Tényleg egészséges a chia mag? Ezért és ekként fogyaszd

Tényleg egészséges a chia mag? Ezért és ekként fogyaszd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tényleg egészséges a chia mag? Ezért és ekként fogyaszd

A chia mag, másik nevén aztékzsályamag méltán lehet népszerű alapanyaga az étrendünknek, dacára annak, hogy az elmúlt időszakban rossz hírét keltették ennek a természeti csodának. Tény és való, ahogy minden „szuperélelmiszernek”, úgy a chia magnak is lehetnek hátulütői, de ezekkel csak akkor kell számolnod, ha az ajánlott adagnál többet eszel belőle – ám minden élelmiszernek lehetnek káros hatásai, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat.

De mégis mennyi a javasolt mennyiség, és hogyan érdemes beiktatnod a chia magot az étrendedbe?

A chia mag számokban

A chia mag kiemelkedő fehérje- és rosttartalma egyértelműen említésre méltó: 100 grammonként 17 gramm fehérjét és 34 gramm rostot tartalmaz. Jellemző módon e tulajdonságai miatt hirdetik igazi fogyókúrás csodaszernek, de sajnos nincs olyan alapanyag, ami helyettesíthetné a megfelelő életmód kialakítását.

Bár a chia mag értékei kecsegtetőek, maximum napi 15 gramm a javasolt bevitel belőle. Ha ezt a mennyiséget elfogyasztod, akkor az 2,55 gramm fehérjét és 5,1 gramm rostot jelent – ez nem elhanyagolható, de a diéta szempontjából nézve nem sokat számít.

A chia mag 100 grammonként 486 kalóriát tartalmaz, tehát 15 grammra vetítve ez 72,9 kalória. Bár nem mondhatjuk alacsony kalóriatartalmúnak, ekkora mennyiség egyértelműen belefér még a diétás étrendekbe is, ráadásul a chia magból könnyű finom édességet, pl.

chiapudingot készíteni, ami alakbarát, egészséges desszert lehet akkor is, ha fogyni szeretnél. 

Miért olyan hasznos még?

Nem mehetünk el szó nélkül az mellett sem, hogy a chia mag ideális arányban tartalmazza az omega-6 és omega-3 zsírsavakat (utóbbiból ráadásul még a lazacnál is több van benne), továbbá rendkívül gazdag antioxidánsokban. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy a chia mag egy utolérhetetlen szuperélelmiszer, mert nagyon hasonló, pozitív tulajdonságokkal bír és jóval olcsóbb is nála a lenmag. 

És hogy miért érdemes még fogyasztani? A-vitamintartalma, továbbá kalcium-, vas-, kálium-, cink-, réz-, nátrium- és magnéziumtartalma az, amiért méltó helyre érdemes emelni az étrendben. 

Hogyan használd fel?

A chia magnak nincs különösebb íze, így édességekbe, sós ételekbe is könnyű belecsempészni. Legszívesebben kenyérbe, péksüteménybe sütöm, de remekül lehet vele helyettesíteni a tojást: egy csapott evőkanál chia maghoz 3 evőkanál vizet teszek, kicsit állni hagyom és a kocsonyás állagú masszát a szokásos módon használom a tojás helyettesítésére.

A chia puding is laktató és különleges desszert, ha van rá lehetőséged, bátran próbálj ki belőle néhány fogást!

A kedvenc receptemben egyszerűen banánt és kakaót turmixolok össze, majd ehhez keverek egy kevés chia magot. Ezután pár órát pihentetni kell a hűtőben, és a kapott desszert így valóban olyan állagú lesz, mintha egy főzött pudingot készítettünk volna. 

Nem véletlenül népszerűek a chia maggal dúsított müzlik, reggeli kásák sem, de ezeket bármikor elkészítheted házilag is sőt, az ugyancsak elegendő, ha a meglévő készleted mellé vásárolsz még egy zacskónyi chia magot. Már be is iktattad a fogyasztását, ha egy-egy kiskanállal beleszórsz a szokásos reggeli müzlidbe, de a sütőben, vagy akár serpenyőben sült, házi granoládat is gazdagíthatod vele.

Kép forrása: Peteer/Depositphotos.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!