9 tipp a rossz lehelet ellen

9 tipp a rossz lehelet ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 9 tipp a rossz lehelet ellen

Sok kellemetlen helyzettől menekülhetünk meg, ha betartunk néhány alapszabályt, amellyel frissen tarthatjuk leheletünket.

Folyadékbevitel

Könnyebben kiszáradhat a szánk, ha kevés folyadékot veszünk magunkhoz.
Ha tehát érezzük, hogy a szánk nyálkahártyája szárazabb a kelleténél, akkor igyunk meg néhány deci folyadékot, és szinte azonnal érezni fogjuk a hatást.

Dohányzás

A dohányzással szinte mindig együtt jár valamilyen mértékű kellemetlen szájszag. A dohányzás kiszárítja a szájüreget, ráadásul a dohány maga kellemetlen szagot hagy maga után mindenhol – így a szánkban is.
Ha dohányzunk, akkor különösen figyeljünk oda szánk tisztán tartására. Ha kell, használjunk rágót vagy szájfrissítő cukorkát vagy spray-t.

Gyomorsav

Ha túlzott a gyomorsav termelődésed, az szintén kiválthat kellemetlen szájszagot. Olyankor ugyanis a gyomorban már emésztésnek (vagyis bomlásnak) indult tápanyagok szaga érződik a szánkon keresztül.
Ha ez a problémánk, akkor használjunk szódabikarbónát vagy például gyomorsav csökkentő cukorkát.

Joghurt

A joghurtban sok a „jó” bacilus, ami közömbösíti a szánkba  táplálékkal együtt bejutott „rossz” baktériumokat.
Ezáltal nem csak a fertőzésektől véd, de segít a szájszag megszüntetésében is.

Petrezselyem

Ha nem akarunk vagy nem tudunk rágózni, és nincs alkalmunk fogat mosni sem, akkor egyszerűen csak rágcsáljunk el egy kis petrezselymet.
Nem csak egészséges, de szinte azonnal közömbösíti a szájszagot és hosszan tartó kellemes leheletet garantál. 

Fogkő

A fogkőben felhalmozódnak a bacilusok. Sajnos ha kialakultak, akkor már hiába tisztítjuk fogainkat, a fogkő rajta marad. Figyeljük meg, hogy csak akkor tapasztalunk e kellemetlen szájszagot, amikor már régen voltunk leszedetni a fogkövet a fogainkról.
Ha igen, akkor célszerű gyakrabban járni és a probléma máris meg van oldva, ráadásul a kezelés sem olyan kellemetlen, ha kevesebb a fogkő a fogainkon. 

Fogmosás, fogselyem

Naponta kétszer mossunk fogat, és legalább lefekvés előtt tisztítsuk át a fogainkat fogselyemmel is. Ez garantálja, minden szennyeződést eltávolítottunk a szánkból, onnan is, ahova fogkefével nem értünk volna el.
Fogmosáskor a nyelvet is tisztítsuk meg, azon ugyanis minden táplálékunk keresztülment, így a nyelv tisztaság nagyban hozzájárul a kellemes szájszagért.
Próbáljuk ki, hogy az esti fogmosás után ne öblítsük ki a szánkból a fogkrémet, csak köpjük ki. Reggelre jóval frissebb érzéssel fogunk ébredni, ráadásul ha kisebb torok- vagy mandulagyulladásunk volt, ez a módszer azt is orvosolta.

Szájvíz

Szerezz be antibakteriális szájvizet. Ha folyamatosan használod, akkor ezzel elpusztítod a szádban és a torkodban található baktériumokat.
A fogmosáshoz hasonlóan nagyon jó hatással van a kisebb torok- és mandulagyulladásra is. 

Fogorvos

Évente legalább egyszer menjünk el fogorvoshoz akkor is, ha nem fáj semmink. Nézessük meg, hogy van-e bármi elváltozás a fogainkon, és ha igen, akkor még fájdalommentesen meg tudjuk oldani.
Ezzel nem csak a fogunk egészségét őrizzük meg, de egyben megakadályozzuk azt is, hogy például a kezdődő fogszuvasodás kellemetlen szájszagot eredményezzen.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást