A magyar család lélekkel készíti tejtermékeit. Ismerd meg a TejHelyet!

A magyar család lélekkel készíti tejtermékeit. Ismerd meg a TejHelyet!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar család lélekkel készíti tejtermékeit. Ismerd meg a TejHelyet!

Manapság egyre többektől hallom a boltok polcainál a tejtermékek közt válogatva, hogy „ez biztosan nem látott tehenet” vagy hogy „ebben nincs is tej”.

Ha te is érezted már ezt, és igazán finom, jó minőségű tejtermékekre vágysz, akkor érdemes az olyan magyar gazdaságok által készített termékeket is felkutatnod, mint amilyeneket a TejHely is kínál. Bachesz Viktor és felesége, Dia vezetésével szívvel, lélekkel készülnek tejtermékek úgy, hogy közben az állatok számára is a lehető legjobb körülményeket biztosítják a családi gazdaságukban.

Hogyan kezdődött, és hol tart most a családi gazdaságotok története?

A TejHely egy többgenerációs családi vállalkozásra épül, ahol a fő profil a növénytermesztés és az állattartás volt. Viktor, a férjem beleszületett ebbe a vidéki, gazdálkodói életbe, nagyon megszerette a szakmát, így nem is volt kérdés számára, hogy ebben az irányban tanul tovább. Majd az egyetem elvégzése után visszaköltözött Szilágyra és a családi kis tehenészetet vette át. Ekkor 20 állatból állt az létszám, és nyers tejet szállítottak házhoz. 

Én egészen más múlttal és tapasztalattal rendelkeztem, de az idő alatt, mikor az első gyermekünket vártam, egyre jobban beleláttam a tehenészet működésébe. Észrevehető volt, hogy a piac egyre kevésbé tartott igényt a nyers tejre, illetve a házhozszállítás sem volt annyira gazdaságos. Így elhatároztuk, hogy átállunk a pasztőrözött tej értékesítésére visszaváltható üveg palackokban, és nyitunk a helyi vendéglátósok felé.  Ez igen gyorsan nagy sikert aratott, ugyanis a pécsi éttermek és cukrászdák gyorsan átálltak a friss, helyi teljes tejünkre. 

Fotó: TejHely

Viszont mikor a Coviddal egyik napról a másikra a vendéglátó üzletek bezártak, újból rengeteg tej maradt ránk, így az eltarthatóság miatt elkezdtünk feldolgozni, amit alkalmanként piacon értékesítettünk. Majd 2022 tavaszán a pécsi városüzemeltetés kiírt egy helyi vállalkozásösztönző pályázatot, amit elnyertünk, és ennek segítségével sikerült megnyitnunk a Király utcában, Pécs főutcáján az első üzletünket. Itt 4 hónapot töltöttünk el, majd ahogy elkészült az új Vásárcsarnok, költöztünk oda tovább, jelenleg is itt értékesítünk. 

Fotó: TejHely

Milyen indíttatásból döntöttetek úgy, hogy elsősorban tehenészettel foglalkoztok?

Az állatállomány a család tulajdona volt, Viktor szülei már „belefáradtak” az állatokkal való munkába, szerették volna eladni, leépíteni az állományt, Viktor viszont megszerette az állatokat és látott lehetőséget a folytatásban, így átvette a tehenészetet.

Fotó: TejHely

Melyek számotokra a legfontosabb alapelvek az állattartás során?

Fontosnak tartjuk, hogy az állataink egészségesek legyenek, jó kondíciójúak, szabadon mozoghassanak, friss levegőn lehessenek, érje őket napfény és megfelelő minőségű takarmányt kapjanak, megfelelően legyenek gondozva. Ez adja az alapját a jó minőségű termékeinknek.

Fotó: TejHely

Hányféle tejtermék található jelenleg a kínálatotokban?

A legtöbbet a pasztőrözött és nyers tejből adunk el. A mi összes tejünk teljes tej, ez azt jelenti, hogy nincs se homogenizálva, se fölözve, a nagyipari tejekkel, tejtermékekkel szemben. A nyers tej fejés után azonnal hűtésre kerül, majd ezután palackokba/kannákba, míg a pasztőrözött tej hőkezelésen megy keresztül. Mi a kíméletes pasztőrözési eljárást választottuk, hogy a tejnek a szerkezete ne roncsolódjon, illetve az értékes tápanyagok is megmaradjanak a hőkezelés során, így a tej egyből fogyasztásra kész és az eltarthatósága kb. egy hét.

A tejen kívül készítünk két típusú sajtot, mindkettő nagyon népszerű. Az egyik a Paneer nevű friss sajt, amit natúr, fűszeres vagy füstölt ízben is meg lehet vásárolni, a másik sajtunk pedig egy hosszabb érlelésű trappista sajt. Továbbá készítünk kefireket és probiotikus joghurtokat is.

Fotó: TejHely

Miről ismerhetőek fel szerintetek a valóban jó, minőségi tejtermékek?

Tej esetén a zsírtartalom és a fehérjeszám, ami mérhető visszajelzést ad, a mi termékeinknél erre mi büszkék is vagyunk. Nálunk már évek óta mindkét mérőszám fixen 3,5-3,5 fölött van állandóan. Emellett nagyon fontos a krémesség, az íz és az állag. 

Hogyan ügyeltek a környezettudatosságra?

A környezettudatosságra való törekvés egy folyamat, próbálunk évről évre többet tenni ezért. 3,5 éve átálltunk a visszaváltható tejesüvegek használatára, ez idő alatt kb. 150 ezer egyszer használatos pet palackot nem használtunk fel, ennyi tejesüveggel/zacskóval kevesebb szemetet állítottunk, termeltünk, emellett egy elektromos autóval szállítunk a vendéglátósoknak. A pécsi Vásárcsarnokban lehetőségük van a vevőknek csomagolásmentesen is vásárolni a hozott palackjaikba, a joghurtot és a kefirt szintén visszaváltható üvegben is meg tudják vásárolni. 

Az állataink szabadon tartottak, egészségesek, tavasztól őszig legelnek a BIO minősítésű legelőinken, emellett az állatok etetéséhez szükséges takarmányt családon beül termeljük, így tudjuk az állandó minőséget biztosítani a teheneknek. A talajművelés során forgatás nélküli talajművelést alkalmazunk, így megóvjuk a talajéletet, a szántók körül pedig „Méhlegelőt”, virágos rétsávot telepítettünk. 

Fotó: TejHely

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Minden visszajelzésnek nagyon örülünk, legyen az pozitív vagy akár negatív, mert úgy érezzük, mindegyik a fejlődésünket szolgálja. Viszont a legjobb visszajelzés számunkra, mikor úgy keres fel minket egy új vásárló vagy étteremvezető, hogy hallattak rólunk, ajánlottak minket vagy kóstolták valahol a termékeinket, és szeretnének ők is vásárolni.

Fotó: TejHely

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szeretnénk folyamatosan fejlődni, tanulni, hogy tudjunk megújulni és magas minőséget kínálni.

Nyitóotó: TejHely

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!