Otthon / Háztartás

6 tipp, hogy tovább működjön az akkumulátor a telefonodban

Kisebb vagyonokat is kiadunk az okostelefonunkra, aztán kényesen vigyázunk, hogy ne karcolódjon a kijelző, vagy ne töltsünk le vírusos alkalmazást. A legtöbbször nem is ez okozza a gondot, hanem az, ami a régebbi mobiloknál is gond volt: tönkre megy az akkumulátor. A Gizmodo nevű weboldal technikai szakértője, Eric Limer összegyűjtötte, mit tehetünk azért, hogy megnöveljük az akksi élettartamát. Meg fogsz lepődni!

Ne töltsd fel teljesen!

Éjszakára bedugjuk, vagy akár egész hétvégére is a töltőn felejtjük a telefonunkat, pedig – most jön a meglepetés! – a szakértő szerint soha nem szabadna 100 százalékig tölteni a telefon elemeit.

Az sem tesz jót, ha hagyod teljesen lemerülni, de a töltöttség különbség vagyis ha teljesen lemerül, majd teljesen feltölt, szintén nem tesz jót az akkumulátornak. Próbáld 50 százalékos töltöttségen tartani az akkumulátorodat, és semmi esetre se hagyd a töltőn, ha már 100 százalékon van.

Tartsd szobahőmérsékleten!

A telefonok som mindent elviselnek, de az akkumulátorok 0 és 35 Celsius fok között működnek a legjobban.

Igyekezz szobahőmérsékleten tartani a telefonodat: télen ne hordd a külső zsebedben, nyáron pedig ne tedd a kocsiban az ablakba, és a szobában se hagyd a direkt napfényen.

Olvastad már?  Így töltsd a telefonod, ha azt akarod, hogy tovább bírja az akksi

Arra is figyelj, hogy amikor hanyagul ledobod valamelyik otthoni gép – például a számítógép – mellé, akkor nem fog-e túlságosan felmelegedni a kibocsájtott hőtől.

Beállítások

Néhány egyszerű beállítás is segíthet, hogy a telefonod akkumulátora hosszabb életű legyen.

A lényeg, hogy törölj vagy állíts le minden olyan alkalmazást, ami folyamatosan meríti a készüléket.

Érdemes lejjebb venni a képernyő fényerejét, és kikapcsolni a felugró alkalmazások engedélyezését.

Ha játék közben nem ugrálnak fel hirdetések, akkor az kevésbé terheli a telefonod akkumulátorát is.

Tartsd használatban!

Nem ritka, hogy több telefon is fekszik a fiókunkban, de jó, ha tudod, hogy a lítiumos akkumulátorok sokat romlanak, ha használatlanul állni hagyod őket. Ha azt szeretnéd, hogy a telefon sokáig működjön, akkor tartsd használatban.

Havonta legalább egyszer kapcsold be, töltsd le rá a legfrissebb szoftvert, amit a gyártó ajánl, és töltsd fel az akkumulátort, ellenkező esetben a következő bekapcsolásnál kellemetlen meglepetés érhet.

Kerüld a vezeték nélküli töltőket

Gyakorlatilag nincs olyan hely, ahol ne lehetne egy okostelefont feltölteni, főleg, mióta megjelentek a vezeték nélküli töltők. A szakértő szerint azonban ezek tartós használata nem tesz jót az akkumulátoroknak, mivel szinte megsüti őket. Egy lítiumos akkumulátor 25 Celsius fokon ez év alatt 20 százalékot veszít az élettartamából.

Olvastad már?  Pofonegyszerű tippek, amikkel lehűtheted a túlhevült mobilodat: megmentheted vele a készülékedet

Ugyanez a romlás 40 fokon már 35 százalék. A vezeték nélküli töltők működés közben elveszítenek bizonyos mennyiségű energiát, ami hő formájában távozik, és ez cseppet sem tesz jót a mobilod akksijának.

Nem kell a 72 órás töltés

A szakértő azt a mítoszt is megcáfolta, miszerint vásárlás után, első alkalommal 72 óráig folyamatosan tölteni kellene a telefon akkumulátorát.

Ahogy mondja, ez a régebbi típusú akkumulátorokra igaz volt, de a lítiumosoknál már nem az, sőt egyenesen káros – hiszen ezeket az akksikat nem szabad a töltőn „felejteni”.

A lítiumos akkumulátorokat bármikor töltheted, nem kell megvárni a teljes lemerülést, de az sem tesz jót, ha sokáig, fölöslegesen az áramforráson hagyod őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást