6 szuperétel a nap káros sugaraival szemben

6 szuperétel a nap káros sugaraival szemben

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 szuperétel a nap káros sugaraival szemben

Tudjuk jól, ha a tűző napra megyünk, akkor úgy tudunk hatékonyan védekezni a káros sugarakkal szemben, ha bekenjük magunkat naptejjel. Léteznek azonban ennél természetesebb védekezési módszerek is –igaz, nem sokórás napozásra valók, de azért sokat segíthetnek.

Avokádó

Az avokádó olajtartalma és vitamin tartalma miatt egyaránt jelentős, és eleve sok betegség megelőzésére ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Nyáron azonban különösen felértékelődik a szerepe, mivel az olajtartalma miatt a bőrnek nagy segítséget jelent a Nap káros sugaraival szemben való védekezésben.

Ha nem akarunk minden nap avokádót enni, akkor néhány csepp olívaolaj használatával is közel ugyanezt a hatást érhetjük el.

Olajos magvak

Az olajos magvak hasonló hatással rendelkeznek, mint az avokádó: táplálják a bőrt, és segítenek védekeznünk az ultraibolya sugárzás ártalmaival szemben.

Fontos, hogy ne a sózott változatokat részesítsük előnyben, mivel ezek megkötik a vizet, amely nyáron különösen veszélyes lehet.

Inkább maradjunk a natúr változatoknál, és rendszeres vízivással gondoskodunk a kellő folyadékbevitelről is.

Étcsokoládé

Az étcsokoládét egyre többen ajánlják, mint a rendszeres étkezésben kis mennyiségben beiktatandó élelmiszert.

Számtalan előnyös hatása van, amellyel támogatja a szervezetünk megfelelő működését, emellett pedig ismert az a hatása is, miszerint minimalizálja a leégés tüneteit és ellenállóbbá teszi a bőrt a káros sugarakkal szemben.

És persze egyáltalán nem elhanyagolható még az a tulajdonsága sem, hogy jó kedvre derít.

Sárga gyümölcsök

A „hasonlót a hasonlóval” elv alapján a napsugarakkal szemben leginkább a sárga színű gyümölcsökkel védekezhetünk és erősíthetjük szervezetünket.

Ilyen például a mangó, a barack, a narancs és a citrom is, de ne hagyjuk ki a sárgadinnyét se a felsorolásból.

Ezek a gyümölcsök olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek szintén segítik a bőr ellenálló-képességének növelését, emellett pedig rostjai hasznos tápanyagok, magas víztartalmuk miatt pedig gondoskodnak a folyadékpótlásról a rekkenő hőségben is.

Saláták

Kevés finomabb étel van nyáron egy jól elkészített, friss vegyes salátánál. Gyakorlatilag bármit tehetünk bele, az valószínűleg segíteni fog abban, hogy ne olyan gyorsan vagy ne olyan fájdalmasan égjünk le.

Tehetünk a salátánkba madársalátát, rukkolát vagy bármi mást, ezeknek a szuper-élelmiszereknek egyik pozitív hatása, hogy véd a leégéstől. De nem csak a bőrünk egészségét garantálja tökéletesen egy ezekből készült vegyes saláta, hanem vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Paradicsom

Ha egyetlen olyan növényt kellene mondani, amely a legnagyobb védelmet jelenthet számunkra a leégés kellemetlenségei és az ultraibolya káros sugarakkal szemben, akkor az a paradicsom.

Ráadásul nem is kell nagy mennyiséget fogyasztanunk belőle, a lényeg sokkal inkább a rendszerességen van. Feldolgozott formában is hasznos, de az igazi hatást mégiscsak akkor érjük el, ha naponta megeszünk legalább egy darabot belőle a nyár végéig.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!