A szőlő 14 egészségügyi előnye

A szőlő 14 egészségügyi előnye

Címlap / Életmód / Egészség / A szőlő 14 egészségügyi előnye

A szőlő egyik legfinomabb gyümölcsünk, gazdag C-, B6-vitamin és folsav forrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, vas, foszfor, magnézium és szelén. Erős antioxidáns tartalma miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést.

Emésztési zavarok

A szőlő fontos szerepet játszik az emésztési zavarok kezelésében. A szőlő hőt szabadít fel a gyomorban, ezáltal gyógyítja az emésztési zavarokat és a gyomor irritációkat. 

Fáradtság

Nemcsak a napfény gyógyítja a fáradtság érzését, hanem a sárga szőlő is. Vastartalmának köszönhetően megakadályozza a fáradtságot. A vörös és bordó szőlőfajták nem tartalmaznak annyi vasat, így ezek kevésbé hatásosak.
Általánosságban azonban elmondható, hogy a szőlőben levő antioxidánsok erősítik az immunrendszert és lendületet adnak a mindennapokhoz.

Vese betegségek

A szőlő jelentősen csökkenti a húgysav savasságát, ezáltal kevesebb munkája lesz a veséknek.

Antibakteriális hatások

A vörös szőlő erős antibakteriális és antivirális hatásokkal bír és védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Megvéd többek közt a pliovírus és herpes vírus ellen is.

Rákellenes tulajdonságok

A szőlőről immár bebizonyosodott, hogy erős rákellenes tulajdonságai vannak a benne levő rezveratrol összetevőnek köszöhetően, mely erős gyulladáscsökkentő.
A szőlő különösen hatásos a mellrák kezelésében vagy megelőzésében.
A szőlőben levő antocianinok és proantocianidinszek meggátolják a rákos anyagok elszaporodását, tehát a szőlő megakadályozza a rákos sejtek terjedését. A szőlőben levő pigmentek javítják a szervezet általános immunitását.

Asztma

A szőlő kiváló az asztma kezelésében. A szőlő asszimiláció ereje kiemelkedően magasabb, mint a többi gyümölcsé.
Ezáltal növeli a tüdő nedvességét, csökkentve az asztmás reakciók előfordulását.

Székrekedés

A szőlő nagyon hatékony a székrekedés leküzdésében.
Úgy tartják, hogy a szőlő kíváló természetes hashajtó, köszönhetően a benne levő savaknak, cukornak és cellulóznak. Enyhíti a krónikus székrekedést, lazítva a beleken és gyomron.

Emlőrák

Egy amerikai tanulmány szerint a lila színű concord szőlő és szőlőlé fogyasztása segít a mellrák megelőzésében.
A laboratóriumi patkányok daganatának tömege jelentősen csökkent ennek a szőlőnek a fogyasztásával.

Alzheimer-kór

A szőlőben levő resveratrol (egy jótékony polifenol) csökkenti az amyloidal-beta peptidek szintjét az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.
Ezáltal a szőlő növeli az agy egészségét és fékezi a neurodegeneratív betegségek kialakulását.

Makula degeneráció

A szőlő megakadályozza az időskori látás elvesztését vagy a makula degenerációt.
Napi három adag szőlő fogyasztásával csökkenteni lehet a makula degeneráció kialakulását több mint 36%-al.

Szívbetegségek

A szőlő növeli a vér nitrogén-monoxid szintjét, ami megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkentve a szívinfarktus esélyét.
Ezen kívül a szőlőben levő antioxidánsok megakadályozzák a rossz koleszterin kialakulását, meggátolva az erek elrakódását.

Migrén

Az érett szőlő vagy a belőle készült szőlőlé kíváló házi orvossága a migrénnek. Fogyaszd a kora reggeli órákban, anélkül, hogy vízzel higítanád és elkerülöd az aznapi migrént.

Szürkehályog

A szőlőben levő flavonoidok olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik és elpusztítják a szabadgyököket, amelyek felelősek többek közt a szürkehályog, szívbetegségek, rák kialakulásában.    

A vér koleszterinje

A szőlő egy pterostilbene nevű összetevőt tartalmaz, amely képes csökenteni a koleszterin szintet.
A szőlőhéjban levő szaponinok is megakadályozzák a koleszterin emelkedését.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást