A tinikori depresszió 4 figyelmeztető jele

A tinikori depresszió 4 figyelmeztető jele

Címlap / Életmód / Család / A tinikori depresszió 4 figyelmeztető jele

Középiskolában volt egy lány évfolyamtársam, aki még nyáron is hosszú ujjú felsőt hordott. Tornából felmentett volt, így sosem láttuk átöltözni, de egyszer pont odanéztem, amikor feltette a kabátját a fogasra, és láttam a vágásokat a csuklóján. Ő is észrevette, hogy megláttam a hegeket, így mindketten zavarba jöttünk. Pár percig csendben néztük egymást, aztán kiment a teremből.

Sosem beszéltünk az esetről, de következő évben már nem volt ott az évnyitón. Kósza hírek szerint kórházba került, mert volt egy öngyilkossági kísérlete. Nem láttuk többet és a mai napig eszembe jut néha, hogy mi lehet vele. Az emlékeimben örökre az a széparcú, szótlan tinilány marad, aki mindig fekete hosszú ujjúban járt.

Egy szülő hajlamos azt hinni, hogy tinédzser gyermeke élete gondtalan, hiszen mi baja lehet, amikor mindent megad neki. Pedig a serdülőkor senkinek sem sétagalopp, és ilyenkor sok fiatal ugyanolyan problémákkal küzd, mint a felnőttek. Ilyen a depresszió is, amit sokan nehezen, vagy már csak túl későn ismernek fel, pedig vannak jelei.

Amennyiben a családban előfordult már depresszió, akkor fokozottan figyeljünk erre. Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk depressziós lehet, ne ítélkezzünk és ne értetlenkedjünk, hanem hallgassuk meg.

Biztosítsuk róla, hogy semmi szégyellnivalója nincs, ez nem az ő hibája és ha szükségét érezzük, vigyük el szakemberhez. Az alábbi lista segíthet felismerni a tinikori depresszió jeleit.

1. Étkezési szokások megváltozása

Egy kutatás szerint a pubertáskori elhízás a lányoknál kétszer olyan hajlamossá teszi őket a depresszióra, mint normális testsúlyú társaikat. Állandóan kritizálják saját testüket, önbecsülésük alacsony. Ha a túlsúlyos fiatalt látszólag zavarja és lelombozza a teste, az mindenképpen egy jel lehet, ahogyan a megváltozott étkezési szokások is. Ha valaki hirtelen sokkal többet, vagy éppen kevesebbet eszik, oda kell figyelnünk.

A tinik akár éveken keresztül képesek titkolni olyan étkezési zavaraikat, mint az anorexia és a bulimia, és a szülők sokszor csak akkor veszik észre, hogy baj van, amikor már súlyos az állapot.

2. Levertség és visszahúzódás

A rossz hangulat és szomorúság, ami két hétnél tovább tart, szintén feltűnő. A depresszióban szenvedő fiatal sokat gondol az öngyilkosságra és ha nem is tart ott, hogy valóban megtegye, eljuthat a „falcolásig”, ami nem más, mint amikor pengével ejtenek magukon kis vágásokat. Az is jellemző, hogy magukba fordulnak, barátaikkal sem találkoznak és nem vesznek részt olyan tevékenységekben, amiket korábban élveztek. Ha úgy érezzük, gyerekünk nem nyit felénk kellőképpen, kérdezzük meg a barátait. Lehet egy szülő bármilyen odaadó, sokszor ők tudják meg utolsóként, hogy baj van.

Kép forrása: gregorylee/Depositphotos.com

3. Alvászavarok és aktivitás

A depressziós ember alvási szokásai is megváltoznak – vagy álmatlanságban szenved, vagy éppen ellenkezőleg, legszívesebben egész nap aludna. Hangulata mindkét esetben levert, hozzáállása mindenhez negatív. Az aktivitással ugyanez a helyzet: egyesek idegesnek tűnnek, kezüket tördelik, körmüket rágják és nem tudnak egy helyben megmaradni, míg mások teljesen belassulnak. Mindkét végletes viselkedés a depresszió árulkodó jele lehet. Ajánlott annak is utánanézni, hogy nem iszik-e titokban alkoholt, vagy nem használ-e kábítószert.

4. Iskolai problémák

A hirtelen leromló tanulmányi eredmény, illetve a sportok és egyéb iskolai tevékenységek teljes mellőzése szintén gyanús.

A depressziós tanuló nehezen tud koncentrálni, nyomasztó számára a tanulás és sok esetben lóg is az iskolából.

Ha a tanárok kedélyingadozásra panaszkodnak a diákkal kapcsolatban, szintén intő jel lehet. Ha általában nyugodt és kedves gyerekünk hirtelen válik feldúlttá vagy agresszívvá, valami biztosan áll a háttérben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást