Így találod meg a tökéletes napszemüveget

Így találod meg a tökéletes napszemüveget

Címlap / Életmód / Egészség / Így találod meg a tökéletes napszemüveget

Amikor kimegyünk a szabadba és élvezzük a nap melegét, valljuk be, nem sokszor jut eszünkbe, hogy a napsugarak szembetegségeket okozhatnak. Milyen napszemüveggel védekezhetünk ez ellen?

Olcsót vagy drágát?

Az a napszemüveg, amelyik nem nyújt megfelelő védelmet az egészségkárosító napsugarak ellen, ártalmasabb, mintha semmi sem árnyékolná a szemet.
Ennek az az oka, hogy a sötét lencse mögött a kevesebb fényre reagáló szem pupillája kitágul, és több UV sugarat enged be, mint a szabadon levő szem.

Milyen színűt?

A napszemüveg lencséjének színe nem befolyásolja a biztonságot. A környezet érzékelésében fontosabb szerepet játszik.
A legélesebb látást a sárga szín garantálja, a színlátás a zöldnél a legtökéletesebb. A barna nagy kontrasztokat mutat, és a kék ellensúlyozza leginkább a fehérséget.

A látásjavító szemüveg

Manapság már a látásjavító, színezetlen szemüveg is ellátható UV-védelemmel. Léteznek a sugárzás hatására fokozatosan elsötétülő fotokróm lencsék is.
A gyógyszemüveg kiválasztásánál érdemes a drágább mellett dönteni, ha az kellően óvja a szemet a nap ártó hatásától, és ezek között is van többféle árkategóriájú.

A gyerekek szemét kell óvni a legjobban

A 18 év alatti korosztály van leginkább kitéve a nap hatására keletkező szembetegségeknek, mert a retinájuk még nem képes jól megszűrni a retinára érkező UV-A sugarakat. Nagyobb a pupillájuk, mint a felnőtteké, ezért a szűrőjük egy rossz napszemüveghez hasonlóan működik.
Ne tegyük ki tartósan szemüket a napsugaraknak. Ha tűrik, adjunk rájuk napszemüveget, amikor csak lehet, ha a szabadban tartózkodunk velük!

Egyéb szempontok

A napszemüvegnek el kell rejtenie a szem környékét a naptól, a periférikusan érkező sugarakat sem szabad beengednie. Ez akkor lehetséges, ha jól illeszkedik az arc formájához. Nemcsak a gyógyszemüvegek, az UV-szűrős kontaktlencsék is alkalmasak a védekezésre.
Ha nincs napszemüveg, a szűrős kontaktlencse viselése elegendő lehet. A napsugárzás nyáron 10 és 15 óra között a legveszélyesebb, ezért ebben az időszakban a szemet is ajánlatos kímélni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást