Így alakítja át a szakítás az agyad kémiai működését

Így alakítja át a szakítás az agyad kémiai működését

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így alakítja át a szakítás az agyad kémiai működését

Egy szakítás nem csupán érzelmileg, hanem biológiailag is hatással lehet rád. Amikor egy kapcsolatod véget ér, az agyad állapota is megváltozik, ami számos átalakulást okozhat a hangulatodban és a viselkedésedben. Nézzük, hogyan alakítja át a szakítás az agyad kémiai működését!

Váratlan változások és érzelmi viharok

A szakítások néha várhatóak, néha pedig váratlanul történnek. Mindkét esetben fájdalmasak és zavaróak lehetnek. Tegyük fel, hogy éppen aláírni készülsz egy bérleti szerződést egy új lakásra, teljes mértékben elkötelezve magad egy hosszú távú kapcsolat mellett, ezzel azt sugallod, hogy kész vagy a közös jövőre. Lehet, hogy pár nappal korábban még mély beszélgetéseket folytattál a jövőről, elköteleződésről, és arról, hogy együtt költöztök egy új városba.

Sajnos, a szerződés aláírása után előfordulhat, hogy váratlan üzenet érkezik, amely olyan szavakat tartalmaz, amit senki sem szeretne olvasni: „Beszélnünk kell.”

Egy ilyen üzenet következtében rövid pánikroham és heves próbálkozások kezdődhetnek a kapcsolatod megmentése érdekében. Ezt a fajta tapasztalatot korábban talán sosem élted át, és úgy érezheted, mintha szorító érzés lenne a mellkasodban. A következő néhány nap során a hullámzó érzelmek sorozata jellemző lehet rád. Egyik pillanatban úgy érezheted, hogy rendben vagy, és hogy a változás szükséges volt, majd rövid időn belül teljesen az ellenkezőjét gondolod.

A szakítás hatása az agyműködésra
praetorianphoto/istockphoto.com

Hogyan hasonlítanak a párkapcsolatok egy elvonási folyamathoz?

A párkapcsolatok intenzív érzelmekkel járhatnak, amelyek hasonlóak egy kemény leálláshoz. Ahogy a szerelembe esés hasonlíthat egy drogfüggőség kialakulásához, úgy a szakítás is tükrözheti az agyi folyamatokat, amikor ezek a jó érzést keltő neurotranszmitterek hirtelen csökkennek. Megan Bruneau, egy New York-i terapeuta szerint a szerotonin, dopamin és oxitocin hirtelen hiánya elvonási tünetekhez hasonló állapotot okozhat, amely hasonló ahhoz, amikor valaki abbahagyja a szerek használatát.

„Míg a bevitt drogokhoz való függőség exogén függőségnek számít, a szerelem által termelt neurokémiai anyagokhoz való függőség endogén függőségnek minősül”

– mondja.

Ahogy sokan tudják, nem ritka, hogy elvonási tüneteket tapasztalunk egy kapcsolat befejezése után. Ide tartoznak az alvászavarok, hangulatingadozások és érzelmi zavarok, fejfájások, fáradtság, gyomor- és bélrendszeri problémák, vagy az étvágytalanság is egy szakítás során. „Egy különösen nehéz szakítás során – és ez nem túlzás – minden éjjel izzadtam négy hónapon keresztül” – mondja Bruneau. „A szívfájdalom gyásza és a kötődési zavar a depressziót és szorongást utánozza, okozva töprengést és megszállott gondolkodást, tolakodó gondolatokat, memória és koncentrációs problémákat, valamint legyengült immunrendszert.” Más szóval, igen, sok minden változik.

Lehet, hogy egy szakítás hosszú távon megváltoztatja az agyadat?

Valóban megváltoztatta már az emberiség kollektív agyát az idők során. Bruneau szerint a szakításokra adott kémiai reakciók evolúciósak, mivel arra ösztönöznek minket, hogy újra társat keressünk és elősegítsük az emberiség szaporodását. „Stresszhormonok árasztják el a szervezetünket, aktiválva a szimpatikus idegrendszerünket – vagyis a ‘harcolj vagy menekülj’ választ” – mondja Bruneau. Aktiválódnak az agy azon részei is, amelyek a fizikai fájdalomhoz kapcsolódnak. Tehát az a fájdalom, amit a szívedben érzel, nagyon is valós.

Egyéni szinten az erős érzelmek és a specifikus kémiai reakciók nagymértékben függenek az érintett személytől és attól, mennyi időbe telik felépülniük egy szakítás után. Addig is, ne legyél túl szigorú magaddal, ha rosszul érzed magad a szakítás után. A szakítás valóban megváltoztathatja az agyad működését, kiváltva egy érzelmi és egy fizikai választ is.

Nyitókép: stockbusters/istockphoto.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!