Életmód / Egészség

5 tévhit a fogamzásgátlásról, amit jó lenne végre örökre elfelejteni

A fogamzásgátlás egy fontos kérdés, mégis ritkán beszélünk róla, ennek köszönhetően pedig rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban nem csak a fiatalok, de a tapasztaltabbak körében is. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő védekezési módszert és biztonságos szexuális életet élj, érdemes körültekintően tájékozódnod, és tisztázni az évek során berögzült félreértéseket!

A megszakításos módszer biztonságos

A megszakításos közösülés legkevésbé sem tekinthető biztonságos fogamzásgátló megoldásnak, hiszen már az előváladékban is lehetnek spermiumok, melynek köszönhetően az együttlét nem kívánt terhességhez vezethet.  A fogamzásgátló módszerek hatékonyságát jelző Pearl Index szerint egy év alatt 100 nő közül körülbelül 8-40 nő teherbe esik, ha csupán az említett technikát használja védekezésként.

A nagy különbséget az okozza, hogy az értéket számtalan körülmény befolyásolhatja. Így például ha partnerünk nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, könnyen előfordulhat, hogy nem fog tudni kellően „vigyázni” a szexuális együttlét során.

A fogamzásgátló tabletta elhízást okoz

Sok nő aggódik amiatt, hogy a fogamzásgátló súlygyarapodást eredményez… pedig felesleges! Egy 2011-es kutatás (amiben 49 korábbi tanulmány eredményeit elemezték) ugyanis kiderítette, hogy a fogamzásgátlók szedése és az elhízás között nem áll fenn bizonyító erejű kapcsolat. 

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban kicsit árnyalja ezt a képet: egyes szuszpenziós injekciók hatóanyagairól ugyanis kiderült, hogy mégis eredményezhetnek ilyen hatást.

Szóval ha aggódsz a súlyfelesleg miatt, a legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, hogy ő melyik gyógyszert ajánlja ebben az esetben!

Hónapokig tart, míg kiürül a fogamzásgátló a szervezetből

A tablettában lévő hormonok általában egy nap alatt kiürülnek a szervezetből, ezért akár a fogamzásgátló abbahagyásának másnapján is teherbe lehet esni. Többek között ezért is kell pontosan szedni minden nap. Ami miatt a nők mégis időt hagynak a tabletta szedése és a gyermeknemzés között az a menstruációs ciklus, aminek a rendeződését érdemes megvárni. Egyes esetekben ez pár hónapig is eltarthat, ami természetesen megnehezíti a teherbeesést is, az eredmény pedig nagyban függ attól is, hogy milyen volt a ciklusod a tabletta szedése előtt.

Normális esetben maximum két-három hónapot kell várni ahhoz, hogy megjelenjen a tabletta elhagyása utáni első vérzés. Ha mégsem történik meg ennyi idő alatt, akkor legjobb, ha felkeresed az orvosodat!   

Az óvszer jelentősen ront a férfi élvezetén

Felejtsd el, amit az óvszer élvezetrontó hatásáról hallottál, ma már számtalan típusú változat kapható, melyek minden elvárást kielégítenek!

A Journal of Sexual Medicine nevű tudományos folyóirat szerint férfiak és nők ugyanúgy élvezik a szexet óvszerrel, mint anélkül.

Egyszóval, ha hormonmentes fogamzásgátló módszert keresel, ne hagyd, hogy eltérítsen ez a mítosz!

A fogamzásgátló tabletta szedésében szünetet kell tartani

Általában csak akkor érdemes szüneteltetni a tablettaszedést, ha teherbe szeretnél esni, illetve ha problémáid akadtak a gyógyszerrel. Máskülönben addig alkalmazhatod a választott gyógyszert, ameddig csak szeretnéd.

Amennyiben áttöréses vérzést tapasztalsz, vagy egyéb problémák merülnek fel, mindenképpen keresd fel az orvosodat, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy érdemes beiktatni egy kis pihenőt. Ha ilyet tapasztalsz, alkalmazz kiegészítő módszert védekezés gyanánt, az előbb említett jelenség ugyanis utalhat arra is, hogy csökkent a fogamzásátló hatása.