Te táborba küldöd a gyereket? Ezekre vigyázz!

Te táborba küldöd a gyereket? Ezekre vigyázz!

Címlap / Életmód / Család / Te táborba küldöd a gyereket? Ezekre vigyázz!

A nyári gyermektáborok nem csak azért nagyszerűek, mert a csemeték remek társaságban okosodhatnak, barátkozhatnak, hanem mert tartalmasan tölthetik az időt akkor is, ha neked dolgoznod kell. De mégis milyen szempontokat figyelembe venned a választáskor?

Ismerd meg jobban!

Elsőként az a legfontosabb, hogy jól ismerd a gyermekedet, és semmiképpen se erőltess rá egy olyan tábort, ami egyáltalán nem érdekli. Még akkor sem, ha közel van, olcsó, és kényelmes számodra, mert ha rosszul érzi magát, akkor igenis pénzkidobás az egész.
A táborok gyermekkorunk legszebb emlékei közé tartozhatnak, feltéve, hogy a szüleink azokat a mi segítségünkkel, véleményünkkel választották ki. Ha te is így teszel, igazán élmény gazdag nyarat szerezhetsz gyermekednek.

Nézd meg a programokat!

A legtöbb tábor részletes programtervet ad ki a kezei közül, ami persze változhat az időjárás függvényében. De már ebből is láthatod, hogy mégis miről szól az elkövetkezendő hét. Amikor ezt vizsgálod, fontos szem előtt tartanod, hogy a tábor nyáron, a szünidőben van, tehát nem szólhat kizárólag a tanulásról, mert akkor többet garantáltan nem veszed rá a csemetédet, hogy pár napot távol töltsön.
Még a nyelvtáborban is ki kell mozdulniuk a tanteremből, be kell iktatniuk egy kis szabadtéri, tanulásmentes kikapcsolódást, különben a tábor sokkal inkább fárasztó lesz, mint pihentető.

Közel, vagy távol?

Alapvető kérdés a tábor megválasztásánál az is, hogy a programok milyen közel vannak az otthonotokhoz. Szorongó, félénk gyermekeknél nem feltétlenül válik be a taktika, ha elküldöd egy hétre táborozni az ország másik végébe. Ez a „sokkterápia” olykor hasznos is lehet, de inkább idősebb gyermekek esetében, és hosszabb távra, amikor lényegében bármikor hazajöhetnek. (Pl. érettségi után a félénk gyermek sokat tanulhat a nagybetűs életről, ha egy másik városban kell boldogulnia a főiskolán.)
Ha tehát inkább visszahúzódó a gyermeked, akkor szerencsésebb ismert környezetbe, az otthonotokhoz közel táboroztatni, ahol van esély rá, hogy egy hét alatt is feloldódik. Ellenkező esetben, ha nagyon is talpraesett a gyermeked, akkor bátran elküldheted messzebbre is, feltéve, hogy az ott alvós táborban már képes ellátni önmagát.

Vedd figyelembe azt is, amit ő még nem tud

Ha megvan az irányvonal, akkor jöhet a te szülői gondoskodásod, ugyanis hiába határozza meg a gyermeked a célokat, könnyen lehet, hogy az adott táborhoz még túl fiatal, vagy éppen már túl idős. Ekkor érdemes más lehetőségeket is keresned, és azokat megmutatni a gyermekednek, valamint nemleges álláspont esetén megkérdezni, miért visszakozik.
Előfordulhat, hogy csupán a barátok, valamint az ismert környezet miatt teszi le a voksát a tavalyi tábor mellett, de ha könnyen ismerkedik, akkor érdemes inkább a fejlődését szem előtt tartanod. Meggyőzheted az általad választott táborról, ha biztosítod, hogy nyáron néhány napot nálatok tölthetnek az előző nyaraláson szerzett ismerősei.

Vizsgáld meg a tábort is!

A program mellett érdemes azt is megnézned, hogy maga a tábor milyen. A környezet, a nevelőtanárok, a felszerelés és a többi gyermek mind-mind alapjaiban határozzák meg, hogy a csemetéd hogyan fogja érezni magát az elkövetkezendő egy hétben.
Ha rossz érzésed van, mert már a bejelentkezéskor is unszimpatikus volt a felelős hölgy, esetleg a környezet olyan, ahol nem szívesen hagynád aludni a gyermekedet, akkor ne félj visszakozni. Sokkal jobb néhány órát egy másik tábor megkeresésére szánni, mint végigaggódni egy egész hetet.

Árérték arány

Végül, de nem utolsó sorban figyelembe kell venned azt is, hogy mennyire passzol egymáshoz a tábor ára és az az érték, amit nyújtani tud. Nyilván van hasznuk rajta a szervezőknek, különben nem rendeznék meg újra és újra.
A tábor árát viszont érdemes leosztanod napokra, s átgondolni, hogy mi tartozik bele mindebbe, lesz-e bárminemű extraköltség a későbbiekben (pl. étkezés, utazás), vagy mindent magába foglal az összeg.
Nyilván a család költségvetésétől is függ, hogy mit engedhettek meg magatoknak, de ha irreálisan sokat kérnek egy átlagos táborért, akkor érdemes inkább kettő hasonló kaliberűt választanotok, vagy egy jobb minőségűt ugyanannyiért.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást