Újra reneszánszát éli a hazánkban méltatlanul mellőzött zöldség: a csicsóka. A szegények krumplijának is nevezték.
A csicsókát a világ nagy éttermeiben igen nagy becsben tartják: szarvasgomba, libamáj, meg homár mellé adják.
Nálunk is egyre többen vásárolják a piacon ezt a zöldséget. Már csak azért is, mert fontos diabetikus alapanyag lehet.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, ami a szervezet öngyógyító képességét maximalizálni képes.
Hozzávalók:
- 60 dkg friss csicsóka
- só
- 2 dkg vaj
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A csicsókát alaposan megmossuk, héját lekaparjuk. Van, aki erre rendszeresített kefével sikálja tisztára ezt a zöldséget.
A burgonyához hasonlóan enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a csicsókát. Nagyon hamar megfő!
A vajat serpenyőben megolvasztjuk.
Óvatosan hozzá keverjük a megfőzött és leszűrt csicsókát. Apróra vágott petrezselyemzölddel átforgatjuk.
Frissen tálaljuk.