Szürreálisnak tűnt, mégis igaz lett: divathullámot indított el az arcmaszk

Szürreálisnak tűnt, mégis igaz lett: divathullámot indított el az arcmaszk

Címlap / Stílus / Divat / Szürreálisnak tűnt, mégis igaz lett: divathullámot indított el az arcmaszk

Néhány hónapja még egészen szürreálisnak tűnt, hogy valaha arcmaszkot fogok viselni, most azonban kötelező jelleggel fel kell vennem az olyan egyszerű, hétköznapi tevékenységek végzése során, mint amilyen a bevásárlás. A saját maszkjaim beszerzését illetően jóval inkább a praktikum és a kényelem, mint a trend volt a mérvadó, azonban sokan lecsaptak a maszkok által kínált, betöltetlen piaci résre. Így történt, hogy a maszkviselés valódi divathullámot indított el, és számos tervezőt, stylistot ihletett meg. Ha már muszáj viselnünk, passzoljon hozzánk és a ruhánkhoz – nem igaz?

A legnagyobb világmárkák hatalmas veszteséget halmoztak fel azáltal, hogy a koronavírus végett minden aktuális trend és úgy általában a divat háttérbe szorult. A kényszerhelyzet miatt több neves cég is maszkok gyártásába kezdett, ami sokakat megbotránkoztatott, másokat inkább csak megmosolyogtatott. Akkor még nem gondoltuk volna, hogy tényleg a ruhatárunk alapvető kiegészítője lesz az arcmaszk, azt meg főleg nem, hogy még trendi irányzatok is születhetnek ennek az egészségügyi felszerelésnek köszönhetően.

Ehhez képest most már alig találunk olyan nagy márkát, aki ne fogott volna bele az arcmaszkok gyártásába: egyrészt azért, mert érezhető kereslet van a maszkokra, másrészt pedig azért, mert valahogy ezek a cégek is szeretnék minimalizálni az elkerülhetetlen veszteségeket.

A divatcégek számára meglehetősen gazdaságos és megtérülő lehetőség az arcmaszkok gyártása, hiszen nagyon nagy rajtuk a haszonkulcs. A szabásvonal egyszerű, az alapanyagok minimálisak, a gyártás folyamata gyors.

Ahol a szükség nagy úr, ott kötelező az arcmaszk

Néhány éve már bekerült a divatba az arcmaszkok viselése, láthattunk korábban is a kifutókon maszkos modelleket. Bár ez akkoriban sokaknak felháborítónak hatott és feleslegesnek tűnt, a Föld keleti országaiban már rég a mindennapok része a maszkviselés. A jelentős környezetszennyezés, a korábbi járványok arra kényszerítették az embereket, hogy hétköznapi viseletként tekintsenek a szájat és az orrot elfedő maszkokra, ezért ezeken a vidékeken jóval nagyobb hagyománya van a maszkviselésnek is. 

Az önkifejezés eszköze

Az arcmaszkoknak megvan az az óriási előnye (hátránya?), hogy nagyon feltűnő helyen kell viselnünk őket: meghatározzák a megjelenésünket, az első benyomást, amit másokban keltünk. Emiatt is van benne akkora fantázia a tervezők és azok szerint, akik imádják az önkifejezés minden formáját. Egy arcmaszk segítségével kelthetünk hétköznapi, komoly, elegáns, vagy éppen bohókás hangulatot. A különböző textilmintázatokkal ugyanakkor sokkal könnyebben rávehetjük a gyermekeket a maszkviselésre, mintha egy hétköznapi, unalmas sebészi maszkot próbálnánk rájuk erőltetni.

Ami a felnőtteket illeti, sokak számára már most alapvető, hogy a választott maszk passzoljon a már összeállított outfitjükhöz.

Mivel a média rendszeresen figyelmezteti az embereket, hogy a sebészi maszkokat lehetőség szerint ne vásárolják fel, hanem hagyják meg azokat az egészségügyben dolgozók számára, a divatcégek és persze a varrónők is nekiláttak a gyártásnak. Most mindenkit a maszkok foglalkoztatnak, hiszen ezek viselése sok helyen kötelező, és egyelőre úgy tűnik, többet is nyomnak a latban, mint a legújabb tavaszi-nyári trendek. A közösségi oldalakat, és úgy általában a médiát is ellepték az időnként extrémnek számító, flitteres, rátétes, vagy éppen strasszokkal díszített maszkok, amik mindenkit arra bátorítanak, hogy éljenek az önkifejezés egyik új eszközével.

Meddig fogjuk viselni?

A maszkok (ahogy a többi kiegészítő, ruha) remekül alkalmasak arra, hogy anyagi helyzetünket, státuszunkat kifejezzük általuk – már, ha ezt szeretnénk. Jól példázza ezt, hogy akár 300 000 forintért is vásárolhatunk arcmaszkot, ha pedig a swarovski köves változatra esküszünk, még ennél is többet perkálhatunk.

Akadnak persze minimalista és a fenntarthatóság jegyében született arcmaszkok, ám ezzel is közvetítjük a külvilág felé a véleményünket, állásfoglalásunkat: ezúttal szó szerint érthetjük, hogy az arcunkra van írva a véleményünk (vagy éppen az, melyik márkát támogatjuk a logója által).

A többség úgy becsüli, hogy legalább az oltóanyag megjelenéséig a kiegészítők szerves részét képezik majd az arcmaszkok, de sokan vannak, akik szerint éppúgy felkerültek a mindennapos ruhadarabok közé, akárcsak a bizsuk. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást