A chia mag, másik nevén aztékzsályamag méltán lehet népszerű alapanyaga az étrendünknek, dacára annak, hogy az elmúlt időszakban rossz hírét keltették ennek a természeti csodának. Tény és való, ahogy minden „szuperélelmiszernek”, úgy a chia magnak is lehetnek hátulütői, de ezekkel csak akkor kell számolnod, ha az ajánlott adagnál többet eszel belőle – ám minden élelmiszernek lehetnek káros hatásai, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat.
De mégis mennyi a javasolt mennyiség, és hogyan érdemes beiktatnod a chia magot az étrendedbe?
A chia mag számokban
A chia mag kiemelkedő fehérje- és rosttartalma egyértelműen említésre méltó: 100 grammonként 17 gramm fehérjét és 34 gramm rostot tartalmaz. Jellemző módon e tulajdonságai miatt hirdetik igazi fogyókúrás csodaszernek, de sajnos nincs olyan alapanyag, ami helyettesíthetné a megfelelő életmód kialakítását.
Bár a chia mag értékei kecsegtetőek, maximum napi 15 gramm a javasolt bevitel belőle. Ha ezt a mennyiséget elfogyasztod, akkor az 2,55 gramm fehérjét és 5,1 gramm rostot jelent – ez nem elhanyagolható, de a diéta szempontjából nézve nem sokat számít.
A chia mag 100 grammonként 486 kalóriát tartalmaz, tehát 15 grammra vetítve ez 72,9 kalória. Bár nem mondhatjuk alacsony kalóriatartalmúnak, ekkora mennyiség egyértelműen belefér még a diétás étrendekbe is, ráadásul a chia magból könnyű finom édességet, pl.
chiapudingot készíteni, ami alakbarát, egészséges desszert lehet akkor is, ha fogyni szeretnél.Miért olyan hasznos még?
Nem mehetünk el szó nélkül az mellett sem, hogy a chia mag ideális arányban tartalmazza az omega-6 és omega-3 zsírsavakat (utóbbiból ráadásul még a lazacnál is több van benne), továbbá rendkívül gazdag antioxidánsokban. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy a chia mag egy utolérhetetlen szuperélelmiszer, mert nagyon hasonló, pozitív tulajdonságokkal bír és jóval olcsóbb is nála a lenmag.
És hogy miért érdemes még fogyasztani? A-vitamintartalma, továbbá kalcium-, vas-, kálium-, cink-, réz-, nátrium- és magnéziumtartalma az, amiért méltó helyre érdemes emelni az étrendben.
Hogyan használd fel?
A chia magnak nincs különösebb íze, így édességekbe, sós ételekbe is könnyű belecsempészni. Legszívesebben kenyérbe, péksüteménybe sütöm, de remekül lehet vele helyettesíteni a tojást: egy csapott evőkanál chia maghoz 3 evőkanál vizet teszek, kicsit állni hagyom és a kocsonyás állagú masszát a szokásos módon használom a tojás helyettesítésére.
A chia puding is laktató és különleges desszert, ha van rá lehetőséged, bátran próbálj ki belőle néhány fogást!
A kedvenc receptemben egyszerűen banánt és kakaót turmixolok össze, majd ehhez keverek egy kevés chia magot. Ezután pár órát pihentetni kell a hűtőben, és a kapott desszert így valóban olyan állagú lesz, mintha egy főzött pudingot készítettünk volna.
Nem véletlenül népszerűek a chia maggal dúsított müzlik, reggeli kásák sem, de ezeket bármikor elkészítheted házilag is sőt, az ugyancsak elegendő, ha a meglévő készleted mellé vásárolsz még egy zacskónyi chia magot. Már be is iktattad a fogyasztását, ha egy-egy kiskanállal beleszórsz a szokásos reggeli müzlidbe, de a sütőben, vagy akár serpenyőben sült, házi granoládat is gazdagíthatod vele.
Kép forrása: Peteer/Depositphotos.com