Erre a zöldségre érdemes építened a tavaszi méregtelenítésedet

Erre a zöldségre érdemes építened a tavaszi méregtelenítésedet

Címlap / Életmód / Erre a zöldségre érdemes építened a tavaszi méregtelenítésedet

Az elmúlt időben sokat olvastam, tanultam, de persze rám is igaz, hogy minél többet tudok a növényekről, annál jobban érzem, mennyire nem tudok róluk semmit. Azonban ahogy szélesítem a látókörömet, úgy kerülnek újabb és újabb alapanyagok a konyhámba. A tudatosság nálam nem merül ki abban, hogy tudom, melyik növényben van kevesebb szénhidrát, melyikben van több zsír, vagy melyiket egyem inkább reggel és melyiket este.

Amikor összeállítok egy fogást, szinte életre kelnek a kezeim között a növények és pontosan tudom, hogy az egyiket a vírusülő tulajdonságai miatt adom hozzá a fogáshoz, a másikat pedig azért, mert olyan aminosavat tartalmaz, amitől jobb lesz a fehérjék felszívódásának aránya. Nem állítom, hogy ez a tudatosság nélkülözhetetlen, de az biztos, hogy rengeteget segít.

Bár intuitívan étkezem, régóta tartom a súlyomat és mióta növényi étrendre váltottam, nem voltam beteg sem. Egyszer-egyszer előfordult, hogy úgy éreztem magamat, mintha alakulna a náthám, de akkor a gyermekem által olyan alvásmegvonásban volt részem, hogy enni sem volt energiám – ez így együtt nem is csoda, hogy legyengítette az immunrendszeremet.

Most, a tavaszi böjtök idején szeretném egy kicsit közelebbről bemutatni neked egyik új felfedezettemet, a halványító zellert. Tudom, hogy sokan már régóta fogyasztják ezt a rendkívül sokoldalú alapanyagot, nekem viszont nem tartozik a kedvenceim közé a zeller íze.

Azonban egy olyan kúrát választottam magamnak az idei szezonra, ami erre alapoz – muszáj volt megbarátkoznom vele. Megérte!

Méregtelenítés halványító zellerrel
wmaster890/istockphoto.com

Hazánkban a zellergumót már régóta használják az emberek, minden zöldségesnél ott van. Általában kisebb adagokban szokták belefőzni a levesekbe, de az utóbbi években elterjedt krémlevesként, illetve hasábként, mint a burgonya szénhidrátcsökkentett változata.

A halványító zellernek, más néven szárzellernek azonban nem a földalatti részét, hanem a levélnyeleit fogyasztjuk. Ezek a nyelek általában 30-40 cm hosszúak, kívül erőteljesebbek, keményebbek, befelé haladva pedig lágyabbak, puhábbak és friss levelek is találhatóak rajtuk. A szárzeller ízvilága erőteljesen emlékeztet a gumós zellerre, de annál borsosabb, könnyedebb, frissítőbb. A zeller az ernyősök közé tartozik, így rokona a kapor, az ánizs, illetve az édeskömény.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást