A szeretet 5 nyelve – Az életen át tartó szeretet titka

A szeretet 5 nyelve – Az életen át tartó szeretet titka

Címlap / Életmód / Egészség / A szeretet 5 nyelve – Az életen át tartó szeretet titka

A kommunikációs zavar sok baj forrása lehet, főleg párkapcsolatunkban. Nem csak szavakkal kommunikálunk, hanem a szeretetnyelvvel is, melyet mindenki szüleitől, környezetétől tanul, a szavakkal együtt. Azért sikeresebbek azok a párkapcsolatok, melyek gyerekkorból erednek, mert a gyerek- és fiatal felnőttkor időszaka az, amikor ezeket a szeretetnyelveket tanuljuk – így együtt tanuljuk ezt a nyelvet.

Az öt szeretetnyelv

A szeretetnyelvek a következők: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Gary Chapman egy idegen nyelvhez hasonlítja a szeretetnyelveket, melyet meg kell tanulnunk – méghozzá jól – hogy a másik féllel működjön a kommunikáció.
A házassági problémák zömét abban látja Chapman, hogy nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki érzéseinket. Mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, mely erősebb a többinél, jobban érti, jobban használja.

Gary Chapman

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amit Gary Chapman, amerikai keresztény író és párkapcsolati szakértő alkotott meg, 1992-ben. 1971 óta segédlelkész Észak-Karolában.
Rendszeresen tart előadásokat belföldön és külföldön, kimondottan házasság, család és kapcsolatok témakörben. Leghíresebb könyve az Egymásra hangolva, melyet negyven nyelvre fordítottak le.

Elismerő szavak

Leggyakoribb emberi vágyunk, hogy elismerjenek minket. A dicséret, a bíztatás nagymértékben erősítik az önbecsülést, ezáltal többet hoznak ki a házastársakból. A bíztatás egy katalizátor, mely segít az emberben lévő rejtőzködő tehetséget kibontakoztatni.
Érdemes megvizsgálni, felülbírálni szavainkat, mielőtt kommunikálni kezdünk, hiszen sok szót, szófordulatot csak azért használunk, mert így szoktuk meg. Szavakkal nem csak építeni, hanem rombolni is lehet, úgy, hogy észre sem vesszük.

Minőségi idő

A fizikailag együtt eltöltött idő nem azonos a minőségi idővel. A minőségi idő egyik nagy ellensége a tévénézés közbeni kommunikáció. Van egy mondás: ha csinálsz valamit, akkor rendesen csináld. Tehát, ha valóban kommunikálni akarunk a másik emberrel, nézzünk a szemébe, ezzel éreztetjük, hogy figyelünk mondanivalójára, nem tart fel minket.
A közös tevékenység, a közös élmények közös örömhöz juttatnak minket, emiatt összekovácsolnak. Teljesen mindegy, hogy mit csinálunk közösen, de azt együtt, egy célért kell tenni.

Ajándékozás

Az ajándék egy szimbólum, szeretetünk testet öltése. Értéke lényegtelen, maga a gesztus fontos, hogy gondolunk a másikra. Sajnos az anyagias világ ezt a szeretetnyelvet eltúlozza, többnyire kompenzálni akar vele az, aki ad.
Ám vannak olyan emberek, akiknek valóban fontos egy-egy apró, szimbolikus tárgy, többet jelent, mint a többi szeretetnyelv – ez pedig helyénvaló. Ilyen ember az, aki folyamatosan hordja például a jegygyűrűt, mint a szeretet szimbólumát.

Szívességek

Ez az a szeretetnyelv, ami időt, fáradtságot nem számolva ad. Sok embernek kevés az ideje a munkája miatt, emiatt talán ez a legnehezebb szeretetnyelv. Ez egy olyan adni akarás, melyet nem lehet kikényszeríteni a másikból, csak szabad akarattal lehet adni és kapni.
Az sem mindegy, hogyan adjuk a szívességet: mivel másnak akarunk örömet okozni, ezért érdemes úgy szívességet tenni, ahogyan az a másik ,,szája ízének” megfelelő. És ami lényeges: az nem igazi szívesség, ha olyat teszünk, amire a másik már felhívta a figyelmünket. Tehát nagyon kell figyelnünk partnerünkre, mi is a szíve vágya.

Testi érintés

Az érintés gyógyítani is képes, egy csoda. Azok a gyerekek, akik az érintés, simogatás csodájában nőttek fel, sokkal nagyobb önbizalommal rendelkeznek, kiegyensúlyozottabbak, sőt, egészségesebbek is. A testi érintésnek több formája van, ám a szextől mentes, érzelmi igényeket kielégítő érintés sokkal hatásosabb, stabilabbá teszi a kapcsolatot, mivel érzelmi síkon él.
A szeretetnyelveket kombinálva használjuk, minél több szeretetnyelvet használunk magabiztosan, a helyén kezelve, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy éreztessük, érezhessük a szeretet jelenlétét, ami stabillá, érthetővé teszi kapcsolatunkat.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!