Egészség / Életmód

Szemproblémák születéstől időskorig

Szemproblémák születéstől időskorig

Kíváncsi vagy, hogyan változik a látás az emberi életciklus során, és mely életszakaszra milyen problémák jellemzőek? Cikkünkben most ezeket gyűjtöttük össze neked.

Csecsemőknél

Születéskor a kisbabák nagyon érzékenyek a fényre, de még képtelenek fókuszálni, valamint egyértelműen megkülönböztetni egymástól a színeket. Látásuk néhány hónapig még rohamosan fejlődik.
Egy hónaposan már majdnem egy méterre képesek fókuszálni. Négyhónaposan átlátnak a szobán, valamint kiválóan érzékelik a színeket és az árnyakat.

Az első szemvizsgálat

A gyermekorvos rutinszerű szemvizsgálatot végez a kicsi életének első évében. Egyes szakértők már hathónapos korban javasolják a komolyabb szemorvosi vizitet, az első teljes, felnőttkorban is megszokott vizsgálatot pedig hároméveseknek.
A közellátás az úgynevezett lusta szem betegség (kancsalság, amblyopia) felismerése ekkor már lehetséges.

Szemüveg a gyereknek?

A négyévesek negyedének szemüveget kellene hordania, többnyire közellátás miatt, ám nekik csak a harmaduk jut el orvoshoz.
A látás a növekedéssel együtt tovább fejlődik, így a plusz dioptriás szemüveget a csemete később „magától kinőheti”, de állapota akár romolhat is.

Mi az a lusta szem?

A gyerekek 2-3%-át érinti a kancsalsággal járó állapot. Akkor következik be, ha az egyik szem és az agy közötti látóideg nem működik megfelelően.
A legtöbb esetben az „erősebb” szem letakarásával kezelik a problémát. Teljes kancsalság, azaz két lusta szem esetén speciális szemüveg vagy műtét válhat szükségessé.

Számítógép és más kütyük

Manapság a gyerekek számítógépek és okostelefonok mellett nőnek fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szemük könnyebben hozzászokna az efféle terheléshez.
Kortól függetlenül jelentkezhet a szárazsággal, vörösödéssel és szúró érzéssel járó szemfáradás, amelynek megelőzésére érdemes óránként egy kis szünetet tartani, s máshová fókuszálni.

Védelem felnőttkorban

A 40 éven aluli egészséges felnőttek látása a legjobb. Ennek megőrzésére mindenképpen érdemes UV-szűrős napszemüveget és szükség esetén – például veszélyes munka vagy hobbi során – védőfelszerelést használni.
A szárazság enyhítésére alkalmazott szemcseppek használatát nem érdemes túlzásba vinni, mert hosszú távon csökkenthetik a természetes könnytermelést.

Olvasószemüveg

Általában negyvenes éveink közepe táján merül fel az igény az olvasószemüvegre, mert egyre gyakrabban van szükség a szavak közelebbi kibetűzésére. Az orvosi szakszóval presbyopiának nevezett szemlencse-rugalmasságvesztés a szem alkalmazkodóképességének csökkenését eredményezi, és természetes folyamat része.
Jellemző rá, hogy az érintettek nehezen váltanak fókuszt közeli és távoli célpontok között.

Betegségek hatása

Bizonyos kórképek, úgymint a cukorbetegség és a magas vérnyomás hátrányosan érinthetik a szem egészségét. Sőt, a diabétesz akár vakságot is okozhat a retina vérereinek károsodása révén.
Egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással és a dohányzásról való leszokással megelőzhető a nagyobb baj.

Szürkehályog, zöldhályog

E két betegség a 60 éven felüliek körében a leggyakoribb. A szürkehályog a szemlencse elhomályosulását jelenti, és könnyedén orvosolható műtéti úton. A zöldhályog pedig a látóideg elhalása, ami növekedő szemnyomással jár. Szemcseppekkel és műtéttel kezelhető, melynek hiányában vakságot okozhat.
Akár tapasztalsz problémát a látásoddal, akár nem, érdemes 2-3 évente ellátogatnod a szemorvosi rendelőbe, ahol egyszerű olvasási teszttel bizonyosodhatsz meg róla, hogy minden rendben van-e.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást