12 tipikus kérdés az állásinterjúkon

12 tipikus kérdés az állásinterjúkon

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 12 tipikus kérdés az állásinterjúkon

Egy interjún rengeteg minden múlik a megjelenésen, az első benyomáson, a kommunikáción, az önéletrajzon és természetesen a szerencsén is. Lássunk néhány tipikus példát arra, hogy milyen kérdések fordulnak elő leggyakrabban egy állásinterjún.

Miért jött el az előző munkahelyéről?

Nagyon fontos kérdés, az interjúztató rengeteg dolgot szűrhet le a válaszunkból. Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint ne mondjunk negatív dolgot az előző munkahelyünkről, mert az nagyon negatív hatást válthat ki.
Azt sugallhatjuk, hogy problémás, mindenen elégedetlenkedő, alulmotivált munkatársak vagyunk – akit egyébként így biztosan nem is fognak kiválasztani.

Milyen szempontok alapján keresi most az ideális munkahelyet?

Az interjú előtt tájékozódjunk az adott cégről, és gyűjtsünk össze néhány információt. Ne mondjuk például azt, hogy a lakhelyünkhöz közeli munkahely érdekel, mert az azt jelenti, hogy nem is érdekel bennünket annyira a munka maga, sokkal inkább csak a saját kényelmünk a fontos.
Mondjuk azt, hogy érdekel ez a terület, sokat hallottunk már a cégről és hogy itt el tudjuk magunkat képzelni sok év elteltével is.

Melyek a jó tulajdonságai?

Nagyon egyszerűnek tűnő kérdés, mégis nagyon fontos, hogy az interjú előtt gondoljuk át, hogy mit fogunk mondani. Nem érdemes hazudni, de a munka alapján választott pozitívumokat mondani hasznos lehet.
Ha emberekkel kell foglalkozni a munka során (például ügyfélszolgálat, értékesítés), akkor helyezzük a hangsúlyt arra, hogy türelmesek vagyunk és nehéz bennünket kihozni a sodrunkból. Ha adminisztratív munkára pályázunk, akkor pozitívumként feltétlenül mondjuk a pontosságot és megbízhatóságot.

Milyen tulajdonságain javítana?

Ez a kérdés természetesen a rossz tulajdonságainkról érdeklődik, csak kicsit finomabban megfogalmazva. Nagyon fontos, hogy az interjú előtt átgondoljuk, hogy mit fogunk mondani, ugyanis a rossz tulajdonságokat sokféleképpen lehet értelmezni.
Itt sem érdemes valótlant állítani, de túl negatív színben se tüntessük fel magunkat. A legegyszerűbb, ha azt mondjuk, hogy mi az, amin tényleg javítanánk: például a problémás helyzetekben még hatékonyabban kommunikálhatnánk.

Mi tetszett meg a megpályázott állásban?

Ahogy már említettük, felejtsük el azokat a válaszokat, mint hogy „közel van” vagy „úgy hallottam, itt jól lehet keresni” vagy bármi hasonló. Vegyük nagyon komolyan, mert ilyenkor egyben az interjúztató munkahelyéről is beszélünk, ezért különösen érzékeny kérdésről van szó.
Válaszoljuk azt, amit az interjú előtt vagy alatt megtudtunk a cégről és egyértelmű, hogy ők erre büszkék. Az is jó válasz lehet, hogy ezek mellett még tetszik az itteni hangulat és a profizmus is.

Milyen problémája volt az előző főnökével?

Szintén nagyon érzékeny kérdés, és nagyon könnyen elcsúszhatunk rajta, ha elkezdjük szidni a régi (vagy akár a jelenlegi) főnökünket. Erre a kérdésre inkább válaszoljuk azt, hogy a munkakapcsolat együttműködő volt, bár természetesen volt néha kisebb véleménykülönbség, de ezeket mindenhol előfordulnak és mindig a megegyezésre törekedtünk a problémás helyzetek megoldásában.
Akár azt is elmondhatjuk (ha igaz), hogy főnökünk szerintünk nem volt könnyű helyzetben a felelősség és a sok munka miatt.

Mit mondana Önről a közvetlen főnöke?

A legtöbb embert zavarba hozza ez a kérdés egy interjún. Ha volt komolyabb konfliktus köztünk, vagy akár csak egy-két kisebb információval kapcsolatban nem a valóságot állítottuk, akkor ez a kérdés összezavarhat és ronthatja a hitelességünket és egyben az esélyünket is a sikerre.
Soroljunk fel néhány dolgot, amiket a főnökünk pozitívumként mondott korábban, vagy egyszerűen csak ajánljuk fel mosolyogva, hogy hívjuk fel közösen!

Miért Önt válasszuk?

Jellegzetes és nagyon népszerű kérdés, ami sokszor csak arról szól, hogy még az interjúztató hallani szeretne bennünket összefüggően beszélni. Készüljünk fel erre a kérdésre, majd nyugodtan és magabiztosan foglaljuk újra össze a pozitívumainkat. Nagyon fontos, hogy itt nem kell feltétlenül valami újdonságot mondani!
Fontos, hogy közben képzeljük magunkat az ő helyébe: kizárólag azokat a tulajdonságokat kell felsorolni, amelyek a munka szempontjából hasznosak, leginkább pedig azokat, amelyeket az interjúztató a beszélgetés közben felsorolt, hogy a munkakörhöz szükségesek!

Hogyan látja magát 3-5 éven belül?

Nagyon egyszerű kérdés, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy elmondják, hogy az álmuk az, hogy egy teljesen más típusú cégnél dolgoznak majd. Ez nyilván arról árulkodik az interjúztató felé, hogy nem vagyunk igazán érdeklődőek a munka iránt, sőt valójában egészen más munkakör lenne az, amiben jól is éreznénk magunkat, de a szükség miatt most itt interjúzunk.
Ezért a jó válasz a kérdésre nyilvánvalóan az, hogy ennél a cégnél dolgoznánk 3-5 év múlva is, ahol a sikereink elismerése miatt egy vagy két szinttel magasabb pozíciót foglalnánk már el.

Mi motiválja leginkább?

Fontos, hogy mi magunk is tisztában legyünk azzal, hogy mi a legjobb ösztönzés számunkra ahhoz, hogy sikeresen dolgozhassunk. A választ ezen túl azonban érdemes a munkakörre és az eddig megtudott információkra is alapozni, vagyis önállóan végzendő feladathoz lehetőleg ne mondjuk, hogy a főnökünk elismerése a legfontosabb, és amennyiben nem ígérnek előrelépési lehetőséget, úgy ezt se említsük fő motivációnkként.
Bátran mondjuk természetesen a pénzt is, különösen jutalékos rendszerben történő munkavégzés esetén, de szögezzük le, hogy bár nagyon fontos a pénz, azért nem ez a legelső.

Mi hozta ki a sodrából legutóbb?

A kérdéssel a nehezebb személyiségeket szeretnék kiszűrni az interjúztatók, illetve azt igyekeznek megfigyelni, hogy hogyan kezeljük az esetleges indulatainkat, például a régi munkahelyünkön szerzett sérelmek miatt.
Ha volt is problémánk, inkább ne azt mondjuk ilyenkor, vagy ha mégis, akkor nagyon figyeljünk a hangvételünkre: maradjunk higgadtak, meséljük el a történetet, de utána azt is, hogy hogyan oldottuk meg a helyzetet úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A régi, mélyen bennünk lévő sérelmek helyett azonban jobb, ha egyszerűbb történeteket választunk.

Mire volt a legbüszkébb az eddigi munkája során?

Egyszerűnek tűnő kérdés, sokszor mégis nehéz rá válaszolni. Célszerű olyan szituációkkal készülni erre a kérdésre, amelyek hasznosak és pozitívak lehetnek az újonnan megpályázott helyen is. Helyezzük a hangsúlyt azokra a szituációkra, amikor olyan tulajdonságunkat használtuk sikerrel, amelyekre az új helyen is szükség lesz.
Emberekkel foglalkozó munkakör esetén például bátran készülhetünk olyan történetekkel, amelyeken keresztül szemléltetjük, hogy mennyire türelmesek és udvariasak vagyunk az ügyféllel, de egyben milyen jó a problémamegoldó képességünk és milyen meggyőzően tudunk kommunikálni is. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást