Megvan az az 5 szín, ami a legjobban hat az érzelmeidre

Megvan az az 5 szín, ami a legjobban hat az érzelmeidre

Címlap / Életmód / Lélek / Megvan az az 5 szín, ami a legjobban hat az érzelmeidre

A színeknek kiemelkedő szerep jut az életünkben. Egyes színekhez ragaszkodunk, másokat nem viselünk el magunk körül és ez nem véletlen: meghatározzák a hangulatunkat és sokat elárulnak rólunk is.

Kutatások sora bizonyította, hogy a színek hatással vannak az elménkre, ezáltal befolyásolják a hangulatunkat, viselkedésünket, sőt még az egészségünket is. Nem véletlen, hogy a reklámipar és a marketing is felfedezte a színek erejét. Bizonyított, hogy az emberek a küllem, a dizájn alapján csábulnak vásárlásra, a termékek egyéb jó tulajdonságai csak másodsorban érdekesek.

A megjelenést pedig döntően a szín határozza meg. A vásárlók 85%-a a termék színe alapján dönt arról, hogy megveszi-e, de egy üzlet vagy egy weboldal is akkor sikeres, ha megfogja a tekintetet, ha harmonikusnak, ízlésesnek látjuk és itt megint csak a színeknek van fontos szerepük.

A színekhez tudat alatt érzelmeket társítunk

Hiába gondoljuk, hogy egyes színek különbözőképpen hatnak minden emberre, a kutatások szerint bizonyos érzelmeket előszeretettel kapcsolunk össze adott színekkel. Például a szorongást a többség a szürkéhez köti, a jókedvet a sárgához.

Nem véletlen, hogy színválasztásaink egész személyiségünkről árulkodnak, de fordítva is működik a dolog: befolyásolhatjuk a hangulatunkat és viselkedésünket, ha változtatunk a ruháink, lakberendezési tárgyaink színein.  Kultúránként eltérhet ugyan a színek értelmezése, de léteznek alapigazságok, amelyek a legtöbb esetben igazak. 

A legelőnyösebb árnyalatok

Kutatók kiválasztották azt az öt színt, amely a legelőnyösebben hat ránk. Ezek a zöld, kék, piros, sárga és a szürke.

A zöld színt edzés előtt ajánlják, mert mentálisan felkészít a nagyobb erőkifejtésre. A piros pörgeti a szívritmust, a kék csökkenti. Ez utóbbi segít a nehéz feladatok előtt, mert nyugtatólag hat az agyra.

A piros és kék színekkel kapcsolatos érdekesség, melyre egy holland tanulmány mutatott rá, hogy magasabb áron értékesíthetők azok a festmények, melyeken e két szín dominál. (Egyszerre keresnénk az izgalmat és a megnyugvást?)

  • A szürke ellensúlyozza az erősebb ingereket, segít ellazulni.
  • A legkedveltebb szín a kék, őt követi a zöld. A kék intelligenciát, megbízhatóságot sugall, állásinterjúra ajánlott viselet, ráadásul rendkívüli nyugtató hatással bír.
  • A zöld a harmóniát, megújulást segíti, a zöld környezetben dolgozók ritkábban panaszkodnak hasfájásra (a stressz egyik tünete lehet a hasfájás…)
  • A sárga inspirál, ösztönöz, de érdekes módon sárga szobában az emberek hamar elvesztik a türelmüket, a babákat is sírásra készteti. Segíti az endorfin termelést. Ha ezt a színt viseljük, konzerváljuk az öröm érzetét az agyban.
  • A lila nyugtatja az elmét, a kreatív és különc emberek gyakran használják, a szépségipar az anti-aging termékekhez gyakran párosítja valószínűleg eleganciát sugalló hatása miatt.
  • A rózsaszín magabiztosságra ösztönöz és erősíti a cukor utáni vágyat.
  • A narancs növeli az étvágyat, erősíti az immunrendszert, segíti a szocializációt, de a falat ne fessük ilyen színűre: csökkenti a teret.
  • A barna harmonizál, stabilitást sugall, a fehér a gondolatok megtisztítását ösztönzi, talán nem véletlen, hogy fehér pólóból adnak el a legtöbbet a világon.
  • A fekete megnyugtató ürességet áraszt, de túl sokat használva már inkább nyomasztó.

Mindezek után érdemes elgondolkodnunk azon, melyik színhez vonzódunk, hisz érdekes visszajelzést adhat jellemünkről és aktuális lelkiállapotunkról.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!