Ha a szőlőre gondolunk, az első dolgok, amik eszünkbe jutnak róla, jellemzően a mazsola, a szőlőlekvár és természetesen a bor. De nem a gyümölcse az egyetlen antioxidánsokban gazdag összetevő, amelyet érdemes hasznosítanunk, vagy a belőle készült élelmiszereket fogyasztanunk. Legalább ilyen értékes a szőlő levele is, amit egyáltalán nem érdemes elszáradni hagynunk.
A szőlőszezon javában zajlik, így természetes, hogy sokan kutatjuk a szőlős finomságokat. De miközben legközelebb azon töröd a fejedet, hogy egy szőlős pitét vagy lekvárt készíts a gyümölcséből, gondolj arra is, hogy mihez kezdhetsz a leveleivel. A növény levelei ugyanis szintén ízletes és tápanyagdús lehetőséget kínálnak arra, hogy elfogyaszd a szőlőtermesztési munka gyümölcsét.
Ezért olyan egészséges a szőlőlevél
A szőlő gyümölcse annyira népszerű, hogy eddig talán te sem hallottál róla, hogy a levelei is hihetetlenül tápanyagdúsak. Először is, a kutatások azt mutatják, hogy a szőlő levele nagy mértékben tartalmaz flavonoidokból és fenolokból származó antioxidáns vegyületeket. Ezek pedig antiallergén, fekélyellenes, antimikrobiális, ízületi gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló hatásúak lehetnek.
Emellett pedig tele vannak vitaminokkal. Köztük K-vitaminnal, amely fontos a csontok egészséges és a véralvadás szempontjából, C-vitaminnal, amely elősegíti a vas felszívódását, az immunitást és a szövetek helyreállítását, és A-vitaminnal, amely elengedhetetlen a sejtnövekedés szabályozásához, az egészséges szemhez és csontokhoz, valamint az immunrendszer működéséhez.
A három alapvető vitamin mellett a szőlőlevél a belekre is remek hatással van, ugyanis rostot tartalmaz, ami fontos a bélrendszer egészségéhez, a rendszeres emésztéshez és a vércukorszint szabályozásához. De olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium, és a mangán, amelyek szintén támogatják a csontok egészségét. Sőt, még vas, B6-vitamin, riboflavin, folát és réz is található benne.
Hogyan fogyaszthatod?
A szőlőlevél egyik legelterjedtebb felhasználási módja egy hosszú múltra visszatekintő, hagyományos görög ételhez, a dolmához köthető. A neve arra utal, hogy töltött ételről van szó, és még abból az időszakból származik, amikor Görögország, Közép-Kelet és a Földközi-tenger az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt állt. A dolmát jellemzően hússal, rizzsel és fűszernövényekkel töltik meg, és melegen vagy hidegen tálalják egy citrom alapú szósszal.
Ezeket a legjobb, ha leöblíted, hogy eltávolítsd róluk a tartósításhoz használt felesleges nátriumot. Ha viszont van friss, nyers szőlőleveled, akkor párolással vagy blansírozással dolgozd fel. Ezután pedig a legjobb, amit tehetsz vele, ha megtöltöd, például dolmaként. Attól sem lesz semmi bajod, ha alapos tisztítás után nyersen fogyasztod, az íze miatt azonban érdemesebb hússal, rizzsel vagy zöldségekkel együtt fogyasztanod.
Töltelék esetében szóba jöhet például az előre megsütött darált marha-, csirke- vagy pulykahús. Ha pedig még több tápanyagot szeretnél egy ételbe varázsolni, akkor főtt zöldségekkel és különféle fűszerekkel is érdemes felturbóznod. Persze hagyma és sajt is kerülhet bele, és az összetevők variálásával gyakorlatilag bármilyen diétába passzolhat – legyen az gluténmentes, vegetáriánus vagy éppen vegán.
Vegetáriánus verzióban szintén készíthetsz belőle dolmát, csak cseréld le a darált húst, például főtt lencsére. Ha kellőképpen megfűszerezed, akkor biztosan nem lesz hiányérzeted. Abban az esetben pedig, ha a csípős ízeket is szereted, chiliport, őrölt paprikát és köményt érdemes összekeverned, majd alaposan megforgatnod benne egy nagy adag főtt lencsét és rizst, ízlés szerint pedig egy citromos szósz is mehet mellé.
Töltike recept
Hozzávalók:
- Szőlőlevelek: 40-50 db (elsősorban sós vízben eltett szőlőlevelet ajánlott használni, mert azok könnyebben használhatóak, de ha friss leveleket használsz, blansírozd őket)
- Rizs: 200 g
- Darált sertéshús: 300 g
- Hagyma: 1 közepes (finomra aprítva, körülbelül 150 g)
- Fokhagyma: 2-3 gerezd (aprítva)
- Olaj: 50 ml
- Paradicsompüré: 2 evőkanál (kb. 50 g)
- Paprika: 1 teáskanál (őrölt)
- Só: ízlés szerint
- Bors: ízlés szerint
- Víz: kb. 500 ml (a főzéshez)
- Citromlé: 1 evőkanál
Elkészítés:
- A rizst mossuk meg hideg vízben, és szűrjük le.
- Egy serpenyőben hevítsünk fel olajat, és dinszteljünk meg benne finomra aprított hagymát. Amikor az üveges lesz, adjuk hozzá a darált húst és fokhagymát, majd sütjük addig, míg a hús fehéredik. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával.
- Adjuk hozzá a rizst és paradicsompürét, majd keverjük össze. Sütjük pár percig, majd vegyük le a tűzről.
- Egyenként tegyük a szőlőlevelek sima felét egy deszkára vagy tálra, majd tegyünk rájuk egy evőkanálnyi tölteléket. Hajtsuk be a széleket, majd göngyöljük fel óvatosan.
- Egy nagy fazékban rendezzük el a töltött szőlőleveleket egymás mellett. Öntsünk rá vizet, annyit, hogy ellepje őket, majd adjunk hozzá citromlevet.
- Fedjük le a fazekat, és főzzük a töltött szőlőleveleket alacsony hőfokon körülbelül 40-50 percig, amíg a rizs megpuhul.
- Tálaláskor lehet tejfölt vagy joghurtot kínálni mellé.