A pesszimisták nem lehetnek boldogok – Hatalmas tévhitek

A pesszimisták nem lehetnek boldogok – Hatalmas tévhitek

Címlap / Életmód / Lélek / A pesszimisták nem lehetnek boldogok – Hatalmas tévhitek

Az emberek vagy optimisták vagy pesszimisták

Hamis. Bár gyakori, hogy az emberekre inkább az egyik vagy másik nézőpont a jellemző, valójában területenként eltérő lehet a hozzáállásuk. Előfordulhat például, hogy valaki optimista a szociális életét illetően, de pesszimista a karrierjét érintő kérdésekben.

Az optimizmusra és pesszimizmusra továbbá hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mintha az határozná meg, hogy jó vagy rossz dolgokra számítunk, holott nem biztos, hogy ez a szemlélet konkrét szituációkban is meghatározza az elvárásainkat.

Bár valamilyen szinten ezt valóban befolyásolja a genetika, vagy az alaptermészetünk, ha úgy tetszik, valójában rengeteg minden a döntéseinken és tapasztalásainkon múlik.

Optimistának születni kell

Ez a mítosz túlságosan általános ahhoz, hogy igaz legyen. Noha nincsenek egyértelmű kutatások arra vonatkozóan, hogy meg tudunk szabadulni a negatív tapasztalatok szemléletformáló hatásától, a kognitív terápiák eredményei azt mutatják, hogy megtanulhatjuk befolyásolni azt, ahogyan egy adott helyzetre nézünk – vagyis válhatunk optimistábbá. Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

Az optimizmusnak nincsenek hátrányai

Hamis. Mivel az optimizmus szorosan összefügg a boldogság érzésével, első ránézésre mindig jó dolognak tűnik. Az optimizmus hátránya akkor válik láthatóvá, ha azt vizsgáljuk, hogy az emberek hogyan várják és tervezik a jövőbeli eseményeket.

A pesszimisták soha nem lepődnek meg, ha rosszul alakulnak a dolgok, míg az optimistákat gyakran megdöbbentik a kudarcok.

Optimizmus, pesszimizmus tévhitek
Art Wager/istockphoto.com

Egy nem várt negatív kimenetelt általában negatívabbnak élnek meg, mintha azt várnák. Ha mindig arra számítasz, hogy csodálatos dolgok történnek, és folyamatosan csalódsz, az idővel kimerítővé válik.

Gyakran idézik ezzel kapcsolatban John McCaint, aki arról írt, hogy az optimisták különösen szenvednek a fogolytáborokban, mert folyamatosan új időpontokat találnak maguknak, amikorra úgy hiszik, szabadok lesznek. Amikor ez nem következik be, mély depresszióba zuhannak. Ez persze egy szélsőséges eset, de jól szemlélteti a lényeget.

Az optimizmus másik kockázata az, hogy a mindig pozitív gondolkodás túl magabiztossá tehet. Ezáltal figyelmen kívül hagyhatod azokat a lehetséges kockázatokat és problémákat, amelyeket komolyan kellene venni.

Továbbá, egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az optimistáknak még az immunrendszere is másként működik. Egy sima megfázást például sokkal könnyebben legyűrnek, azonban minél elhúzódóbb a betegség, annál nehezebben tartják fent az immunrendszerük védelmi szintjét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást