Tátva maradt a szánk: ezek az idei év legmenőbb lakástrendjei

Tátva maradt a szánk: ezek az idei év legmenőbb lakástrendjei

Címlap / Otthon / Dekor / Tátva maradt a szánk: ezek az idei év legmenőbb lakástrendjei

A lakástrendek pontosan úgy változnak évről évre, akár a divat. Persze nem kell, hogy minden egyes szezonban teljesen lecseréld a ruhatáradat, vagy felújítsd az otthonodat. Azonban, ha tervezgetés előtt állsz, vagy szívesen vinnél új színt a környezetedbe, akkor érdemes megnézned a legújabb irányzatokat.

Trópusok otthon

Ha trópusi nyaralást nem is, néhány egzotikus kiegészítőt talán te is megengedhetsz magadnak, és becsempészheted ezt az irányzatot az otthonodba, hiszen jelenleg az egyik legtrendibb.

Hódítanak a különféle levéllenyomatok, az egzotikus minták, és különösen népszerűek az állatok úgy, mint a flamingó, a zebra, vagy éppen az elefánt, zsiráf.

Nem szabad azonban összekeverni ezt a stílust a tipikus afrikai irányzattal, ugyanis abban inkább a narancsos, meleg barna színek dominálnak, itt viszont egyértelműen a zöld és a fehér.

Persze, ebben a trendben is megfér a barna főleg, ha szőtt, fonott bútorokra építed az alapot, és mellé, kiegészítés formájában kerülnek a trópusi motívumok.

 

Inspirálódj a kertben

A trópusi minták valószínűleg pontosan azért ilyen népszerűek, mert idegen tájakra repítenek minket.

Azonban nem csak az egzotikus irányzatok népszerűek, akár a saját kiskertedben, vagy a balkonodon is inspirálódhatsz, ha imádod a természetet.

Idén közkedveltnek számítanak az egyszerűbb virág-, levéllenyomatok is, köztük néhány lepkével, rovarral.

Ez az irányzat is tartalmaz kevés retrot, ugyanis nem csak a szabályosan megkomponált minták hódítanak, hanem az idomtalan körvonalú, vízfestékszerű lenyomatok is.

Ami biztos, hogy ebben a trendben a fagyi – és pasztellszínek sokkal népszerűbbek, mint az erőteljes, feltűnő árnyalatok.

 

Természetes anyagok

Már egy ideje népszerűek a természetes anyagok, mintázatok a lakásokban, de idén igazán kiteljesedni látszik az irányzat.

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy feltűnnek a szőtt, fonott kiegészítők, bútorok.

Ezek egy kicsit becsempészik a természetet a lakásba, különösen akkor, ha nem élénk színűek, hanem inkább natúrak, barnásak, feketék, fehérek.

Ennek a trendnek megfelelően egyáltalán nem kiugró, ha pl. a rattan bútorjaidat nem csak a teraszodra tartogatod, a lakás különböző helyiségeiben is bátran felhasználhatod őket.

 

Retro újragondolva

A retro időről időre visszatér a divatba, általában kellően nagy sikerrel. Nos, ez a lakástrendekre is igaz, szinte folyamatosan fel lehet fedezni, hogy a különféle stílusok ebből az időszakból merítkeznek.

Ezúttal a kézimunkával gyártott (vagy azt leutánzott) textilanyagok kerültek felelevenítésre.

Jó hír, hogy ezeket nem csak méregdrágán veheted meg a boltokban, hanem te magad is elkészítheted, feltéve, hogy értesz a választott technikához.

Bár akadnak bonyolultabb lehetőségek, alternatívák, olyan egyszerű technikák is hódítanak, mint a fonás, a szövés, vagy éppen a rojtolás. Lomtalanítás előtt érdemes átnézned, mi kerülhet az utca helyett a nappalidba!

 

Ombre és csillogás

Az ombre elsöprő sikert aratott a frizurák világában, aztán a divatban – várható volt, hogy a lakástrendek sem ússzák meg ezt a különleges megoldást. Manapság igazán nem nehéz színátmenetes ágytakarókat, függönyöket vásárolni, esetleg egymással harmonizáló árnyalatú párnákat helyezni a kanapéra.

Sőt, ha bevállalósabb vagy, akár a csempét, vagy a falat is díszítheted ezzel a technikával.

Ha meredeknek hat ez az ötlet, akkor még mindig választhatod a hasonlóan népszerű csillogást. A bronzos, fémes kiegészítők egyértelműen hódítanak, emellett pedig a csillámok is ismét visszakerültek a köztudatba.

Szerencsére nagyon kifinomult formában: a szolid színeket bolondították meg a tervezők egy kis extra ragyogással, úgyhogy bárkinek az otthonában megállják a helyüket.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást