5 természetes tojásfestési szín – így színezz vegyszerek nélkül

5 természetes tojásfestési szín – így színezz   vegyszerek nélkül

Címlap / Otthon / Dekor / 5 természetes tojásfestési szín – így színezz vegyszerek nélkül

Most, hogy megint otthon vannak a gyerekek a húsvéti ünnepek során, több idő jut arra is, hogy közös, kreatív programokban vegyenek részt. Éppen ezért a tojásfestésre érdemes nem egy kötelezően letudandó rutinként tekintened, akár a komplett délutáni kikapcsolódást is építheted erre a közös időtöltésre.

Annak függvényében ugyanis, milyen színű és milyen töménységű festékeket kevertek ki, más és más lehet a végeredmény. Így nem lesz két egyforma tojás, szemben a boltban megvásárolható, kész festékekkel. 

Az én személyes kedvencem a természetes tojásfestést tekintve még mindig a hagyományos, vöröshagymás színezés. Ezek közül is azokat a tojásokat szeretem igazán, amikre a festés előtt leveleket, vagy virágokat erősítünk és így kerülnek bele a festékbe. Mindig meglepetés, milyen lesz a növény lenyomata, hiszen ez csak akkor derül ki, amikor teljesen megtisztítjuk a maradékoktól őket.

Mielőtt a színezésre rátérünk, érdemes a gyerekekkel is kísérletezgetnetek a különböző lenyomatokat tekintve. Használhattok befőttes gumit, vízhatlan matricákat, vízálló, öntapadós ragasztókat, amikből különféle mintákat vághattok ki, esetleg viasszal is rajzolhattok. De persze maradhattok a korábban is említett módszernél, amikor a növényeket egyszerű harisnya segítségével erősítitek rá a tojásokra.

Természetes tojásfestékek házilag
Pavel Vozmischev/istockphoto.com

Miből milyen szín lesz?

Sárga: A sárga szín elérésére a legjobb a kurkuma. Ezt az izgalmas és egyébként rendkívül egészséges fűszert már bármelyik nagyáruházban megveheted. Egy csipetnyivel is aranysárgára festheted vele az ételeket. A tojások megfestéséhez egy kicsit többre lesz szükséged, de ne is keresgélj tovább, ha csodaszép, sárga tojásokat szeretnél az asztalra tenni.

Kurkuma tojásfestés
istockphoto

Barna: A már említett vöröshagymahéj tökéletes arra, hogy mély bordó-barna színű, ellenállhatatlanul szép árnyalatokkal bíró húsvéti tojásokat fessetek. Értelemszerűen minél több a hagymahéj, annál hangsúlyosabb lesz a barna is. Ha tényleg barna tojásokra vágysz, bordós beütés nélkül, akkor pedig a töményre főzött kávé lesz az, ami jó szolgálatot fog tenni számodra. 

Tojásfestés hagymával
istockphoto

Piros: A legszebb piros színű tojások a cékla levéből lesznek. Érdemes egy adagot főznöd akár köretnek, a zöldséget leszűrni, majd kicsit elforralnod a vizet és ebben megmeríteni, állni hagyni a tojásokat. Minél töményebb lesz a színes víz, annál élénkebb színűek lesznek a piros tojások is.

Tojásfestés céklával
istockphoto

Zöld: A zöld tojásokat a legkönnyebben zöld fűszernövényekkel tudod megszínezni. Ezek közül is talán a petrezselyem lesz az, ami a legjobb választás. Nem véletlen, hogy aprítás során a petrezselyem megszínezi a vágódeszkát, tökéletesen alkalmas arra is, hogy a tojások héját megfesd a segítségével. Csak aprítsd fel, kevés vízben tedd fel főni, végül szűrd át és már használhatod is.

Természetes festett tojások
istockphoto

Kék: Kékes-lilás árnyalatra színeznek a lila növények, annak függvényében, mennyire tömény oldatot készítesz, illetve milyen alapszínnel bír a választott tojásod. Ha ezt a színvilágot célzod meg, akkor az áfonya (különösen a mélyhűtött vadáfonya), a hibiszkusz virág és a lilakáposzta fogja beváltani a hozzáfűzött reményeket.

Kék tojásfestés hibiszkusz virággal
istockphoto

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!