Kikapcsolódás / Utazás

Hátborzongató ez a titkos föld alatti gyár a Dunakanyar közelében

Hátborzongató ez a titkos föld alatti gyár a Dunakanyar közelében

Üdülő és támaszpont

Kovácspatak Esztergomtól és Párkánytól Garamkövesd irányában, 10 kilométernyi távolságra fekszik, remek túraútvonalat kínál, ám katonai szemmel nézve remek stratégiai helyszín is: nem véletlen, hogy a katonai vezetésnek is megakadt rajta a szeme, amikor a magyar olajipar ellen intézett szövetséges bombatámadások miatt elrendelték, hogy telepítsék a föld alá a hazai olajfinomítókat.

A feladat persze grandiózus volt, és nem valósult meg, de a szupertitkos föld alatti gyár nyomai ma is feltűnnek a Dunakanyarban.

ciernediery.sk

A Falanszter blog összefoglalója szerint az utasítás nyomán a Fanto Egyesült Ásványolajgyárak Rt.-nek a Százhalombatta melletti Máriaháza-puszta, a Magyar Petróleumipar Rt.-nek az Ercsi mellett Szentmihály-puszta, a Vacuum Oil Company Rt.-nek Süttő és Neszmély között, a Shellnek Vértesacsán és Sóskúton, a Nyírbogdányi Petróleumgyárnak Felcsúton, a Délkárpáti Kőolajfinomító és Kereskedelmi Rt.-nek Főnyeden, az 1942-ben alapított Magyar Olajművek Rt.-nek pedig Kovácspatak mellett kellett kialakítania új földalatti zsebfinomítóit.

Oldalak: 1 2 3

3 hozzászólás

 • Avatar
  Kovács J.
  2020.10.17., 13:21

  Azért említsük meg azt is, hogy Kovácspatak jelenleg szlovák területen fekszik, így a meglátogatása 2020 októberében kissé nehézkes. Persze át lehet sétálni a szobi vasúti hídon, de nem vennék rá mérget, hogy mostanság ezt nem szankcionálják.

  Válasz
 • Avatar
  Lajos
  2020.10.17., 13:49

  marhaság, biztosan a migránsok építették

  Válasz
  • Avatar
   Csernák Pál
   2021.02.11., 16:44

   Tulok vagy,

   Válasz

Írj egy hozzászólást