Egészség / Életmód

5+1 szokás, amivel még kínzóbbá teszed a menstruációdat

5+1 szokás, amivel még kínzóbbá teszed a menstruációdat

Vannak, akiknek meg sem kottyannak a piros betűs napok, sokaknak viszont rémálom ez a minden hónapban beköszöntő pár napos állapot. Ha te is ez utóbbi csoportba tartozol, akkor jó helyen jársz, hiszen összegyűjtöttünk pár olyan szokást, amiknek elhagyásával könnyíthetsz a fájdalmaidon!

Nem vetted be mind a 21 szem tablettát

Tudod mi az első számú oka annak, hogy a halálodon vagy, amikor megvan?

Természetesen a kiegyensúlyozatlan hormonháztartásod.

Mivel a fogalmazásgátló tabletták kissé felborítják, illetve megváltoztatják a testedben végbemenő természetes folyamatokat, ha több mint háromszor elfelejtkezel a gyógyszerről, a rendellenes vérzést, vagy pecsételést okozhat.

Elképesztően stresszes vagy

Nem elég, hogy a stressz olyan hatással van rád, mintha minimum passzív dohányos lennél, de még a ciklusodat is felboríthatja.

Stresszhelyzetben ugyanis megemelkedik a kortizol szinted, és ha ez hosszabb ideig így marad, akkor bizony a menstruációd is változni fog, gyakran rendszertelen vérzést, esetleg kimaradást okozva.

Nincs normális alvási ciklusod

Igen, mi is tudjuk, hogy napi nyolc órát aludni sokszor nem lehetséges.

Egy a Health Care Women Internationalben megjelent tanulmány viszont arra világít rá, hogy a rendszertelen alvás rendszertelen menstruációt produkálhat.

A kutatásban résztvevő éjszakás nővérek túlnyomó része hosszabb ideig menstruált amiatt, hogy nem aludt eleget.

Túl sok a kávé

A PMS (premenstruációs szindróma) alatt erőteljesen ellenjavallt a kávé, ugyanis olyan hatásai vannak, mint a szorongás, feszültség, álmatlanság és ingerlékenység.

Amikor reggel nehezen kelsz persze jó megoldásnak tűnik egy fekete, de jobb, ha tudod, hogy ezzel eléggé megnöveled a kellemetlen menstruációs tünetek megjelenésének esélyét.

Hamar beleveted magad a “boldog órákba”

Szuper, ha egy nyomasztó hét végét azzal ünnepled, hogy koccintasz a kollégáiddal, de tudj róla, hogy ez szörnyű hatással lesz a ciklusodra.

Szakemberek szerint ugyanis a túl sok iszogatástól hosszabb ideig tarthatnak a menstruációs görcsök.

Ugye ezt te sem szeretnéd?

Túltolod az edzést

Minden elismerésünk, ha épp egy maratonra készülsz, vagy csak fejedbe vetted, hogy ha törik, ha szakad ledobsz egy pár kilót.

A mindennapos kemény edzés és a fizikai stressz azonban a hormonháztartásodra is hatással van, így ha túlzásba viszed a mozgást, az még nehezebbé teheti a nehéz napokat. 

De persze most nem arra biztatunk, hogy egyáltalán ne sportolj, ha menstruálsz! A téma szakértői szerint ugyanis a rendszeres, napi 30 perces mozgás enyhítheti a menstruációs fájdalmakat.

Itt a  persze rendszeres mozgáson van a hangsúly, tehát nem csak akkor, amikor megvan!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást