5 tanács a vitatkozáshoz

5 tanács a vitatkozáshoz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 tanács a vitatkozáshoz

Sokan hiszik úgy, hogy a jó kapcsolatok alapja az, amikor a párok egyáltalán nem veszekednek.

Pedig ha a szőnyeg alá seperjük a problémákat, csak annál jobban felhalmozódik a feszültség, majd egy idő után vulkánként fog kitörni belőlünk.

Nem hiába mondják, hogy mindenben a megelőzés a fontos. A problémákat leginkább nem orvosolni, hanem megelőzni kéne. Igaz ez a veszekedésekre is. Gyakran megesik egy párkapcsolatban, hogy a felek nem értenek egyet, vagy teljesen más nézeteket vallanak. Ilyekor az egyik, aki jobban hajlandó alárendelni magát ebbe a szerepbe, inkább meghátrál, és visszavonul. Tipikus esete annak, amikor valaki inkább a mély hallgatásba burkolózik, csak azért, hogy elkerülje a különböző provokatív vitahelyzeteket.

Sok ember retteg a feszültségtől és a veszekedéstől, mert nem tudják azt helyesen művelni. Általában azzal asszociálják, hogy a vita az valami negatív és rossz dolog, ami csak elvesz belőlünk és megsebesít. Pedig nem! Ugyanis azok, akik jól képesek veszekedni, még akár előnyös helyzetbe is segíthetik a személyiségük fejlődését. Egy kiadós és jól levezetett veszekedés alkalmával ugyanis, rengeteg energia szabadul fel, az ember feje kitisztul, és ha jól közelítjük meg a dolgokat, akkor bizony sokat fejlődhetünk és tanulhatunk általa. A veszekedést is tanulni kell.

Okosan, bölcsen, érvelve és megfontoltan.

Ha megtanulunk jól vitatkozni, akkor nem csak otthon, de a munkahelyünkön vagy a szerelmi életünkbe is sokkal könnyebben fogjuk tudni megoldani a problémáinkat, feloldhatunk általa rengeteg konfliktust és feszültséget, és nem utolsó sorban, rengeteg idegeskedés alól is felmenthetjük magunkat! De nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük! Íme, pár tipp, amit ha elsajátítasz, könnyebben átvészelheted az összezördüléseket!

A vita szükséges

A normális emberek általában kerülik a konfliktusokat. Ettől függetlenül, vannak olyan élethelyzetek, amikor nem lehet elkerülni őket, és muszáj belefolyni. Viszont nagyon fontos, hogy ilyen szituációban ne dugd homokba a fejed, hanem őszintén mindent adj ki magadból! Még akkor is, ha félsz, hogy a partnered esetleg megsértődik! A vita rengeteg rejtett feszültséget old fel, és olyan dolgokra is rávilágíthat, amit esetlegesen előtte még csak nem is sejtettetek! A lelki béke fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy mindig kiadd a mérged és azt, ami bánt!

Részletezzük a problémákat!

Soha ne általánosíts, mindig igyekezz részletesen, apróbb szeletekbe lebontani az adott problémát, és úgy felvázolni! Mindig tisztázni kell, mik azok a dolgok, amikben egyetértetek, és mik azok, amiben nem! Egy dolog számít, hogy a középpontban soha ne a sértettség, hanem mindig a megoldás álljon! Legyetek kompromisszum készek, és próbáljatok meg olyan megoldásokat, és érveket találni, ami mindkettőtök számára elfogadható, és megfelel!

Ne vonjunk bele másokat!

Ha két ember problémázik egymással, akkor a legtöbb estben fenn áll, hogy vagy az egyik vagy a másik, esetlegesen mindkettő, megpróbál bevonni a személyes háborújukba külsős embereket. Legyenek azok más családtagok, barátok vagy akár idegenek. Soha ne engedd, hogy ez megtörténjen. Az adott probléma, csak arra a két emberre tartozik, akik között kirobbant, így egyértelmű, hogy kizárólag ők képesek rá megoldást találni is. Minél több embert akarsz a saját oldaladra állítani, annál jobban el fog durvulnia helyzet. És csak távolodni fogtok a megoldástól. Ne engedd, hogy bárki beleszóljon, vagy kritizálja a kettőtök dolgait még akkor se, ha épp egy problémás időszakotokat élitek!

Őszintén és nyugodtan!

A tányérdobálós egymás pocskondiázása elleni küzdelmek helyett, inkább próbálj meg azon lenni, hogy mindig őszintén és higgadtan mondjátok el egymásnak a problémáitokat! Mielőtt elfajulna a helyzet, kérjük meg a másikat, hogy nyugodtan hallgasson végig, ne szóljon közbe, majd aztán mondja csak el a véleményét és a saját álláspontját! Érveljünk helyesen, és tiszteljük meg a másikat annyival, hogy mi is ugyanígy meghallgatjuk. Próbáljuk meg mérlegelni a hallottakat, és kívülről nézni maguknak, így közelebb juthatunk a megoldáshoz!

Tudj veszíteni és beletörődni!

Nagyon fontos, hogy képes legyél elfogadni tényt, ha kiderülne, hogy mégsem neked volt igazad! Ne sértegesd a másikat, ne fenyegetőzz, és ne zsarolj semmivel! Semmi sem lehet fontosabb annál, minthogy közös erővel, őszintén mindent gátlások nélkül meg tudjatok beszélni egymással! Ne felejtsétek el azt, hogy hiába is minden vita és veszekedés, attól ti még egy pár vagytok,a kik nagyon szeretik egymást!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást