Manapság egyre többektől hallom a boltok polcainál a tejtermékek közt válogatva, hogy „ez biztosan nem látott tehenet” vagy hogy „ebben nincs is tej”.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ha te is érezted már ezt, és igazán finom, jó minőségű tejtermékekre vágysz, akkor érdemes az olyan magyar gazdaságok által készített termékeket is felkutatnod, mint amilyeneket a TejHely is kínál. Bachesz Viktor és felesége, Dia vezetésével szívvel, lélekkel készülnek tejtermékek úgy, hogy közben az állatok számára is a lehető legjobb körülményeket biztosítják a családi gazdaságukban.
Hogyan kezdődött, és hol tart most a családi gazdaságotok története?
A TejHely egy többgenerációs családi vállalkozásra épül, ahol a fő profil a növénytermesztés és az állattartás volt. Viktor, a férjem beleszületett ebbe a vidéki, gazdálkodói életbe, nagyon megszerette a szakmát, így nem is volt kérdés számára, hogy ebben az irányban tanul tovább. Majd az egyetem elvégzése után visszaköltözött Szilágyra és a családi kis tehenészetet vette át. Ekkor 20 állatból állt az létszám, és nyers tejet szállítottak házhoz.
Én egészen más múlttal és tapasztalattal rendelkeztem, de az idő alatt, mikor az első gyermekünket vártam, egyre jobban beleláttam a tehenészet működésébe. Észrevehető volt, hogy a piac egyre kevésbé tartott igényt a nyers tejre, illetve a házhozszállítás sem volt annyira gazdaságos. Így elhatároztuk, hogy átállunk a pasztőrözött tej értékesítésére visszaváltható üveg palackokban, és nyitunk a helyi vendéglátósok felé. Ez igen gyorsan nagy sikert aratott, ugyanis a pécsi éttermek és cukrászdák gyorsan átálltak a friss, helyi teljes tejünkre.
Viszont mikor a Coviddal egyik napról a másikra a vendéglátó üzletek bezártak, újból rengeteg tej maradt ránk, így az eltarthatóság miatt elkezdtünk feldolgozni, amit alkalmanként piacon értékesítettünk. Majd 2022 tavaszán a pécsi városüzemeltetés kiírt egy helyi vállalkozásösztönző pályázatot, amit elnyertünk, és ennek segítségével sikerült megnyitnunk a Király utcában, Pécs főutcáján az első üzletünket. Itt 4 hónapot töltöttünk el, majd ahogy elkészült az új Vásárcsarnok, költöztünk oda tovább, jelenleg is itt értékesítünk.
Milyen indíttatásból döntöttetek úgy, hogy elsősorban tehenészettel foglalkoztok?
Az állatállomány a család tulajdona volt, Viktor szülei már „belefáradtak” az állatokkal való munkába, szerették volna eladni, leépíteni az állományt, Viktor viszont megszerette az állatokat és látott lehetőséget a folytatásban, így átvette a tehenészetet.
A cikk folytatódik, lapozz!