Egészség / Életmód

5 tévhit az influenzáról, amire rámehet az egészséged

5 tévhit az influenzáról, amire rámehet az egészséged

Sokszor félvállról vesszük, pedig az influenza nem csak kellemetlen – akár súlyos szövődményeket is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen ütemben képes terjedni, és még akkor is fertőz, amikor nem is gondolnád. Jó, ha tisztában vagy vele, mivel állsz szemben.

Csak addig fertőzöl, amíg lázas vagy

A láz a szervezeted jelzése, hogy éppen baktériumokkal, vírusokkal vagy kórokozókkal harcol. De önmagában az, hogy a lázad csökkent vagy lement, még nem jelenti azt, hogy a betegség is varázsütésre megszűnt, és te már nem vagy fertőző. Ami azt illeti, az influenzára szedett gyógyszereknek is lehet lázcsillapító hatásuk, így könnyen lehet, hogy a normál testhőmérséklet csak ezek hatására állt vissza, és még nem a gyógyulás jele. Érdemes azt is tudni, hogy az idősebbek kevésbé lehetnek hajlamosak a lázra, ám ez nem jelenti, hogy ne lehetnének éppen úgy betegek.

Egy durva megfázásból influenza lehet

Az influenzát más vírusok okozzák, és mások a tünetei is, mint a hagyományos megfázásnak.

Az influenza a légzőszervekben sokkal mélyebben is képes károsítani a sejteket.

Az influenzaszezonnal egy időben számos más vírusfertőzés is tombolhat, így ha a tüneteid súlyosabbak, mint a sima megfázásé, de nem olyan súlyosak, mint az influenzáé, illetve az influenza-teszted negatív lesz, az is lehet, hogy ezek egyikét kaptad el.

Kép forrása: AllaSerebrina/depositphotos.com

A maszk viselése megvéd a betegségtől

Sokan viselnek kórházi maszkot az influenzaszezonban, amikor tömegközlekedésre szállnak vagy zsúfolt helyekre mennek. Igaz, hogy ez bizonyos fokú védelmet jelent, de sajnos korántsem akkorát, mint gondolod. Bár a maszk viselése jó ötlet lehet, ha beteg ember közelében tartózkodsz – különösen, ha köhög is –, de az influenzát okozó vírus legtöbbször a kezünkön telepszik meg, és a szemünk, arcunk, szánk megdörzsölésével jut be a szervezetbe, vagyis a minél gyakoribb kézfertőtlenítés sokkal többet használ.

Ha védőoltást kapsz, biztosan nem leszel influenzás

Bár a védőoltás beadása gyerekeknek, időseknek, egyéb betegséggel küzdőknek kimondottan javallott, és az egészséges emberek számára is erősen ajánlott, sajnos az oltás sem jelent száz százalékos védelmet, hiszen többféle vírustörzs is okozhat megbetegedést – az oltóanyagokat készítő kutatók azonban alapos felmérések és vizsgálatok alapján döntik el, hogy melyik lesz az a törzs, amelyik a szezonban a legnagyobb valószínűséggel okozza a fertőzéseket.

Bár ez egy tudományos alapokon nyugvó becslés, mégiscsak egy becslés – ugyanakkor az oltás 40-50%-kal is csökkenti a megfertőződés kockázatát.

Ha mások beoltatják magukat, a járvány megáll és nekem nincs mitől tartanom

Az oltásellenesség következtében nemrég újra felbukkanó, már kihaltnak vélt betegségek jól mutatják, hogy mekkora galibát tud okozni, ha néhányan abban bíznak, hogy ők lehetnek a szerencsés kisebbség, akiknek nem kell beoltatniuk magukat, mert mindenki más megteszi ezt. Ilyen alapon elkerülni az influenzaoltást tehát nem csak önző dolog, de nem is túl megfontolt: ahhoz, hogy oltás nélkül is biztonságban legyél egy betegségtől, az kell, hogy a társadalom legalább 90%-a oltott legyen ellene, így tényleg nem valószínű, hogy találkozol vele. Ahhoz azonban, hogy ez az arány megvalósuljon, szinte mindenkinek meg kellene kapnia az oltást, amire elég kicsi az esély.

1 hozzászólás

  • Avatar
    Hável Benedek
    2020.11.10., 21:51

    Hasznos ismeretek, minden mennyiségben érdemes olvasni.

    Válasz

Írj egy hozzászólást