7 tipp a koncentráció javítására

7 tipp a koncentráció javítására

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 tipp a koncentráció javítására

Sok a munka vagy a tanulnivaló? Folyton szétszórt vagy, mert egyszerre több dologra kell figyelned? Ne aggódj, a következő koncentrációt javító tippek a segítségedre sietnek!

Légy tudatos!

Mielőtt nekiállsz a feladatodnak, fontos tudatosítanod magadban, hogy az összes zavaró tényezőt ki kell iktatnod és csakis az adott dologra fogsz összpontosítani.
Nem elég csak szimplán elkezdeni a folyamatot, hanem előtte érdemes ráhangolódni a feladatra.

Kerüld a túl gyakori szüneteket!

Azt mondják, hogy az emberi agy 45-60 perces igénybevétel után fárad el, tehát óránként 5-10 percre nyugodtan megszakíthatod a tevékenységedet, ha úgy érzed, szükséged van rá. Ilyenkor felfrissül az agyad, ezután pedig újult erővel folytathatod a dolgaidat.
Ám a túl gyakori megszakításokat mindenképpen kerüld, mert így kizökkensz a ritmusból. Tehát hacsak nem életbevágóan fontos, felejtsd el az emailjeid nézegetését és a telefonálgatást munka vagy tanulás közben!

Jó időben jó helyen

Amikor megválasztod a feladataidra szánt időt és helyszínt, légy nagyon körültekintő! Válassz egy csendes, nyugodt helyet, ahol nem zavarhat senki, ez remekül segíti a koncentrációt.
Tervezd meg az időbeosztásodat is, ezzel láthatod, hogy mennyi időt tudsz szánni a tanulásra vagy a munkára és ehhez szigorúan tartsd magad!

Ép testben ép lélek

Nagyon jó hatással van a memóriádra és a koncentrálókészségedre, ha kellően kipihened magadat. Próbálj meg lehetőleg mindennap időben felkelni és lefeküdni, azonos időpontokban.
Ez egyfajta rendszerességre szoktat, aminek köszönhetően kordában tudod tartani nemcsak az életedet, hanem a koncentrációs képességeidet is.

Gyakorlat teszi a mestert

Meglepően hangzik, de magát a koncentrálást is lehet gyakorolni. Meditálj vagy próbáld ki a híres módszert, az agykontrollt!
Bár ez utóbbit elsajátítani igen fárasztó művelet, viszont utána nagyon jól ki tudod aknázni a koncentrációs képességeidet.

Határozd meg!

Döntsd el, hogy mi a szándékod az adott feladattal kapcsolatban! Egyszerűen csak szeretnéd jól végezni a munkádat vagy ambiciózusabb vagy és szeretnél továbbfejlődni?
Ha ezt meghatározod, sokkal célirányosabban tevékenykedhetsz és nem kell felesleges köröket lefutnod, amik csak az idődet rabolják.

Koncentrációt segítő ételek

Az étkezéseddel is hozzájárulhatsz a koncentrációs képességeid javításához. Fogyassz lazacot, ami rendkívül gazdag omega-3-zsírsavban, így segíti az agy megfelelő működését. Nem feltétlenül szükséges, hogy friss hal kerüljön a tányérodra, a konzerv forma is ugyanúgy megteszi a hatását.
A teljes kiőrlésű gabonaféléket is vedd fel az étlapodra, hiszen ezekben rengeteg rozs található, ami segíti a megfelelő vércukorszint fenntartását. Ha reggel fogyasztod, egész napra ellát elegendő energiával.
Ezenkívül jó szolgálatot tesznek a bogyós gyümölcsök is, mint a málna, a szeder az áfonya vagy az eper. Ezek magas antioxidánstartalommal rendelkeznek, ami nagyszerű tápláléka az agynak.
Na és persze ott a csokoládé is, amivel pillanatok alatt feltúrbozhatod az agyműködésedet, a benne található szőlőcukornak köszönhetően.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!