Szerelem / Párkapcsolat

Így szeress valakit, aki depressziós

Nagyon nehéz helyzet, ha valaki olyat szeretünk, aki depresszióban szenved – megviselheti az ember lelkét, ha nem tud segíteni a párján, annak ellenére, hogy bármit megtenne érte. Ha nem tudod, hogyan szeresd „jól” a hasonló problémával küzdő barátodat vagy barátnődet, fogadd meg a következő tippeket – segítségükkel megkönnyítheted a szerelmed mindennapjait!

Tanuld meg, mire van szüksége!

A legegyszerűbb megoldás arra, hogy igazán jól szeresd a depressziós párod, az az, ha megkérdezed, mire van szüksége. Ennyire egyszerű: az esetek legnagyobb részében tudni fogja, hogy éppen mi kell a lelkének. A legnehezebb ilyenkor az, hogy hallgass is rá, és ne vedd magadra, ha esetleg magányra vagy egy kis időre van szüksége. Ilyenkor arra gondolj, hogy ez az egész nem rólad szól, és az a fontos, hogy ő jobban érezze magát a szituációban.

Tartsd fenn az egyensúlyt!

Nagyon nehéz eltolódni abba az irányba, hogy a depressziós párunk kedvében járjunk állandóan, ez viszont nem fair sem veled, sem vele szemben. Törekedj arra, hogy minél egészségesebb kapcsolatot alakíts ki, aminek bizony része az, hogy néha ellentmondasz neki, vagy néha önző vagy, és a saját jólétedre is figyelsz. Neki is jobban fog esni, ha nem érzi azt, hogy lábujjhegyen jársz csak körülötte.

Így szeress valakit, aki depressziós

Kép forrása: unsplash

Legyél megértő!

Megértőbb, mint amilyen egyébként lennél – érdemes mindig fejben tartanod, hogy a párod beteg, és nem tehet róla, ha néha nem úgy viselkedik, ahogy az ember elvárná tőle. Állj hozzá mindig szeretettel és megértéssel, ha úgy érzed, hogy a betegsége miatt van konfliktus közöttetek.

Persze nem kell átesni a ló túloldalára, és mindent szó nélkül lenyelni, de biztosan több megértésre és türelemre lesz szükséged vele szemben, mint egy egészséges ember esetében.

Te is lehetsz mérges

Ne érezd azt sem, hogy mindent le kell nyelned, és a saját szükségleteid nem is számítanak! Egy párkapcsolatban mindkettőtöknek boldognak kell lennie, így ha frusztrált, ideges vagy, ne nyomd el magadban – attól, hogy a párod betegségben szenved, még a te érzéseid is ugyanolyan fontosak, mint az övéi.

Olvastad már?  A karantén megmentheti a kapcsolatokat - ha még stabil lábakon áll

Fogadd el olyannak, amilyen!

A depressziós embereknél gyakori, hogy előbb eltávolodnak tőled, és csak aztán engednek közel, mert teljesen máshogy működik a logikájuk, mint az egészséges embereké. Ne akard megváltoztatni, és erőltetni, hogy másmilyen legyen, mint ahogyan jól érzi magát – inkább biztosítsd arról, hogy szereted, és elfogadod olyannak, amilyen, ennél nagyobb ajándékot egy folyton szorongó, folyton borúlátó embernek nem is mondhatsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást