5 természetes illóolaj, ami segíti az ellazulást

5 természetes illóolaj, ami segíti az ellazulást

Címlap / Életmód / Egészség / 5 természetes illóolaj, ami segíti az ellazulást

Kényelmes ruha, puha takaró, finom, forró tea és kellemes zene. Sokan így képzeljük el az ellazulást, és megfeledkezünk egy fontos érzékszervünkről.

Pedig az orrunkon keresztül egyenes út vezet a lélekbe, így az alábbi illóolajok akár párologtatóban használva, akár egy finom masszázs részeként, de mindenképpen segítenek, hogy félretedd a mindennapi stresszt, és megnyugtasd az idegeidet. Fontos! Az illóolajokat ne használd allergia esetén, ha pedig várandós vagy, minden esetben kérd ki orvos tanácsát!

Ylang-ylang

Bár a neve is úgy hangzik, akár egy erdei tündér, ami varázsütésre elűzi minden bajodat.

Az ylang-ylang tiszta, friss, virágos illatával kifejezetten az idegekre van jótékony hatással, csökkenti a szorongást, és elfeledteti veled minden gondodat.

Erős rosszkedvre, akár depresszióra is javasolt, mert az elűzött rosszkedv helyén felfrissült, tiszta, pozitív gondolatokat hagy maga után, de a szorongással, félelemmel járó stresszes helyzeteket is segít átvészelni.

Masszázsolajba csepegtetve a bőrödnek is jót tesz, de relaxáló hatását a fürdővízbe feloldva is élvezheted.

Levendula

A levendula elsősorban az olyan stresszhelyzetekre ajánlott, amikor egy váratlan helyzet miatt válsz zaklatottá, nem tudsz aludni, és az egész tested szinte harcra kész állapotba kerül: hevesen dobog a szíved, felszökik a vérnyomásod, szapora a légzésed.

A levendula csökkenti a feszültséget, és segíti az elalvást, hatékonyságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még túlzásba is lehet vinni a használatát – ilyenkor álmatagságot okozhat.

Azonban egy vizsga, vagy egy előreláthatóan nehéz esemény előtt érdemes néhány cseppet a párnádra hintened, hogy nyugodtabb és mélyebb legyen az álmod.

Kamilla

A kamilla az egyik legnépszerűbb és legismertebb gyógynövény, aminek illóolaját is a jól ismert területeken használhatod.

Amellett, hogy csökkenti a szorongást, a kamilla az idegességgel gyakran együtt járó gyomorpanaszokra is jótékony hatással van.

Ha néhány cseppet teszel a fürdővizedbe, könnyebben alszol el, de meleg vízben feloldva, borogatásként az izmok merevségét is segít enyhíteni, így is segítve az ellazulást és a feloldódást.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatása miatt a fáradt, kialvatlan, nyűgös betegeknek igazi megváltó pihenést jelenthet.

Muskátli

A geránium illóolajat kifejezetten a stresszes helyzetek enyhítésére ajánlják, noha vérzéscsillapító hatása miatt a nők praktikatárában is kiérdemelt helye van.

Segít abban, hogy a kialakult helyzeteket feldolgozd és elfogadd, megtaláld a belső egyensúlyodat és visszanyerd a jó kedvedet.

Idegi kimerültségre különösen ajánlott, de nem csak a fáradtságból adódó nyugtalanságot szünteti meg, a rossz közérzetre, depresszióra is jó hatással van.

Masszázsolajba is csepegtetheted, de kerülhet a párologtatóba, illetve akár tisztán, oldatlanul is alkalmazhatod a bőrödön.

Citromfű

A citromfű nem csak tea formájában nyugtat, illóolajként is remek választás lehet, hiszen egyszerre képes elmosni a rossz, negatív gondolatokat, és helyüket friss, pozitív energiával feltölteni.

Ha nincs időd arra, hogy kényelmesen relaxálj, mert például folytatnod kell a munkádat, de úgy érzed, sokat segítene, ha visszavehetnél a stresszből, és újra pozitívan állnál a dolgokhoz, akkor csepegtess egy kis citromfő olajat egy zsebkendőre, és helyezd el az íróasztalodon.

A hatás nem marad el, hamarosan sokkal nyugodtabbnak, frissebbnek érzed majd magad, és sokkal energikusabb is leszel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást