Szeretnél biztosra menni? A felmérések alapján ebben az életkorban kell megházasodnod

Szeretnél biztosra menni? A felmérések alapján ebben az életkorban kell megházasodnod

Címlap / Szerelem / Esküvő / Szeretnél biztosra menni? A felmérések alapján ebben az életkorban kell megházasodnod

Sosem álmodoztam kislányként a hetedhét határra szóló lakodalomról – talán éppen ezért van az, hogy már rég családot alapítottam, de még mindig nem hiányzik a hivatalos papír. Persze, megértem azokat, akiknek fontos ez a szép szertartás, és akik úgy vélik, hogy a házasságnak nagyon erős összekötő ereje lehet a nehéz életszakaszokban. Ha ti is az esküvő mellett döntötök, próbáljátok jól csinálni! A felmérések alapján van egy olyan életkor, ami a legideálisabb arra, hogy összekösd a szerelmeddel az életedet.

Manapság nem igazán „divat” korán házasságot kötni, és ez nem csak a statisztikákban látszik. Az ismerőseim körében sokkal gyakoribb, hogy a párok a harmincas és negyvenes éveik közepén kerítenek sort a nagy napra. Sokan ismerkednek, kalandoznak közülük, karriert építenek és utaznak, de többen vannak olyanok is, akik akár bő évtizede élnek már közös háztartásban – gyakran csak ebben a korban tudnak félretenni eleget az álomesküvőre, vagy ekkor érzik úgy, hogy most már biztosra mehetnek a párválasztást illetően.

A Utah Egyetem felmérése alapján ugyanakkor nem érdemes túl sokáig halasztanunk a nagy döntésünket, és jobb a húszas éveinkben, legfeljebb a harmincas éveink elején megházasodnunk.

Egész pontosan 5%-kal emelkedik az esélye a válásnak 32 éves kor után köttetett esküvő esetében, ami alapján a kutatók máris kiderítették a házasságra ideális időpontot:

szerintük 28 és 32 között a legjobb kimondani a boldogító igent, ugyanis azok váltak el a legkisebb arányban, akik ebben az életkorban döntöttek kapcsolatuk hivatalossá tételéről.

Emma Bauso/pexels.com

Hogyan házasodunk a világban?

Európában a legfiatalabb korban az azerbajdzsáni nők házasodnak, átlagosan 23,7 évesen, a legkevésbé pedig az ír nők sietnek: ők egészen 34,4 éves korukig várnak azzal, hogy hivatalossá tegyék a kapcsolataikat.

A magyar nők a középmezőnyhöz tartoznak, és a Utah Egyetem felmérése alapján ideális korban házasodnak: 29,3 éves korukban döntenek a nagy lépés megtétele mellett.

A férfiakat tekintve az ukránoknak a legsietősebb, ők 27 éves korukban döntenek az esküvő mellett. A kézzel fogható oka annak, amiért az ír nők későn házasodnak, hogy az ír férfiak sem rohannak sehova: ők ugyancsak sereghajtók a 36,4 évükkel. És hogy mi a helyzet a magyar férfiakkal? A magyar nőkhöz hasonlóan ők ugyancsak a középmezőnyhöz tartoznak, és éppen csak kicsúsznak a javasolt életkorból a 32,1-es középértékükkel.

A magyar átlag tehát 30,7 év – derül ki a Wikipédián fellelhető, 2014-es adatokból.

A kutatók és úgy általában a közvélemény is úgy vélekedett korábban, hogy minél idősebb korban házasodunk meg, annál kisebb eséllyel fogunk elválni, de a felmérések alapján úgy tűnik, hogy ez nem igaz. Mindezt alátámasztják a válási statisztikák is, amik között két kiemelkedő csúcs figyelhető meg.

5 éven belül azok válnak el a legnagyobb eséllyel, akik tizenévesen házasodtak meg, továbbá azok, akik 40 felett mondták ki a boldogító igent.

A felmérések alapján ezek az életkorok már végleteknek számítanak, és bár az élet sokszor felülírja az elvárásokat, ha tervezhetőnek érzitek az esküvőtöket, akkor érdemes az időpontját a késői húszas, korai harmincas éveitekre időzítenetek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást