Tippek a bakteriális vaginózis megelőzésére

Tippek a bakteriális vaginózis megelőzésére

Címlap / Életmód / Tippek a bakteriális vaginózis megelőzésére

Ez a „fura” nevű betegség az, amit a köznyelv általában hüvelyfertőzésnek hív. Hátterében a helyi baktériumflóra egyensúlyának felborulása áll. Tünetei közé tartozik a fehéres, sárgás vagy szürkés árnyalatú, halszagú folyás, illetve a vörös duzzanattal kísért égő-viszkető érzés. Összegyűjtöttük, milyen óvintézkedéseket tehetsz a megelőzéséért.

Megfelelő tisztálkodás

Ahhoz, hogy a hüvelyedben kellő mennyiségű jótékony baktérium maradjon, nem szabad drasztikus mosakodási módszert alkalmaznod. Ne vesd be tehát a hüvelyöblítést, hacsak nem kifejezetten arra utasít az orvosod!

A megfelelő intim higiéniához tökéletes a napi szintű zuhanyozás, ami a nemi szervek külső részének tisztításával jár. Ehhez használj lehetőleg adalékanyagoktól mentes készítményt, vagy akár tiszta vizet.

Fontos tisztában lenned az összefüggéssel, hogy a túlzásba vitt mosdással éppúgy negatív hatást érhetsz el, mintha elhanyagolnád ezt a területet. Találd meg az arany középutat, és ne vágyj arra, hogy a hüvelyed „steril” legyen!

Körültekintő szexuális élet

A hüvely egészségéről azért sem könnyű nyíltan beszélni, mert szoros összefüggésben áll a szexuális élettel. Sokan még mindig stigmaként élik meg az alsó testtájon jelentkező tüneteket, mert a szabados magatartással hozzák összefüggésbe.

Ma már ez sem tabu, viszont a saját érdekedben célszerű csakis monogám kapcsolatban vállalkoznod arra, hogy fizikai korlát nélküli védekezési módszert válassz. Alkalmi viszony esetén még ismert partnernél se hagyatkozz a fogamzásgátló tablettára, hiszen az nem óv meg a fertőzésektől, csupán a nem kívánt terhességtől.

A bakteriális vaginózist a diagnosztikai kézikönyvek ugyan nem sorolják a nemi úton terjedő kórképek közé, ám a kockázatot jelentősen növeli a partnerek gyakori váltogatása, illetve a védekezés elmaradása is.

Hatékony készítmények

A patikában számos olyan terméket találsz, ami segít a bakteriális vaginózis megelőzésében, valamint a tünetek enyhítésében. Legjellemzőbb formájuk a hüvelykrém és a –kúp, hiszen a hatóanyag így rögtön célba jut.

Az összetevők között keresd az ezüstöt, ami fertőtlenítő hatásának révén gyorsan legyőzi a kórokozókat, plusz a C-vitamint, ami támogatja az immunrendszert és a természetes hüvelyflórát.

Figyelj továbbá arra is, hogy a készítmény lehetőleg parabénmentes legyen, mert ezáltal minimálisra csökken az allergiás reakciók esélye, s terhesség és szoptatás alatt is lehet alkalmazni.

Otthoni módszerek megfontolásánál jó tudni, hogy a joghurtban is megtalálható probiotikumok jótékonyan hatnak ugyan az emésztőrendszerre, ám mindezidáig nem sikerült bebizonyítani, hogy a hüvelyre is hasonló hatásuk lenne.

Nyári óvintézkedések

A jó idő beköszöntével jelentősen megnő a hüvelyfertőzés veszélye. Strandszezonban fordíts különös figyelmet arra, hogy mindig legyen nálad egy váltás száraz fürdőruha és lehetőleg használj senkivel se közös törölközőt.

Melegben még nagyobb jelentősége van a természetes anyagú bugyinak, hiszen a műszál kedvez a kórokozók szaporodásának.

A nyilvános vécék lehetőség szerinti elkerülésével, a menstruáció alatti fürdőzés kiiktatásával, továbbá a fürdőzés előtti és utáni zuhanyozással máris rengeteget tehetsz hüvelyflórád egyensúlyának megőrzéséért.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben bakteriális vaginózist állapítottak meg nálad, az orvostól valószínűleg antibiotikumot kapsz. Mivel nem szexuális úton terjedő betegségről van szó, a partner kezelése ilyenkor nem szükséges. Amellett viszont, hogy nálad gondoskodni kell az ártalmas mikroorganizmusok eltávolításáról, célszerű támogatni a védő hatású tejsavbaktériumok szaporodását is – enélkül ugyanis esélyes a visszaesés.

A terápia mellett mérd fel az esetleges hajlamosító tényezőket is, hiszen azok alapvetően meghatározzák a kiújulás megelőzésére irányuló stratégiát. Ha például cukorbeteg vagy, hormonális kezelés alatt állsz vagy dohányzol, máris a veszélyeztetettek táborába tartozol.

Kiegészítő, úgynevezett ökoterápiával nemcsak a hüvely kémhatását állíthatod helyre, hanem a tejsavbaktériumok állományát is növelheted az öntisztulás elősegítése céljából.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!