Utazás / Otthon

7 tipp, hogy biztonságban legyen az otthonod, amikor elutazol

Az utazás mindig izgalmas élményeket tartogat – legyen szó akár üzleti útról, akár családi nyaralásról. Bármeddig maradsz távol, érdemes gondoskodnod otthonod biztonságáról. A következő tanácsok megfogadásával eredményesen csökkentheted a baj bekövetkeztének kockázatát.

Ne tedd közzé!

Amennyiben üresen marad a lakás a távozásodkor, ne tedd közzé, hogy pontosan mikor utazol! A közösségi médiában még megfelelő adatvédelmi beállítások mellett is túl sokan láthatják a kiírásod.
A nemzetközi sajtóban már számos elrettentő példa kering arra vonatkozóan, hogy még a biztosítók sem fizetnek, ha valaki önként kínálja fel préda gyanánt az értékeit.

Legyen „lakásszittered”!

Kérj meg egy családtagot vagy közeli barátot, hogy vigyázzon a lakásodra! Persze, nincs feltétlenül szükség arra, hogy odaköltözzön: elég, ha két-háromnaponta alaposan körülnéz odabent.
A postaláda kiürítése, a villanyok alkalmankénti felkapcsolása, a függönyök helyzetének változása mind egyértelművé teszik, hogy a lakásod nem ideális célpont a betörők számára.

Vegyél időzítőt!

A konnektorba dugható időzítő gondoskodik róla, hogy előre meghatározott vagy véletlenszerű időpontban fel- és lekapcsolódjon a világítás a lakásodban.
Ennek funkcióját nem szükséges külön magyaráznunk: az állandó sötétség bizonyítja az elhagyatottságot, a világítás viszont elriasztja a bűnözőket.

Olvastad már?  10 inspiráló külföldi oldal, ha imádod a lakberendezést 

Ellenőrizd a nyílászárókat!

Indulás előtt győződj meg róla, hogy minden ajtó és ablak be van zárva! Muszáj így cselekedned a legkisebb ablakokkal is, mert a betörők ma már elképesztően agyafúrt módszerekre képesek.
Nem számít tehát, milyen magasan helyezkedik el a nyílászáró, vagy mekkora a mérete – zárva kell lennie! A szellőztetést rábízhatod a lakásszitteredre.

Kapcsold be a riasztót!

Érdemes megfontolnod egy profi riasztó készülék beszerzését. Napjainkban rengetegféle modell közül lehet választani, az egyszerű hangjelzés már a múlté.
A modern szerkezetek közvetlen összeköttetésben állnak egy biztonsági céggel vagy a rendőrséggel, és mozgás érzékelése esetén automatikusan értesítik, akit kell.

Ne legyen nyaralós szöveg az üzenetrögzítőn!

Sokan szeretik egyértelművé tenni, hogy most nem kíváncsiak a bejövő hívásokra, ezért beállítják üdvözlő szövegként a rögzítőn vagy a hangpostán: éppen nyaralnak.
Ez nagyon rossz ötlet, mert egy az egyben felhívást jelent keringőre a bűnözőknek. Bárki könnyedén megtudhatja ugyanis, hogy a lakásod éppen üres. Érd be tehát a megszokott szöveggel!

Húzd ki a műszaki cikkeket!

Semmi szükséged rá, hogy a kütyük áramot fogyasszanak, amíg nem vagy otthon. Sőt, őrizetlenül hagyva tűzveszélyt jelenthetnek. Távolléted időtartama határozza meg, hogy a hűtővel és a fagyasztóval miként érdemes cselekedned – de ezeken kívül valójában semmi más nem kellhet.
Ha a lakásodban valamilyen nagyobb értéket jelentő tárgy is van, előfordulhat, hogy a nyugalmad érdekében célszerű megfontolnod egy széf beszerzését, vagy a banki széfbe történő helyezést.

Olvastad már?  Egyedül utaztam Koppenhágába, és sokkal jobban sült el, mint vártam