Életmód / Ezotéria

A tarot kártyás jóslás szabályai – Nem jelent rosszat, ha kihúzod a Halált!

A tarot kártyás jóslás szabályai – Nem jelent rosszat, ha kihúzod a Halált!

A Tarot a mai napig az egyik legnépszerűbb jóslási praktika, habár sokan félreértelmezik és rosszul olvassák allegórikus próféciáit. Ennek az ősi kártyának az esztétikája is megihleti az embereket, amire mi sem ékesebb példa mint az, hogy emoji-tarot is létezik.

A Tarot megszületése

De mi is valójában a Tarot és hogyan keletkezett? Ugyan ezt a kártyafajtát már az 1400-as években is használták, de csak játékra. A jövendőmondó aspektust a francia okkultista, Jean-Baptiste Alliette fejlesztette ki, aki a kártyák ábrái, az asztrológia, az egyiptomi mitológia, sőt, egyesek szerint a Kabbala elemeit összekapcsolta. A következő században más, miszticizmussal foglalkozó filozófusok terjesztették tovább a Tarot szerepét, majd 1890-ben az Arany Hajnal Rend tagjai foglalták össze először könyvben a kártya szimbolikus erejét.

A leghíresebb okkultista, Aleister Crowley is írt a Tarotról 1943-ban: ő a Thot-paklit az írás-olvasás és a bölcsesség egyiptomi istenéről nevezte el és a kártya jövendőmondó képességét az asztrológiai szimbólumok kozmikus erejének tulajdonította.

A kártyák jelentése

Az elmúlt ötven évben rengeteg, szebbnél szebb ábrákkal teli pakli került forgalomba. A hagyomány úgy tartja, hogy az első Tarot kártyánkat ajándékba kell kapnunk, de ma már teljesen elfogadott, hogy magunkat lepjük meg egy szép paklival. Mint minden mágiával foglalkozó gyakorlat – mint a bűbáj, az asztrológia, az átkok és varázsigék – a Tarot alapja is a Hermetikus Axióma, miszerint „Ahogy fent, úgy lent.” Ez azt jelenti, hogy a makrokozmosz, tehát ez egész univerzum tükröződik a mikrokozmoszban, azaz az egyének életében.

A Tarot pakliban benne van az egész élet, egyes kártyalapok pedig egy-egy személyt, helyet vagy eseményt jelképeznek.

Ezek a szimbólumok jelennek meg a Tarot 78 kártyalapjában, melyből 22 a Nagy Arkánum, 56 pedig a Kis Arkánum lapja. 

PHOTOLOGY1971/depositphotos.com

A Nagy Arkánum nagyobb, fontosabb titkokat és eseményeket ábrázol. Olyan monumentális behatásokat, melyek alapjaiban változtatják meg életünket. Ezek a dinamikus lapok akkor jönnek elő, mikor nagyobb változások és fontos momentumok történnek velünk. Nagy Arkánum kártya például az Akasztott Ember, ami betegséget vagy leküzdendő akadályt jelent. A Bolond a bennünk élő gyerekre utal, de könnyelműséget is sugallhat. A Halál azt jelenti, hogy valami véget ért, ez lehet szomorú, de felszabadító is, hiszen benne van az újrakezdés és az újjászületés lehetősége. 

A Nagy Arkánum minden lapja az élet karmikus és spirituális tanulságait jelképezi, utunkat a mélyebb jelentés és megértés különböző fázisaiba. Ezek a fontos leckék és történések mély, lelki szinten vannak ránk hatással. 

A Kis Arkánum az élet részletesebb, mindennapi dolgaira mutat rá, a közvetlen feladatokra. Lapjai négy csoportra oszlanak – minden csoportban 14 kártyával -, melyek szimbólumai a következők:
Kelyhek (Víz elem, érzelmeket, szerelmet jelenti), Botok (Tűz elem, munka, alkotás, szenvedély, inspiráció), Érmék (Föld elem, pénz és egyéb javak) és Kardok (Levegő elem, nehézségek, harcok).

natalie_magic/depositphotos.com

A Kis Arkánum 56 lapja a közeli jövő és a hétköznapok felszínesebb történéseit mutatja meg. Az élet gyakorlati részéről mesélnek, olyan eseményekről, melyekre van ráhatásunk és csak időszakos, vagy nem túl nagy jelentőségű változásokat hoznak az életünkbe. 

A Nagy és a Kis Arkánum szimbólumai, számai és képei együtt megmutatják a válaszokat, amiket keresünk: minden lap egy személyt, egy körülményt és egy potenciális kimenetelt mutat. A Tarotban nincsenek rejtett talányok, a lapok jelentését mindenki a saját narratívája szerint értelmezheti. 

Útmutató a jósláshoz

Olvasás előtt alaposan meg kell keverni a lapokat és ezt sosem sietve, hanem lassan, alaposan kell tennünk, közben elképzelnünk a kérdést, amire a választ keressük, mintha meditálnánk. Ha másnak vetünk, akkor az illető helyzetébe kell beleélnünk magunkat. Fogalmazzuk meg, mi a célunk a vetéssel és energiáinkat próbáljuk meg átadni a kártyáknak.

Minél tovább keverjük a paklit, a lapok annál jobban átveszik rezgéseinket.

A kérdés mindig egyértelmű legyen és egyszerre csak egyet kérdezzünk. Ha úgy érezzük, készen állunk, letehetjük a kártyákat. 

Sunny_Lion/depositphotos.com

Többféle kirakási mód van, a legegyszerűbb és legelterjedtebb a „háromlapos jóslás”. Ilyenkor a megkevert pakli tetejéről leveszünk három kártyát és lefordítva magunk elé tesszük őket, balról jobbra haladva. A lapok a múltat, a jelent és a jövőt jelképezik majd. 

Egyszerű kereszt kirakás: Keverés után húzz öt kártyát. Az elsőt balra tedd, a másodikat jobbra, a harmadikat alulra, a negyediket fölülre, az ötödiket pedig az első kettő közé, a lapok így kereszt-alakban lesznek. Az első kártya pillanatnyi helyzeted mutatja meg, a második az utat, amin majd elindulsz, megjelenítve az esetleges nehézségeket. A harmadik lap a jelen, a negyedik maga a válasz a kérdésünkre, az utolsó kártya pedig a jövőről mesél. 

Zodiákus kirakás: Itt a horoszkóp 12 házát jelképező 12 lapot húzzuk ki, plusz még egyet. A 13 kártya jelenti a pillanatnyi helyzetet. 

Érdemes megtanulni az összes lap jelentését, a szimbólumok mögöttes, akár átvitt tartalmát. Hogy a pakli három része mit jelent, mi határozhatjuk meg. Lehet akár múlt, jelen jövő. Vagy Te, a kedvesed és maga a kapcsolat. Test, elme, Lélek. Lehetőségek, kihívások, végkimenetel. Az egymás után kihúzott lapok megadják a három fogalom közötti dinamikát és kapcsolatot.

Figyelj arra, hogy ne feltétlenül a kártya szó szerint jelentését vedd figyelembe, hanem saját elgondolásod szerint olvasd és illeszd bele a lap mondanivalóját a történetedbe. Azt is vedd figyelembe, milyen érzéseket keltett benned a kihúzott lap, milyenek a rajta található ábra színei és hangulata.

Ha karaktereket látsz, figyeld meg, hogy egymásra néznek-e, vagy elfordulnak, illetve hogy az illusztrációk összefüggenek-e, vagy látszólag nincs közük egymáshoz. 

natalie_magic/depositphotos.com

Ugyan minden kártyának van egy klasszikus jelentése, a legerősebb forrás az értelmezésben minden esetben a saját intuíciód. Figyelj az ösztönös belső reakcióidra, így egy idő után az ösztöneid felerősödnek a képek láttán és kialakítasz egy külön rendszert, saját mintákkal. Idővel minden kártyalap egyedi jelentéssel bír majd számodra: lehet, hogy az Ördög egy régi szerelmet vagy ellenséget jelképez majd, míg a Botok Kettes lap egy új munkalehetőséget. A történetet saját belső lexikonod alapján fogalmazd meg és az adott kérdésed vagy célod körüli állapotra vonatkoztasd.

Amennyiben a lapokat feltöltjük egyéni energiáinkkal, sokrétű és fontos válaszokat ad majd kérdéseinkre.

natalie_magic/depositphotos.com

Ugyan a Tarot kártya vetése és olvasása sok időt, energiát és türelmet igényel, bennünk van a spirituális erő, mellyel őszinte és helyes jóslatokat kaphatunk. A Tarot mélyének lényege a tudásvágy, a kíváncsiság, a logika és az intuíció, melyek a spiritualitásra fogékony kártyavető személyt is meghatározzák.

A Tarot inkább személyiségfejlesztő hatással bír, mint pontos jövendőmondással. Tanulmányozása által jobban megismerjük önmagunkat és vetése egyfajta meditációs gyakorlattá válhat. A Tarot életünk képeskönyve, a lelkünk tükre és a kulcs a belső bölcsességünkhöz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást