6 szörnyű szokás, amivel azonnal fel kéne hagynod

6 szörnyű szokás, amivel azonnal fel kéne hagynod

Címlap / Életmód / Egészség / 6 szörnyű szokás, amivel azonnal fel kéne hagynod

Összeszedtünk néhány olyan szokást, amelyek közül tuti, hogy te is érintett vagy legalább egyben. Nyugi, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kivételesen nincs közte – tehát ezek miatt nem kapsz fejmosást, más okból viszont sanszos, hogy igen…

Nem bírsz ki két percet a telefonod nélkül

Amíg betölt a laptop vagy az asztali gép, gyorsan előkapod a mobilodat, hogy minél előbb hozzáférj a virtuális világhoz?

Ha piros a lámpa, rögtön megnézed az e-mailjeidet? És felzárkózol facebookilag, amíg sorba állsz a sarki kisboltban a két zsömléddel?

Senki sem várja el tőled, hogy kitépd az életedből az infúziót, amin keresztül a világháló csöpög – de nem ártana tudatosítanod magadban, mennyi időt vesztegetsz el egy nap ezzel a szokással.

A képernyőre meredve egy csomó külső ingerről lemaradsz, ráadásul addig sem érzed a kaja mennyei ízét, amíg keresed hozzá a tökéletes fotószöget az Instagramra.

Azt pedig még nem is mondtuk, hogy a kijelző sötétben bámult kék fénye tönkreteheti az alvás-ébrenlét ciklusodat

Rágod a körmödet

„Én nem is azt szoktam, csak a bőrt mellette!” – vágják rá sokan az intelemre. Mindegy, mert a kettő egyre megy.

Amellett, hogy egy csomó kórokozó juthat a szádba a rossz szokás révén, még a csodás manikűr lehetőségétől is megfosztod magadat.

A probléma egyébként arról tanúskodik, hogy levezetetlen stressz lakozik benned, aminek jó lenne valamilyen kreatívabb, gyümölcsözőbb kiutat találni.

A relaxáció, a meditáció, a sport vagy egy új hobbi segíthet abban, hogy idegesség és üresjárat esetén ne dugd azonnal a szádba az ujjad hegyét.

A leszokásról való első lépéshez már a direkt e célra kifejlesztett keserű körömlakk is ideális.

Piszkálod a hajadat

Az, hogy milyen gyakran és hogyan nyúlsz a hajadhoz, tökéletesen tükrözi a lelki állapotod.

Noha korántsem mindig baljós ez a gesztus, külső szemlélők hajlamosak a hiúság vagy az ártatlanság jeleként értelmezni, tehát jobb vele csínján bánni.

A nők általában akkor babrálnak a tincseikkel, ha bizonytalanok vagy feszültek.

Úgyhogy ha azon kapod magad, hogy megállás nélkül csavargatod a hajad, lazíts és erősíts pozitív gondolatokkal!

Ez a fajta igénybevétel egyébként a fürtjeidnek sem tesz jót, hiszen növeli a hajvégek töredezésének kockázatát, illetve fokozhatja a faggyútermelést, amitől zsírosabbak lehetnek a szálak.

Szundi üzemmóddal kelsz

Azt hiszed, hogy a telefonod ébresztőjének szundi üzemmódja a világ legjobb dolga, mivel lehetővé teszi annak a bizonyos plusz öt percnek a végtelen sok átélését? Tévedsz!

Alaposan kitolsz a szervezeteddel, amennyiben ezt gyakran eljátszod vele.

A rövid, felületes visszaalvások ugyanis ellentétben állnak a test természetes alvásciklusával.

Semmi értelmük nincs, mivel ennyi idő alatt esélytelen mélyalvásos fázisba csúszni – az értékes idő viszont telik, amit ennek révén nem készülődéssel, de nem is minőségi pihenéssel töltesz.

Képzeld el, úgy vagy kitalálva, hogy a hiedelmed ellenére fel tudsz kelni, ha akarsz!

Nappal éhezel, éjjel eszel

A munkaidő végeztével hihetetlenül büszke vagy magadra, mert a reggelit jól kihagytad, ebédre pedig beérted egy kis adag öntet nélküli salátával?

Fantasztikus, mert akkor átélheted, milyen érzés, amikor a szervezeted a jussát követeli!

Ha nem biztosítasz magadnak megfelelő tápanyag- és energiaszintet a nap során, teljesen normális, hogy estére alaposan megéhezel.

Amennyiben viszont hosszú távon tartod ezt a helyzetet, felborul az anyagcseréd ritmusa, a tested pedig azt sem fogja tudni, mit kezdjen a nagy hirtelen betömött adagokkal.

Valószínű, hogy a borzasztó étkezési szokásaidat látva inkább elraktározza ínséges időkre, hiszen már másnap szükség lehet a vésztartalékra, ha megint egészséges táplálkozásnak hitt koplalást tervezel…

Egyél inkább 4-5 alkalommal ésszerű mennyiséget!

Egyszerre akarsz leszokni mindenről

Tele van az életed olyan szokásokkal, amelyektől szeretnél végre megszabadulni?

Lehet, hogy az újév, a születésnapod vagy bármilyen évforduló kitűnő alkalomnak tűnik erre a célra.

Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy a ragaszkodás az emberi természet sajátja, tehát nem várhatod el magadtól, hogy átugord a saját árnyékodat.

Amikor egyszerre több dologról próbálsz leszokni, óriási nyomás alá helyezed a testedet és a lelkedet, úgyhogy inkább állítsd őket fontossági sorrendbe, és egyszerre csak egyet válassz ki!

Ezzel minimálisra csökkentheted a visszaesés veszélyét.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!