Így teheti tönkre a fogaidat napi egy pohár ital

Így teheti tönkre a fogaidat napi egy pohár ital

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így teheti tönkre a fogaidat napi egy pohár ital

„Egyetlen pohárka még nem árthat!” – gondolod, miközben kitöltöd magadnak az esti lazuláshoz megszokott borocskádat. Noha napi egy egységnyi ital még valóban az egészségügyi határértéken belül van, a legfrissebb kutatási eredmények szerint pont elég ahhoz, hogy csorbítsa a mosolyodat.

Savas hatás

Amikor savas étel vagy ital kerül a szádba – legyen az citrusféle, gyümölcslé, kávé vagy akár csokoládé –, a fogzománcod, tehát a fogaid felszínén lévő fehér kalcium védőréteg bomlani kezd.

A savak ugyanis „kiszívják” belőle a kalciumot, így meglazul a szerkezete. Amennyiben a zománc jelentős mértékben megkopik, az alatta lévő idegek a felszínre kerülnek, s ez érzékenységhez vagy fájdalomhoz vezethet.
Az alkoholos italok legtöbbje sajnos szélsőségesen savas, amit a magasabb szén-dioxid tartalom (például a pezsgőnél) tovább fokozhat. Rossz hír, hogy a gyümölcsös cider és a szénsavas ásványvíz(!) is rendkívüli módon árt a fogaidnak.

Elszíneződés és fájdalom

A savas italok fogyasztása miatt elkopott fogzománc alatt láthatóvá válhat a fogat alkotó keményszövet, a dentin

Ez eleve sötétebb, általában sárgás színt kölcsönöz a mosolyodnak. Ne tetézd a dolgot azzal, hogy még plusz elszíneződést okozó frissítőket választasz! 
A vörösbor és a kávé a leggonoszabb főkolompos, de fontos tudnod, hogy az áfonyalé sem sokkal jobb. 
Az említettek nemcsak a fogakat, hanem a töméseket és a protéziseket is sötétebbre színezhetik. Vannak, akik annyira aggódnak emiatt, hogy a kortyoláshoz gumi alapú fogvédőt használnak!

Cukortámadás

A Piña colada a kedvenced, de egy jóféle Sex on the beach-csel is beéred? Az édes, ragacsos koktélok csábítóak lehetnek, ám ízüket annak köszönhetik, hogy tele vannak cukorral

Ez pedig hihetetlenül káros a fogaidra nézve, hiszen a szájüregbe kerülő cukor lebomlásakor sav termelődik, felgyorsítva a lepedékképződés folyamatát.

Ha az eleve savas italt cukros kísérővel fogyasztod – például kólával, limonádéval, tonikkal vagy narancslével –, még szörnyűbb, mintha külön-külön választanád őket.

Rossz lehelet

Az alkohol vizet von el a szervezetedtől, így értelemszerűen a szádtól is. A vízhajtó hatás a nyáltermelődés mérséklődésében nyilvánul meg. 

A nyál pedig nemcsak az ételek feldolgozásának elkezdésében segít, hanem abban is, hogy fenntartsa a szájüreg bakteriális egyensúlyát. 
Ha kiszárad a szád, a benne lakozó mikroorganizmusok tenyészni kezdenek, ami sajnos elkerülhetetlen lepedékképződéshez és rossz lehelethez vezet. 
Kutatások bizonyítják, hogy egy pohár ital elfogyasztása után olyan állapotba kerül a szád, mint a nagyon idős embereké… Biztató, mi?

Rákkockázat

A rákbetegek 75-80 százaléka saját bevallása szerint rendszeresen fogyaszt alkoholt – derül ki a Cancer Research UK szervezet felméréséből. 
„A túlzott italozás, főleg dohányzással párosítva jelentősen megnöveli a szájrák kockázatát” – magyarázza Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation elnöke, aki rengeteg ilyen pácienssel találkozott már a praxisában.
A rosszindulatú tumor kialakulásának veszélyéről tudnod kell, hogy napi egy egységnyi ital a legtöbb embernek még nem árt meg, ám ennél több a cigarettával együtt harmincszorosára(!) emeli. 
Az összefüggés hátterében az áll, hogy az alkohol közvetlenül hat a száj szöveteire, beleértve az ínyt és az arcbelsőt is.
Te mennyit szoktál poharazgatni? Mit gondolsz, hatással lesz majd a szokásodra ez a pár tény?

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!