdam munkatársa.

„A másik magyarázat az lehet, hogy a bizonytalanság érzése növeli a stressz-szintet. Ez hozzájárulhat az egészségtelen táplálkozási magatartáshoz és a súlygyarapodáshoz.

Természetesen a feltétezésekhez még más tényezők is hozzájárulhatnak. Például az, hogy a problémás környék összefügg a rosszabb társadalmi helyzettel, akár a szegénységgel, ami megnehezíti az egészséges életmódról való tájékozódást, illetve korlátozza a lehetőségeket, mint pl. személyi edző fogadása, bérlet vásárlása, stb.

Fontos a támogatottság a cél és a fogyás érdekében

Ismert tény, hogy a társadalmi kohézió egyúttal támogatást és motivációt is jelenthet az életmódváltók számára” – tette hozzá Brouwer. 

Azok, akik támogatást kapnak környezetükről, nagyobb arányban képesek ragaszkodni egészséges szokásaikhoz, életmódbeli változtatásaikhoz. Egy olyan környéken, ahol valaki lesajnáló, esetleg gúnyolódó pillantásokat kap, nem számíthatunk arra, hogy az illető minden nap nagy motivációval indul kocogni.

Gyakori, hogy az egyénre összpontosítunk az elhízás kezelésben, ami a szakértők szerint is helyes. Az új tanulmány azonban rávilágított arra, hogy a társadalmi és a fizikai környezetre ugyancsak figyelmet kell fordítani.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!