Melyik alkoholos italok passzolhatnak leginkább a szivar mellé? Avagy milyen italt töltsünk a pohárba akkor, amikor szivarozni támad kedvünk, és maradéktalanul szeretnénk kiélvezni az ízek és aromák találkozását? (x)
Ezzel az egészen különleges kérdéskörrel foglalkozunk majd a bejegyzésben. Előre jelzünk persze, hogy a cikk elolvasása könnyen azt eredményezheti, hogy szivarozni és minőségi italokat kortyolni támad kedvünk.
Optimális kiindulópont az italok és a szivar párosításához
Ennek alapvetően kétféle módja létezik. Egyrészt csinálhatjuk azt, hogy az ízek karakterét igyekszünk egymással összehozni. Például úgy, hogy testes italt testes szivarral együtt fogyasztunk.
Ebből kiindulva tehát a testes és földes szivar mellé mondjuk nehéz vörösborok, komplex és földes whisky-k passzolhatnak leginkább. Persze ennek az inverze is abszolút működhet, és egyik módszer sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Minden csak egyéni ízlés kérdése.
Vagyis pont az ellentétekre igyekszünk építeni annak érdekében, hogy a szivar és az ital a legjobbat hozzák ki egymásból. Tehát lágy és édesebb szivarhoz testes bort vagy erőteljes whisky-t kortyoljunk. De nézzük meg, hogy alapvetően milyen italok illenek a szivar mellé!
A különféle párlatok és a szivar rendszerint kiválóan mennek egymáshoz
Persze lehet azt mondani, hogy ez egyfajta sztereotípia. Biztosan eszünkbe jut például a filmekből, ahogy a tehetős urak bizonyos párlatokat kortyolva ülnek a bőrfotelben és füstölnek. Az igazság viszont az, hogy a szivar tényleg kiváló elegyet alkothat a párlatokkal.
Méghozzá többféle variációban. Mondjuk egy testesebb szivar mellé az iDrinks webshopban beszerezhető szeszes italok, a konyak, a malátawhisky, a bourbon, a rum, a rozswhisky és a portó is nagyszerű választást jelenthet. Páratlan harmóniát alkotva, nem beszélve magáról a semmivel össze nem hasonlítható életérzésről.
Egyébként a bátrak kedvéért akadhat itt még egy egészen meglepő variáció is. Az a nagy helyzet, hogy egyéni ízlések mentén akár még a tequila is kiváló partnernek bizonyulhat egy szivar mellé.
Bizony a bor és a szivar is lehet nagyszerű párosítás
Talán nem is gondolnánk, mennyi hasonlóság mutatkozik meg a valóban minőséget jelentő borok és szivarok között. A hamisítatlan kézművesség mindkettőnél megmutatkozik, az öregedés pedig kétségtelenül jól áll nekik.
Ráadásul boroknál és szivaroknál a test és az ízjegyek olyan tökéletes átfedésben vannak egymással, hogy őket kombinálva nem dönthetünk rosszul. Viszont fontos, hogy maradjunk a testesebb vörösboroknál.
Vagyis fehérbor mellé nem javasolt szivarozni. Leginkább amiatt, mert a szivar a markáns jegyeivel dominálna a másodszerepbe kényszerülő nedűvel szemben. Hasonló a helyzet a vodkával, illetve a ginnel együtt történő szivarozás esetében is.