A terhesség harmadik hónapja

A terhesség harmadik hónapja

Címlap / Életmód / Család / A terhesség harmadik hónapja

Ez a hónap terhességed egy mérföldköve, hiszen véget ér az első harmadév.

A harmadik hónap végére a magzat majdnem 8 cm lesz és majdnem 30 grammos. Hosszának egyharmadát a feje teszi ki, és ilyenkor már kifejlődött a nyelve, a nyálmirigyek és az ízlelőbimbók. Ebben a hónapban lépsz vele kapcsolatba először, hiszen hallatszik a szívdobogása és már láthatod az ultrahang segítségével.

Harmadik havi tennivalók

– Próbálj meg javítani a feledékenységeden.
– Az alvás legyen az első. Válassz ki egy korai alvásidőt, amikor minden nap lefekszel.

A baba ebben a hónapban

A baba szíve körülbelül 23 liter vért pumpál át naponta, és véredények egész hálózata látszik át a bőrén, melyen kezd megjelenni egy vékony, pelyhes szőrréteg, melynek neve lanugo. Már látható a neme is, hiszen a külső nemi szervek differenciálódtak, de még így is szerencse, illetve technika dolga, hogy megtudod-e a baba nemét.

Testedben végbemenő változások

Méhed növekedése következtében, ebben a hónapban elkezd nőni a pocakod, tehát most már elárulja a híreket mindazoknak, akiknek eddig még nem mondtad el. Ebben a harmadévben tested súlya egy-két kilóval gyarapodik. Ha eddig émelygéstől és hányingertől szenvedtél, ki kell bírnod a harmadik hónap végéig, amikor ez enyhülni fog. A súlygyarapodás folyatódik a második és a harmadik harmadévben is, hiszen a baba elkezdi kitölteni a méhed.

A terhesség alatt felszedett kilók száma 10-15 között mozog, magasságod és testfelépítésed befolyásolni fogja ezt a számot. A sovány nők és az ikreket váró anyukák valószínűleg több plusz kilóval fognak gyarapodni, míg duci társaik picivel kevesebb kilót szednek magukra.

Annak ellenére, hogy az émelygés és a hányinger végre eltűnik, székrekedés és gyomorégés válthatja fel a második harmadévben.

A székrekedést a progeszteron szint emelkedése okozhatja, mely lelassítja az emésztőrendszer működését. Később, a terhesség során a problémát súlyosbítja a növekvő méh. A vaspótló vitaminok és a vasat tartalmazó terhesség alatt szedett gyógyszerek is okozhatnak székrekedést, éppen ezért beszéld meg orvosoddal mi a számodra megfelelő adag. Segítségedre lehetnek ebben a problémában a rostok, a bőséges víz fogyasztás és az orvosod által jóváhagyott tornagyakorlatok is. Mielőtt széklet puhítókat vagy hashajtókat kezdenél el szedni, mindenképp keresd fel orvosodat.

A terhesség további tünetei, melyek folytatódhatnak vagy előjöhetnek ebben a hónapban. Oszd meg szülészeddel, szakorvosoddal azokat amelyeket te is észlelsz magadon és zavarnak:

– Kimerültség
– Gyakori vizelési inger
– Érzékeny mellek
– Alkalmi szédülés vagy ájulás
– Fejfájás
– Orrfolyás
– Megnövekedett nyáltermelés
– Undor

Az agyadban végbemenő változások

Mint minden leendő anyukának, neked is sok van a fejeden. Elfelejted mik voltak az eddigi szokásaid, sőt még az is kimegy a fejedből mit hova tettél. A terhességi hormonok, az alvászavar és a stressz mind-mind felelős lehet ezért.

Bármi legyen is az oka, a találkozók elfelejtése és a dolgok elhányása következtében zavarosnak és gyámoltalannak érezheted magad. Hogy javíts feledékenységeden, próbáld ki a következőket:

– Készíts jegyzeteket.
– Ragaszkodj a rutinhoz (a kocsi kulcsát tedd mindig az ajtó mellett lévő kosárba).
– Rendezd, szervezd meg dolgaidat.
– Kérj 24 órás emlékeztetőt, amikor találkozód van

A szakorvosnál vagy a szülésznél

– Ebben a hónapban a szakorvos kérhet ultrahangot, hogy lássa a babát.
– Elkezdheti felmérni a baba méretét.
– Orvosod beszélhet az AFP tesztről, melyet általában a 16. és 18. hét között végeznek el, és a neurális cső esetleges hibáit és a kromoszómás rendellenességeket méri fel. Ez egy opcionális teszt, tehát orvosodnak informálnia kell róla, és te döntöd el, hogy el szeretnéd-e végeztetni.
– Egy Dopplernek nevezett készülékkel orvosod meghallgathatja a magzat szívverését.

Tekintsd meg további cikkünket: A terhesség negyedik hónapja + Videó

Nyomtatható terhességi naptár itt! Tudd meg napi potossággal mi történik a babával és veled, illetve milyen teendőid vannak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást