Retek, a tavaszi csoda-zöldségünk – 10 ok, amiért sűrűn kellene enni

Retek, a tavaszi csoda-zöldségünk – 10 ok, amiért sűrűn kellene enni

Címlap / Életmód / Egészség / Retek, a tavaszi csoda-zöldségünk – 10 ok, amiért sűrűn kellene enni

Segít megelőzni a rákot

A retek fogyasztásának annyi előnye van, hogy nem is tudjuk, hol kezdjük, de talán a rákos megbetegedések elleni küzdelemben való szerepe az egyik legfontosabb. A retek a keresztesvirágúak rendjébe tartozik.

Mint minden ilyen zöldség, sok hasznos vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz, illetve indol-3-carbinolt, aminek rákellenes hatását már a hetvenes években is kutatták. A hormonfüggő rákbetegségek ellen véd a legjobban, mert az ösztrogénszintet hatékonyan szabályozza, de a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatásos.

Fogyhatunk vele

Ajánlott retket enni, amikor diétázunk? A válasz egyértelmű igen, hiszen minden kis fej retek mindössze egyetlen kalória, ami cserébe tele van C-vitaminnal. Szénhidrát és zsírtartalma nincs, így tökéletes fogyókúrás étel.

Retek a fogyókúrában
Roxiller/istockphoto.com

Gomba ellen

Ha természetes gombaölő érdekel, ne keress tovább: a retek olyan enzimeket tartalmaz, melyek képesek megölni az emberben található gombát, nevezetesen a Candida Albicanst, amely a különböző gombás fertőzésekért felelős. Ha a salátádba bőven teszel retket, máris teszel ennek megelőzéséért.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást