Életmód / Receptek / Táplálkozás

Levendulás édességek (muffin, méz, fagyi, aromatizált cukor)

Levendulás édességek (muffin, méz, fagyi, aromatizált cukor)

Cikkünkben levendulával ízesített, illatos édességeket gyűjtöttünk össze kalandos természetű olvasóink számára. A levendula lila színével, romantikus küllemével nemcsak kellemes látványt nyújt, hanem gyógyító hatású is: nyugtató, fejfájás-csillapító, tisztító ereje van. Az ételeknek kellemes illatot és enyhén fűszeres ízt ad. Ha van a balkonodon vagy a kertedben napfényes rész, akkor ültethetsz oda levendulát. Jól tűri az erős napfényt, a szárazságot.

Levendulás muffin

Hozzávalók

3 evőkanál friss levendulavirág (vagy 2 evőkanál szárított) 1 tojás 25 dkg búzaliszt 18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 2,5 dl tej 10 dkg vaj 3 teáskanál sütőpor 10 dkg cukor vaj a muffinforma kikenéséhez

Elkészítés

Vedd ki a vajat a hűtőszekrényből, és hagyd 30 percig szobahőmérsékleten puhulni. Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A levendulavirágokat vágd fel apróra. A kétféle lisztet rakd bele egy edénybe, és keverd össze a sütőporral, a virágdarabkákkal és a cukorral. Egy másik tálban verd fehéredésig a tojást, majd add hozzá a tejet és a puha vajat.

A muffinforma mélyedéseit kend ki vajjal. A vajas masszát egy villával addig keverd a lisztes eleggyel, amíg képlékeny nem lesz. A sütőforma mélyedéseit töltsd meg 2/3 részig, és kb. 30 perc alatt süsd meg.

Levendulás méz

Hozzávalók

1 evőkanál levendulavirág 50 dkg akácméz

Elkészítés

A levendulavirágokat vágd fel apróra. Tedd bele egy kiürített teafilterbe, zárd le tűzőgép segítségével, és lógasd bele egy üveg akácmézbe. Ezután a mézet főzőedényben egy kissé melegítsd fel, közben folyamatosan kevergesd. Vedd le a tűzhelyről, csorgasd át egy befőttesüvegbe, és pihentesd 4 napig. Aztán öntsd vissza a főzőedénybe, és állandóan kevergetve melegítsd fel. A levendulával töltött filtert alaposan nyomkodd ki, és vedd ki a mézből. A levendulás mézet óvatosan töltsd át egy tiszta üvegbe. Hűvös, sötét helyen tartsd. 

Levendula fagyi

Hozzávalók

6 levendulaág 6 dl tejszín 15 dkg porcukor 1 tojássárgája levendulaméz és levendulavirágok (a díszítéshez)

Elkészítés

Mosd meg a levendulaágakat, majd rázogasd le róluk a vízcseppeket. Tedd bele egy főzőedénybe a tejszínnel együtt, majd forrósítsd fel. Add hozzá a cukrot, és addig kevergesd, amíg feloldódik. Egy szitán szűrd át a keveréket. 

A tojássárgáját egy tálban keverd fehéredésig, és a tejszínt verd fel. Lassanként keverd bele a levendulás tejszínt. A tojásos masszát öntsd bele egy főzőedénybe, és folyamatos keverés közben forrósítsd fel. Addig kavargasd, amíg krémes állagúvá válik. Kanalazd át egy lapos, műanyag, fagyálló edénybe, és tedd a fagyasztóba 5 óra hosszára. Ezalatt félóránként lassú mozdulatokkal keverd meg. Tálalás előtt 10 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy egy kicsit felengedjen. Végül oszd szét poharakba, díszítésnek csorgass rá levendulamézet, és szórd meg levendulával.

Levendulás cukor

Teába, süteménymasszába, tiramisu krémbe keverve különleges ízzel és illattal hatja át az ételeket, italokat.

Hozzávalók

2 evőkanál levendulavirág 25 dkg porcukor

Elkészítés

A levendulaágakat alaposan mosd meg, majd rázogasd le róluk a vízcseppeket. Szárítsd őket a napon összekötve, lógatva, 2 napig. Szárított levendulavirágot is használhatsz. A friss levendulavirágok nem alkalmasak ehhez a recepthez, mert a bennük lévő nedvességtől a cukorszemcsék összetapadnak. 

Kétféle elkészítési mód közül választhatsz: 

1. A virágokat beleteszed két hétre a cukorba. Eközben kétnaponként rázogasd meg az üveget. A két hét elteltével őröld finomra a levendula és a cukor elegyét. 

2. Az apróra vágott virágokat teafilterbe teszed, tűzőgéppel lezárod, betemeted a cukorral, és 2 hét múlva kiveszed belőle. Az aromatizált cukrot felhasználásig tartsd száraz és hűvös helyen. 

A levendulavirágok kiengedik a bennük lévő illóolajokat, ezért a cukor összecsomósodhat. Miután a levendulás filtert eltávolítod, keverd meg a cukrot, hogy a csomók szétváljanak. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást