Az új szülők 10 gyakori hibája

Az új szülők 10 gyakori hibája

Címlap / Életmód / Család / Az új szülők 10 gyakori hibája

Kétség kívül minden szülő követ el hibákat, különösen ha új szülő. Íme a 10 leggyakoribb hiba, amit jó ha időben felismerünk!

1. Pánikba esni mindentől

A baba legkisebb rezdülésére is pánikreakció lép fel az anyában. Pedig a babák gyakran sírnak, hánynak, kiütéseseik lesznek és így tovább. A baba első évében a legtöbb szülő milliónyi kérdést tesz fel magának. Sok a székletürítés vagy kevés? Biztos, hogy eleget kap enni? Normális, hogy ennyit sír vagy nem sír?
Ezek az aggodalmak teljesen normális reakciók, de a babának és a szülőnek is jobb lenne, ha nyugodtabban viselnék ezt a helyzetet és élvezni tudnák az első csodás éveket. A babák ellenállóbbak, mint hinnénk!

2. Nem hagyni sírni a gyereket

Sok szülő úgy gondolja, hogy legfőbb feladata, hogy a baba ne sírjon. Pedig a kicsik csak sírással tudják elárulni, hogy valamilyen bajuk van, valamin javítanunk kéne. Tehát ne a tünetet hanem az okot javítsuk.
Lehet, hogy éhes, lehet, hogy fáj a hasa vagy a fogínye, vagy épp nem érzi a szülő közelségét. A sírás a babalét része. De ha a csecsemő vigasztalhatatlan több mint egy órán keresztül, a sírás oka lehet láz, kiütések, hányinger vagy egyéb betegség, ilyenkor azonnal orvost kell hívni.

3. Felébreszteni a babát szoptatásra

Hatalmas tévhit. Ha végre a pici át tudja aludni az éjszakát, miért költenénk fel? Amint felébred úgyis enni fog kapni. Tévhit, hogy az anyatej nincs annyira laktató, hogy a baba kibírjon vele egy éjszakát.
Az anya használja ki ezt az időt és pihenjen. Bízzon abban, hogy a baba jelezni fogja, amikor éhes.

4. A bukizás és hányás közti különbség

A különbség a kettő közt a sűrűség, nem az erősség (a bukizás is lehet olyan erős, hogy a szoba másik felében “landol”).
Míg a bukizás  teljesen normális minden szoptatás után, a vírus okozta hányás szoptatástól függetlenül 30-45 percenként történik.

5. Az újszülött nem izzad, ha lázas

A baba első három hónapjában bármilyen láz vészhelyzetnek számít. Az egyetlen kivétel ez alól a védőoltás után 24 órával történő láz, ez teljesen normális. Minden más lázat ne próbáljunk önállóan kezelni.
Sok szülő izzattatni próbálja a picit, esetleg lázcsillapítót ad neki. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a csecsemő immunrendszere nem tudja önmagában legyőzni a fertőzést.

6. Nem megfelelően beszerelt kocsiülés

A legtöbb szülő már a baba születése elején beszerez egy kocsiülést, de kevesen tudják megfelelően beszerelni. Ilyenkor kérjünk segítséget az áruháztól, ahonnan az ülést vásároltuk.

7. A szájápolás elhanyagolása

Sok szülő nem gondol a fiatal fogak ápolására, pedig az orális egészség nagyon fontos egy baba esetében is. Szerezz be ezért babafogkefét és gyengéden tisztítsd meg a pici fogait minden lefekvés előtt.
A tej fokozza a fogszuvasodás kialakulását. A babák fogát nem fogkrémmel, hanem fluoridos vízzel szokták tisztítani.

8. A partner elhanyagolása

Egy házasság szempontjából a baba születése hatalmas mérföldkő, de attól, hogy új taggal bővült ki a család, a házastársak nem hanyagolhatják el egymást, hisz kettőjük szerelme az, ami összetartja a családot.
A gyermek csak akkor tud egészséges környezetben felnőni, ha szülei kapcsolatában szeretetet és gyengédséget lát.

9. Veszekedés a baba előtt

Még egy három hónapos baba is képes átvenni a környezetében levő feszültséget. A hangos beszéd, ellenséges viselkedés a babát is feszültté teszi. Persze az is rossz, ha elfojtjuk érzelmeinket.
Hébe-hóba vitázni ezért teljesen normális része a mindennapi életnek, de a házastársi problémákra megoldást kell találni, nem tarthatnak sokáig, mert ez kihat az egész család lelki állapotára és negatívan befolyásolja a baba lelki fejlődését is.

10. Megbízni megbízhatatlan nevelési és orvoslási forrásokban

Sok új szülő rossz helyről kapja a szülői tanácsot. Légy mindig körültekintő, honnan kapod a “jó tanácsokat”. Elsősorban mindig a gyermekorvosra hallgass, édesanyádra és más tapasztalt szülőre, aki már átélt hasonló szituációkat.
Az orvosi szakkönyvek is hasznos információkat tartalmaznak a babák orvosi ellátásáról és védőoltásairól.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást