Testi problémával az elmeosztályon – ezúttal sem lett jó vége

Testi problémával az elmeosztályon – ezúttal sem lett jó vége

Címlap / Hírek / Testi problémával az elmeosztályon – ezúttal sem lett jó vége

A harmincas éveiben járó férfi 2017 májusában fordult orvoshoz, mert úgy érezte: “kihagy az agya“, és a fejében sugárzik a fájdalom. Az orvos azonban nem találta szervi okát a tüneteknek. Később, amikor már hallucinációi és indokolatlan dühkitörései lettek, kórházba szállították, de az ott elvégzett vizsgálatok sem találtak egyértelmű okot. Ezért aztán átszállították egy másik kórházba, ahol a tüneteiből adódóan már egy pszichiáter lett a kezelőorvosa. Bár tünetei miatt szükséges lett volna egy MR-vizsgálatot végezni, ez azonban nem történt meg, helyette megszületett a diagnózis: skizofrénia.

Ennek megfelelően el is kezdték adagolni neki a pszichiátriai szereket, a következő három hetet pedig a kórházban töltötte.

Amikor a hallucináció és a zavartság enyhülni látszott, hazaengedték, de a tudatmódosító szereket továbbra is szednie kellett. Ezek hosszabb távú “eredményei” aztán nem is maradtak el: a férfi állapota hamarosan romlani kezdett, megjelentek a gyógyszermellékhatások, mint például akaratlan testmozgások (pl. nyelvöltögetés), kézremegés, nehéz járás. Dolgozni így már nem tudott, és nemsokára vissza is került a pszichiátriára.

A kórházban az egyre súlyosbodó mellékhatások miatt változtattak a gyógyszerezésén, bár ez mindössze csak egy másik antipszichotikus szert jelentett. Az új hatóanyagnak jelentős szerepe lehetett abban, hogy a férfi vizeletkiválasztása hirtelen leállt, és húgyúti fertőzése alakult ki, ami csak azután állt helyre, hogy a pszichiátriai szert minimális adagra csökkentették.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást