4 személyiség, 4 mozgásforma

4 személyiség, 4 mozgásforma

Címlap / Életmód / Egészség / 4 személyiség, 4 mozgásforma

Tudd meg, melyik személyiségtípusba tartozol, ezáltal rájöhetsz, mely mozgásformák a legideálisabbak számodra!

A személyiség és a sport

Ahány ember, annyi személyiség, mégis a fő magatartásbeli jegyek alapján négy féle típust különböztetünk meg: szangvinikus, kolerikus, melankolikus, valamint flegmatikus. Mindegyik másban erősebb, máshol találják meg a szükséges boldogságforrásokat.
Ez nincs másképp a sportolásban sem, és könnyen lehet, azért veszted el gyorsan a kezdeti lelkesedésedet, mert nem a saját típusodba tartozó mozgásformát űzöd.

Szangvinikus – Jellemvonásai

Örök optimista, megjelenéséből árad az életöröm, a jókedv. Ő az, aki számára a pohár félig tele van, ha esetleg mégis rossz periódusát éli, az sem nagyon látszik meg rajta. Az emberek keresik a társaságát, mivel mindig képes másokat megnevettetni, ezért általában ő a csoport középpontja.
Egy igazi örökmozgó dumagép, aki igényli, hogy a figyelem folyton rászegeződjön, mert csak akkor érzi magát értékesnek. Kicsapongó, nem képes sokáig egy helyben lenni, a monoton dolgok egyáltalán nem kötik le.

Szangvinikus – Milyen sport illik hozzá

A szangvinikus ember örökké keresi a lehetőséget a sportolásra, ezért nem kell őt sosem noszogatni, hogy látogasson el a legújabb órákra. Számára a legideálisabb, ha emberek, jókedv és pezsgés veszi körül, ezért a csoportos tevékenységek a kedvencei. Nem szereti a lassúságot és a megfontolt mozdulatokat, ezért a jóga, a pilates nem a legjobb választás, mivel hamar ráunna.Ideális mozgásformák:
Csapatsportok, mint például a kosárlabda, társastánc, kéziladba. Ezen kívül vonzzák az extrém sportok, ahol kiélheti szabadságvágyát: falmászás, vadvízi evezés, autóversenyzés.

Kolerikus – Jellemvonásai

Tipikus irányító, aki gyakran vezető pozícióba küzdi fel magát. Megjelenése tekintélyparancsoló, sugárzik róla a határozottság és a magabiztosság. Könnyen konfrontálódik, a saját érdekeit tartja mindig szem előtt, olykor átgázol másokon.Kitartó, célorientált, ezért mindig eléri azt, amit akar, így gyakran tartanak tőle, de emellett tisztelik is. Sosem magában keresi a hibát, kudarcaiért mindig másokat hibáztat, így gyengeségeivel nincs tisztában. Alapos megfigyelő, a részletekig kielemzi a lehetőségeket mielőtt nekikezd, gondolatai nem csaponganak, egyszerre csak egy dologra koncentrál, de arra nagyon.

Kolerikus – Milyen sport illik hozzá

Mivel mindene a győzelem, ezért mindenképp a versenysportok a legideálisabbak neki, viszont kizárólag azok, ahol a nem kell csapatban dolgozni. Mivel nem szereti átadni az irányítást, ő lenne az, aki egy kosárlabda meccsen sose passzolná át a labdát, hanem vezetné végig az ellenfél palánkjáig. Nem feltéten a mozgás öröme hajtaná, hanem a győzelem, ezért a kevésbé mozgalmas sportokat is szívesen kipróbálja. Ideális mozgásformák:
Tenisz, asztali tenisz, futás, úszás, sakk, vívás, valamint küzdősportok.

Flegmatikus – Jellemvonásai

Nem szeret kitűnni a tömegből sem öltözködésileg, sem viselkedésileg, ő az úgynevezett szürke kisegér. Érzelmei nehezen alakulnak ki, és akkor sem mélyek. Nincsenek szélsőséges hangulatingadozásai, így nagyon könnyű vele együtt élni. Lassú és megfontolt, gyakran csak sodródik az árral, konkrét célokat ritkán tűz maga elé.
Hosszú idő, míg eldönt valamit – már ha döntésre jut. Sohasem ideges, higgadtan veszi tudomásul a rossz híreket is. Nem egy társasági ember, viszont nem bántana meg akarattal senkit. Kevés dolog köti le, és azokban sem tud teljesen belemélyedni. Nem hivalkodó, dicsekedő alkat, ezért gyakran nem is tudja a külvilág, mi mindent ért el az életben.

Flegmatikus – Milyen sport illik hozzá

Mivel szeret egyedül lenni és lelassulni, ezért azok a sportok valók neki, amik nem megerőltetőek és semmiképp se versengőek. Ez a típus az, aki nagyon nehezen veszi rá magát a mozgásra, gyakran évekig halogatja, hogy kipróbáljon valamit. Hamar kedvüket vesztik, mivel szívesebben maradnak inkább otthon. Ha mégis sportolnak, akkor olyat űznek, melyek nem igényelnek nagy odaadást. Ideális mozgásformák:
Lovaglás, síelés, kerékpározás, túrázás, aerobic

Melankolikus – Jellemvonásai

Ő az, akire csak annyit mondanak: művészlélek. Igazi gondolkodó, sokat töpreng a világ nagy dolgain. Eléggé befelé forduló, önmagát leginkább írásban, festésben, illetve zenében fejezi ki. Kedvenc kérdései a miért és a hogyan, foglalkoztatja őt a világ működése.
Nem fog bele sok mindenbe egyszerre, de ami érdekli, abban tökéletesen el tud mélyülni. Életét céltudatosan éli, nem szereti, ha ebből valami is kizökkenti. Igazán jó érzéke a van széphez, ezért kritikus mind magával, mind a környezetével szemben. Annak ellenére, hogy érzelmes és sokat tépelődik, kitűnő humorérzékkel van megáldva.

Melankolikus – Milyen sport illik hozzá

Azokat választja legszívesebben, amelyekben elmélyülhet és lecsendesedhet. Mivel emocionális típus, sokat törődik a lelkével, ezért közel állnak hozzá a meditatív sportok. Nem szereti a zajt, a hangos zenét, ezért kerüli is az olyan mozgásformákat, melyek ezekkel járnak. Ő az, aki az órákra nem alakot formálni, hanem pihenni megy. Ideális mozgásformák:
Jóga, pilates, stretching, horgászat, valamint keleti, meditatív küzdősportok, mint például a tai chi

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!