Stílus / Haj

5 tipp a kezelhetetlenül göndör haj megszelídítésére

Ha természetes göndör vagy hullámos hajad van, akkor bizonyára ismerős, hogy mikor párás az idő, kezelhetetlenné válik. Ahogy az is, hogy nem tudsz mit kezdeni a szöszös loknikkal és ezt kompenzálandó hatszáz féle termékkel locsolod a fejed.

A göndör hajú lányok éveket töltenek azzal, hogy rakoncátlan tincseiket megtanulják kordában tartani és irigykedve néznek egyenes hajú barátnőikre, akiknek nem kell minden nap órákat tölteniük a tükör előtt a hajukkal foglalkozva.

A hajvasaló remek találmány és sok bodros fürtű hölgy életébe hozott enyhülést, használata azonban egyrészt időigényes, másrészt borzasztóan roncsolja a hajat. A tudomány szerint először annak érdekében, hogy képesek legyünk elfogadni és megszeretni természetes loknijainkat, el kell felejtenünk a hajvasalót és le kell mondanunk a hajfestésről, sőt, még a samponról is. Ha úgy érzed, erre még nem vagy képes, azonban meg szeretnéd szelídíteni a göndör sörényt, haladj apró lépésekkel és kövesd ezt az öt tippet.

Használd a selymet

Nálunk Európában még nem elterjedt, de Amerikában a fekete nők nagy része alszik selyem ágyneműben a haja miatt. Hogy mi az összefüggés és ez hogyan segít a göndör hajon?

Nos, egy hagyományos pamut párnahuzat nem szerencsés, mivel álmunkban folyamatosan hozzá dörgöljük a fejünket, ami a haj szöszösödését okozza.

Egy selyempárnán viszont könnyedén siklik a haj, ez az anyag sokkal gyengédebb is hozzá és nem utolsó sorban igazi királynőnek érezheted magad! Az is megoldás, ha egy selyemkendőt kötsz a fejedre és abban alszol. 

Olvastad már?  A 10 legklasszabb copf, amit sorban ki kell próbálnod

ardni/depositphotos.com

Hanyagold a hajkeféd

Ha aprófürtű göndör a hajad, tisztában vagy vele, hogyha hajkefével mész át rajta, olyan afro frizurát kapsz, amit bármely hatvanas évekbeli fekete polgárjogi harcos megirigyelhetne. A hagyományos, sűrű hajkefe nem tesz jót a göndör hajnak, főleg akkor nem, ha akkor fésülöd vele, amikor még vizes a sörényed. Egy ritka fogú bontófésű sokkal kíméletesebb, hajmosáskor pedig masszírozd meg a fejbőrödet, az szintén jót tesz. 

Ne dörzsöld mosás után a törölközővel

Hajmosás után a legtöbb nő törölközőszárazra dörzsöli loknijait, majd beletornyozza a haját és úgy hagyja jó sokáig. Ezzel az a gond, hogy a frottírtörölközővel ugyanazt a hatást érjük el, mint a pamut párnahuzattal: töredezett és szöszös állagot kapunk eredményül. Használjunk vagy mikroszálas türcsit, vagy egy sima pamutpólót és azzal szárítsuk hajunkat. Ha a hajadból finoman kinyomkodod a vizet, sokkal kevesebb szösszel kell megbirkóznod. 

esp2k/depositphotos.com

Használj kevesebb vegyszert

A hajra fejlesztett termékek tele vannak káros anyagokkal, mint a szulfát, szilikon és parabének, amik nem tesznek jót fürtjeinknek és nem csoda, ha nem néz ki egészségesen a hajunk a használatuktól. Igyekezz olyan termékeket a hajadra tenni, amikben ezek a vegyszerek nem találhatóak meg, illetve törekedj a minél természetesebb alapanyagú sampon, balzsam és hajformázó szerek használatára. 

Mosd kevesebbet

Minden nap hajat mosni felelőtlenség, hiszen a hajszálak száraz és fakó megjelenést kapnak tőle. Háromnaponta bőven elég hajat mosni, ez elég időt hagy a fejbőrnek és a hajszálaknak a regenerálódásra.

Használj mindenképpen kímélő sampont és minden hajmosásnál balzsamot, olyat, amit kifejezetten göndör hajra fejlesztettek ki és szöszöszödés-gátló hatással bír.

A fejbőrödet mindig masszírozd meg ujjbegyeiddel mosás közben, ez serkenti a vérkeringést és segít eltávolítani az elhalt bőrt is.