Száraz november? 4 motiváló tipp, hogy elkerüld az alkoholt egy hónapon keresztül

Száraz november? 4 motiváló tipp, hogy elkerüld az alkoholt egy hónapon keresztül

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Száraz november? 4 motiváló tipp, hogy elkerüld az alkoholt egy hónapon keresztül

Sokan az ünnepek után tartanak egy alkoholmentes hónapot – amit valószínűleg a szilveszter utáni macskajaj ihlet – azonban egyre népszerűbb a száraz november, ami egy kis karácsonyi dőzsölés előtti detoxként funkcionál, meglepően nagy sikerrel. Ha rendszeres alkoholfogyasztó vagy és életedben először próbálod ki, milyen egy hónapon keresztül ital nélkül létezni, az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy végig motivált maradj és sikerrel kerüld el a bódító nedűt.

Próbálj ki ízletes, de alkoholmentes koktélokat és söröket

Manapság szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen rengeteg féle alkoholmentes ital között válogathatunk. Az nulla százalékos alkohol tartalmú sörök között több olyan is akad, ami meglepően finom, illetve szinte minden ízletes koktél kapható „virgin” formában is, ami angolul szüzet jelent, de ilyenkor természetesen az alkoholmentes verzióra utal.

Az első alkoholmentes rövidital gyártó cég, a Seedlip olyan sikeres, hogy vezetői 2022-re közel negyven százalékos terjeszkedést prognosztizálnak. Rendelhetünk tőlük többek között alkoholmentes gint, aperitifeket, de még negronit is, ami az ötletes „NOgroni” néven fut. Ez is mutatja, mekkora igény és kereslet van az alkoholmentes italokra. 

Vedd rá a barátaidat is!

Talán a legnehezebb motívuma a „no drink novembernek”, mikor a barátaid elhívnak szórakozni és ugratnak, amiért nem iszol. Sőt, néha egyenesen kellemetlen, mikor erőszakosan tukmálnak és képtelenek felfogni, miért nem koccintasz velük.

Mivel nem túl izgalmas egy hónapon keresztül otthon kuksolni, ez ellen a legcélravezetőbb megoldás, ha megpróbálod őket is bevonni a fogadalmadba. Tekintsétek ezt egy olyan kihívásnak, amin együtt mentek keresztül, hiszen ez is közelebb hozhatja egymáshoz a társaság tagjait. 

nd3000/depositphotos.com

Jót tesz arcbőrödnek és pénztárcádnak is

Nem is gondolnánk, de már egy hónapnyi alkoholmegvonás is számít egészségünk szempontjából. Egy idei kutatásból kiderült, hogy akik tartották a száraz januárt, hosszú távú jótékony hatásról számoltak be. Hat hónappal később a résztvevők átlagosan egy nappal kevesebbszer ittak egy héten, ráadásul mennyiségben is kevesebbet fogyasztottak.

A 800 résztvevő közül 54 százalék mondta, hogy szebb lett a bőre, 88 százalék pedig arról számolt be, hogy több pénzt tudott félretenni. 

Gondolj az egészségedre

A szép bőr csak az egyike annak a temérdek pozitív hatásnak, amit egy kis alkohol megvonás okoz. Nemcsak jobban fogsz aludni, hanem a fejed is tisztább lesz, jobban megy majd a gondolkodás. Már egy hónap után is mérhető javulás mutatkozott olyan betegségeknél, mint az inzulin rezisztancia, magas vérnyomás, sőt, a májzsír mértéke is csökkent a kutatásban résztvevő személyek többségénél.

maryviolet/depositphotos.com

Hosszú távon nagyon megéri 

Négy hét nem a világ, de aki rendszeresen iszogat, annak bizony nehéz lehet. Ilyenkor gondolj arra, hogy nem mindig lesz a józanság ilyen rossz. Azok az emberek, akik kipróbálják a száraz novembert, az első egy-két hétben nehezebben bírják, mint a végén. Ha az első 10 napon kérdezzük őket, hogy érzik magukat, azt mondják, pocsékul, azonban a hónap végére kivirulnak és közérzetük remek lesz.

Egy hónap szünet nem azt jelenti, hogy örökre le kell tenned az alkoholt, mindössze egy bepillantás abba, hogyan éreznéd magad – és a szervezeted milyen hálás lenne – ha nem innál rendszeresen. Ez az időszak remek lehetőség arra, hogy megtudd, hogyan reagálsz egy ilyen kihívásra: ahhoz éppen elég hosszú, hogy jelentsen valamit, de ahhoz elég rövid idő, hogy ki lehessen bírni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást