Arc / Stílus

7 szépségtipp ekcémás bőrre

7 szépségtipp ekcémás bőrre

Az ekcéma olyan krónikus bőrgyulladást jelent, amely hólyagokkal, vörös foltokkal, hámlással és szárazság-érzettel jár. A nehezen gyógyuló sebekből akár nedv is távozhat, ami óriási lelki terhet ró az ebben szenvedőkre. Szerencsére léteznek olyan szépségtrükkök, amelyekkel anélkül leplezheted a bajt, hogy súlyosbítanád a helyzetet!

Zöld korrektor

Talán furcsának tűnik az ötlet, de optikailag semmi sem fedi jobban a bőrpírt, mint egy zöld korrektor. Keress krémes állagú terméket, amely nedvességgel is táplálja a felső hámréteget!
Erre vékonyan bézs árnyalatú korrektort vigyél fel, végül pedig átlátszó porpúderrel fixáld a sminket. Persze, csak akkor szabad egyáltalán sminkelned, ha az orvosod jóváhagyta a kiválasztott kencék használatát.

A parfümmentes sem biztos, hogy jó

Ekcémával eleve érdemes érzékeny bőrre kifejlesztett kozmetikumok után nyúlnod. A boltok polcain azonban sok esetben a parfüm-, illatanyag- és tartósítószer-mentes termékeket találod ilyen felirattal, ami önmagában nem garantálja a biztonságot.
Sokszor ugyanis a természetes összetevők, például az illóolajok is allergiás reakciót válthatnak ki. Nézz szét inkább a patikában, és kérdezz képzett gyógyszerészt!

Létfontosságú a bőrteszt

Elvileg még a tökéletesen egészséges bőrűeknek is kötelező volna elvégezni a bőrtesztet egy kisebb felületen, mielőtt elkezdenek használni egy új kozmetikumot.
Ekcéma esetén még lényegesebb, hogy ne spórolj az idővel: kenj fel a kencéből egy keveset, és csak akkor alkalmazd nagyobb mennyiségben, ha 48 óra elteltével sem tapasztaltál semmilyen kellemetlenséget!

Cinkes helyzet

Ekcémával még nagyobb gondot kell fordítanod az UV-védelemre – nemcsak nyáron, hanem lehetőleg egész évben!
Tévedés, hogy ebben az esetben a természetes hatóanyagok a legjobbak, hiszen nem kémiai, hanem fizikai fényvédelemre van szükséged, ami eleve megakadályozza, hogy a napsugarak kárt tegyenek a bőrödben. A cink- vagy titánium-dioxidos fényvédők a legjobbak számodra.

A gyógyszer nem elég

Amennyiben gyógyszeres kezelésben részesült az ekcémád miatt, sajnos nem szabad azt hinned, hogy a terápia ezzel le is van tudva.
A megfelelő bőrápolási rutin ugyanis legalább annyira nagy szereppel bír az állapotod javításában, mint a gyulladáscsökkentő hatóanyagok bevitele. Éppen ezért ne sajnáld az időt és az energiát a napi két bőrtisztításra és a rendszeres hidratálásra!

Meglepő óvintézkedések

Ha minden új ruhadarabot kimosol az első viselés előtt, illetve röviden tartod a körmeidet, máris egy csomó kellemetlenségtől megmenekülhetsz.
A ruháknál használatos festékanyagok ugyanis még egészséges bőrnél is allergiás reakciót válthatnak ki, hosszabb karmokkal pedig akaratlanul is sérülést okozhatsz magadnak, ami még nehezebben gyógyul, amennyiben ekcémád van.

Forró fürdő: inkább ne!

Az ekcémások számára az 5-10 perces, langyos zuhany a legmegfelelőbb tisztálkodási mód. Sajnos el kell felejtened a hosszabb, forró vízben történő ázást, mert az elképesztően kiszárítja a bőröd, fokozva a kínokat. Mindenképpen olyan tusfürdőt és testápolót válassz, amelyet kifejezetten ekcémában szenvedőknek állítottak össze, illetve a törölköződ is kíméletes anyagú legyen!
Ha úgy érzed, hogy az ekcémád olyan lelki terhet jelent számodra, mellyel nehéz együtt élni a mindennapokban, fontold meg a pszichológusi segítség kérését – elvégre a hangulatzavar nem játék!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást