A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak

A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A szénhidrátcsökkentett diétáknak óriási veszélyei vannak

A ketogén diéta már jó néhány évvel ezelőtt elterjedt szerte a világon, és óriási népszerűségnek örvendett. Még ma is akadnak lelkes követői, aminek az az oka, hogy valóban lehet fogyni ezzel az étrenddel, továbbá meglehetősen finom fogásokat fogyaszthatnak a követői. Ám mivel már ilyen régóta akadnak hívei, kiderült az is, milyen hátrányokkal kell számolnia azoknak, akik rengeteg fehérjét és zsírt fogyasztanak, minimális szénhidrátbevitel mellett.

Nagyon megemelkedhet a koleszterinszint

A ketogén diéta alkalmazása során elsősorban zsírt és fehérjét kell fogyasztanunk, ami mellé nem szabad szénhidrátot enni. Azt a „szénhidrát- és zsírhívők” is felismerték, hogy a két makróelem együtt nem igazán működik, ugyanis komoly hízást idéznek elő. Külön-külön viszont nagyon jól lehet velük fogyni: ha minimálisra csökkented a zsírbeviteledet, akkor nagyon sok szénhidrátot megehetsz, és fordítva. A magas szénhidrátbevitel is okozhat gondokat, de leginkább akkor, ha már eleve küzdesz valamilyen betegséggel.

A sok zsír azonban egyértelműen problémás: megnöveli a koleszterinszintet, egyértelműen negatív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, magyarul az egész szervezetre.

Nagyon fontos, hogy ha életmódot váltasz, vagy éppen ketogén diétát folytatsz, akkor rendszeresen ellenőriztesd magadat a laborban! Ez azért fontos, mert lehet, hogy egy ideig kompenzál a szervezeted, és nagyon jól hasznosítja a bevitt makrókat, de idővel belefáradhat az egyensúly fenntartásába, és akkor gyorsan romolhatnak az értékeid.

Háttérbe szorul sok fontos és hasznos élelmiszer

A ketogén diétában is lehet enni gyümölcsöt és zöldséget, de különösen előbbi jelentős mértékben korlátozott. Ennek oka a szénhidrátmegvonásban keresendő, hiszen tény és való, hogy a gyümölcsben ott van a gyümölcscukor, ami a magas zsírbevitel mellett hízáshoz vezethet. Azonban a szervezetünk akkor működik igazán jól és egészségesen, ha megfelelő mennyiségű rostot viszünk be, márpedig ez sok esetben együtt jár a szénhidráttal.

Ez a ketogén diétába nem fér bele. Sokan pontosan ezért kérdőjelezik meg hosszú távú fenntarthatóságát: milyen életmód az, amiben gondolkozni kell, hogy megegyünk-e egy banánt, vagy ehetünk-e főtt krumplit, esetleg egy szelet, teljes kiőrlésű kenyeret? De nem csak a rost az, ami hiányozhat, hanem bizony rengeteg ásványi anyag és nyomelem, továbbá vitamin, hiszen ezekben bővelkednek a friss alapanyagok, a gyümölcsök és a zöldségek. Ráadásul víz is akad bennük bőségesen, ami szintén életbevágóan fontos az egészségesen működő emésztés számára.

A szénhidrátcsökkentett diéták legnagyobb veszélyei - ezekre figyelj, ha alkalmazod

Beleavatkozol a természetes körforgásba

Nem akarjuk átkozni a zsírt, hiszen szüksége van rá a szervezetünknek. Azonban nem olyan mennyiségben és formában, amiben a túlnyomó többség azt beviszi (még átlagos étrend mellett is, nemhogy ketogén életmóddal). Manapság a többség egyenesen retteg a szénhidráttól, és bármi eladható, amire rá van írva, hogy „szénhidrátcsökkentett”. Mégis, sok embernek fogalma sincs, mire is való egyáltalán a szénhidrát, és miért kellene félnünk tőle. Nos, igazság szerint egyáltalán nem kell félni tőle.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»